Διατροφή

Δίαιτα; Δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί ...ψωμάκι!

της Εύας Σταυρίδη
13 Ιουλίου 2014
17106 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δίαιτα; Δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί ...ψωμάκι!

Εάν και εσείς βρίσκετε ακαταμάχητη τη θέα και τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού ή ακόμα αγαπημένο συνοδευτικό των γευμάτων σας συνηθίζει να είναι μία, δύο ή και περισσότερες φέτες, τότε μάλλον ανήκετε στους «λάτρεις του ψωμιού»! Για τους οπαδούς του τροφίμου, η δίαιτα συνήθως ηχεί σαν εφιάλτης, καθώς έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωσή του στο ελάχιστο, ή ακόμη και στον αποκλεισμό του.

Γίνεται να χάνουμε βάρος και ταυτόχρονα να περιλαμβάνουμε το ψωμί στο διαιτολόγιό μας;

Ας δούμε, τι είναι το ψωμί; Είναι ένα τρόφιμο το οποίο ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων. Ποια άλλα τρόφιμα ανήκουν στην ίδια κατηγορία; Το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα… επίσης, περιέχουν υδατάνθρακες σε μεγάλο ποσοστό τα όσπρια, τα λαχανικά αλλά και το γάλα, το γιαούρτι. Χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες; Φυσικά τους χρειαζόμαστε! Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το 50-60% των θερμίδων που έχουμε ανάγκη κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από αυτούς!


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Τι γίνεται όμως όταν μαζί με όλα τα γεύματά μας καταναλώνουμε ψωμί, και μάλιστα «χωρίς μέτρο»;

Αγαπημένη παρασπονδία και τσιμπολόγημα πολλών, η υπερβολική κατανάλωση ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή στη διατήρηση ενός υψηλού σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα τρόφιμα: όταν καταναλώνονται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες μπορούν να συμβάλουν στο υπερβάλλον σωματικό βάρος. Δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα. Η απάντηση θα ήταν η ίδια εάν επρόκειτο για το τυρί, το κρέας, το λάδι ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο…

Εάν λοιπόν αναρωτιέστε αν χρειάζεται να αποκλείσετε το ψωμί από τη διατροφή σας, η απάντηση είναι όχι. Πρέπει, όμως, να το περιορίσετε εάν η ποσότητα που καταναλώνατε μέχρι τώρα ήταν μεγάλη και είχατε το συνήθειο να το προσθέτετε στο πιάτο σας ανεξαρτήτως γεύματος, στιγμής και διάθεσης. Το «πόσο» είναι το «πολύ» διαφέρει για τον καθένα, ανάλογα με τις ημερήσιες ανάγκες του σε θερμίδες.

Μερικά πρακτικά tips τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα 

  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση ψωμιού, με γεύματα τα οποία διαθέτουν κάποια άλλη πηγή αμυλούχων υδατανθράκων, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι, ο πουρές, τα δημητριακά.
  • Να ελέγχετε την ποσότητα! Να θυμάστε ότι μία φέτα ψωμί είναι 30g ή όσο οι διαστάσεις ενός iphone, όπως αναγράφεται και στην καμπάνια Μερίδες! Το μέγεθος.. μετράει!
  • Περιορίστε το συνήθειο του τσιμπολογήματος από το καρβέλι! Τοποθετήστε δίπλα στο πιάτο σας την ποσότητα που σκοπεύετε να καταναλώσετε εξαρχής. Το υπόλοιπο ας παραμείνει στο ντουλάπι του ψωμιού.
  • Εάν το φρέσκο ψωμάκι παραμένει ακαταμάχητος πειρασμός και το όριο στην κατανάλωση του είναι ανέφικτο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντισταθείτε: Καταναλώστε ψωμί του τοστ ή αγοράστε ατομικά ψωμάκια (60g όσο 2φέτες) από τον φούρνο ή προτιμήστε τις φρυγανιές.
  • Προσοχή στα παξιμαδάκια! Ένα μέτριο παξιμάδι περιέχει όσες θερμίδες έχει μια φέτα ψωμιού. Μην ξεγελιέστε από το σχετικά μικρό τους μέγεθος.
  • Προτιμήστε το ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Πραγματικά υπάρχουν πλεονεκτήματα: προσφέρει καλύτερο κορεσμό και πλειάδα βιταμινών.

Εάν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει πως θέλετε να χάσετε βάρος, μην σκέφτεστε πως πρέπει να πείτε το ψωμί... ψωμάκι! Αρκεί να περιορίσετε τις υπερβολές στην κατανάλωσή του, να προσέχετε συνολικά τι τρώτε μέσα στην ημέρα και να έχετε στο νου σας πάντα την αίσθηση του μέτρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fardet A., New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre?, Nutr Res Rev; 2010, 23:65-134

Loria-Kohen V, Gómez-Candela C, Fernández-Fernández C, Pérez-Torres A, García-Puig J, Bermejo LM, Evaluation of the usefulness of a low-calorie diet with or without bread in the treatment of overweight/obesity, Clin Nutr 2012 Aug;31(4):455-61

Sacks F. M., Bray G. A., Carey V. J., Smith S.R., Ryan D. H., Anton S. D. et al., Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates, N Engl J Med, 2009 Feb; 360(9): 859-73

Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος