Λεξικό Διατροφής

Υποθερμία

της Δέσποινας Γκακνή
18 Ιανουαρίου 2017
485028 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou krywnei kai pinei zesto rofhma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υποθερμία είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία το άτομο χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι παράγει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος σταδιακά να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια (36,8 °C) με επικίνδυνες ή και μοιραίες μερικές φορές συνέπειες για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, ως υποθερμία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από τους 35 °C. Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες:

  1. Η χρόνια υποθερμία, η οποία παρατηρείται κυρίως σε αλκοολικά άτομα, ηλικιωμένους ή άλλα άτομα με ιατρικά προβλήματα όπως για παράδειγμα σακχαρώδη διαβήτη.
  2. Υποθερμία από φυσιολογικά αίτια εξαιτίας έκθεσης στο κρύο ή εξαιτίας βυθίσματος σε κρύο νερό.
  3. Κρίσεις υποθερμίας οι οποίες συμβαίνουν σε υγιή άτομα τα οποία εκτίθενται σε περιβαλλοντικά στρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας;

Τα άτομα που παθαίνουν υποθερμία είναι πιθανόν να μην το αντιληφθούν άμεσα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά και δεύτερον επειδή η υποθερμία μπορεί να προκαλέσει πνευματική σύγχυση με αποτέλεσμα το άτομο να μην συνειδητοποιεί την κατάσταση που βιώνει. Τα συμπτώματα της υποθερμίας ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό της. Ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Ο παθών παύει να έχει ρίγος και δεν αντιλαμβάνεται πλέον την αίσθηση του κρύου
  • Κρύο και χλωμό δέρμα με ροδαλό ή μελανό χρώμα στα μάγουλα, στο πηγούνι και στα άκρα
  • Δυσκολία στην ομιλία και μπέρδεμα του λόγου
  • Απώλεια συντονισμού κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία
  • Χαμηλή συχνότητα αναπνοής
  • Αδύναμος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Για να εμφανιστεί υποθερμία δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνθήκες μεγάλου ψύχους. Η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ήπιο καιρό σε περίπτωση που άτομο είναι βρεγμένο και εξαντλημένο. Περισσότερο ευάλωτοι θεωρούνται τα ηλικιωμένα άτομα, τα παιδιά και τα άτομα με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, τα πολύ αδύνατα άτομα είναι πιο εύκολο να βιώσουν υποθερμία σε σχέση με τα άτομα που έχουν υψηλό σωματικό λίπος. Τέλος, ο υποσιτισμός, ο υποθυρεοειδισμός και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υποθερμίας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας είναι η μεταφορά του ατόμου σε εσωτερικό, ζεστό περιβάλλον και το σκέπασμά του με κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο θερμαντικό. Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, το στομάχι, τους καρπούς και τις βουβωνικές περιοχές μπορεί να βοηθήσει καθώς από τις περιοχές αυτές περνούν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Θα πρέπει να αποφεύγεται η θέρμανση πρώτα των άκρων και το τρίψιμο ή το μασάζ των περιοχών αυτών, καθώς παγωμένο αίμα μπορεί να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα και υπάρχει κίνδυνος καρδιακής ανακοπής. Τέλος, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ καθώς προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και απώλεια θερμότητας.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.