Διατροφή

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

12 Οκτωβρίου 2013
20439 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
green tea

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, που καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Η χρησιμότητα του είναι πολύπλευρη, δεδομένου ότι η κατανάλωσή του δεν προσθέτει θερμίδες στον οργανισμό, ενώ αποτελεί μέσο ενυδάτωσής του. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο σε Φθόριο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνη B3, E και C. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Μια από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, και σπανιώτερα και διάφορα άλλα όργανα. Στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλαδή η συχνότητα, και η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7‰ των ενηλίκων και ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή την ασθένεια.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει την παραγωγή χημειοκινών και μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τον περιορισμό της συνολικής φλεγμονής και καταστροφής της άρθρωσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (PGT), μεσολαβούν στην αντιαρθριτική δράση, μέσω της καταστολής τόσο των φλεγμονωδών κυτταροκινών IL-17 και των αντισώματων Bhsp65 σε συνδυασμό με την αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών IL-10. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η πολλά υποσχόμενη αντιαρθριτική δράση του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ως μια διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το κλάσμα πολυφαινολικών ενώσεων από πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της εμφάνισης και της σοβαρότητας της αρθρίτιδας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG για συντομία). Η EGCG αναστέλλει την παραγωγή των μορίων που συμβάλλουν στη φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης η EGCG στο πράσινο τσάι καταστέλλει τη φλεγμονή στο συνδετικό ιστό των πασχόντων από αρθρίτιδα.

Συμπερασματικά

Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών πράσινο τσαγιού την ημέρα θα σας επιτρέψουν να έχετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και τη θετική επίδραση που έχουν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η αντιαρθριτική του δράση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

A. Andrianakos, P. Trontzas, F. Christoyannis, E. Kaskani, Z. Nikolia5, E. Tavaniotou1, A. Georgountzos and P. Krachtis for the ESORDIG study group, Prevalence and management of rheumatoid arthritis in the general population of Greece—the ESORDIG study, Rheumatology 2006;45:1549–1554

Hubert Marotte, Jeffrey H. Ruth, Phillip L. Campbell, Alisa E. Koch, and Salahuddin Ahmed, Green tea extract inhibits chemokine production, but up-regulates chemokine receptor expression, in rheumatoid arthritis synovial fibroblasts and rat adjuvant-induced arthritis, "Rheumatology" (2010) 49(3): 467-479 first published online December 23, 2009

Hong Ro Kim,Rajesh Rajaiah, Qing-Li Wu,7 Shailesh R. Satpute,Ming T. Tan, James E. Simon, Brian M. Berman,6 and Kamal D. Moudgil, Green Tea Protects Rats against Autoimmune Arthritis by Modulating Disease-Related Immune Event, J. Nutr. November 1, 2008 vol. 138 no. 11: 2111-2116

Τariq M. Haqqi, Donald D. Anthony, Sanjay Gupta, Nihal Ahmad, M.-S. Lee, Ganesh K. Kumar, and Hasan Mukhtar, Prevention of collagen-induced arthritis in mice by a polyphenolic fraction from green tea PNAS 1999 96 (8) 4524-4529

Salah Uddin Ahmed, Angela Pakozdi και Alisa Ε. Koch, Green Tea Compound, EGCG, May Be A Therapy For People With Rheumatoid Arthriti, Science Daily, Απρίλιος 2007

Ελληνικο Ιδρυμα Ρευματολογικων Ερευνών, http://www.elire.gr/info_det.php?di=11

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.