Διατροφή

Yπάρχουν τροφές που μαυρίζουν;

28 Ιουνίου 2012
962 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Yπάρχουν τροφές που μαυρίζουν;

Photo source: www.shutterstock.com

Με την άφιξη του καλοκαιριού, όλοι ανυπομονούμε να πάμε σε μια παραλία και να πάρουμε εκείνο το ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα από τον ήλιο. Το χρώμα αυτό το οφείλουμε στη μελανίνη, μια ουσία που είναι αποθηκευμένη κάτω από το δέρμα μας και είναι υπεύθυνη για την προστασία μας από την επικίνδυνη UV ακτινοβολία. Ε

Επειδή ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν αν υπάρχουν τροφές που να επηρεάζουν την ουσία αυτή, θέλησα να μιλήσω σχετικά με αυτόν τον μύθο στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Τόνισα λοιπόν, πως τροφές που έχουν καροτενοειδή συμβάλλουν στο μαύρισμα. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στην επιφάνεια κάποιων φρούτων και λαχανικών και είναι υπεύθυνα για την προστασία του τους από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

Αυτό δίνει ως αποτέλεσμα το φανταχτερό κόκκινο, πορτοκαλί, πορτοκαλοκίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών, το οποίο είναι και η «ασπίδα» του.

Με την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων λαμβάνουμε επομένως και εμείς αυτό το προνόμιο της προστασίας από τον ήλιο.

 

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.