Λεξικό Διατροφής

Γκαλανγκάλ

06 Νοεμβρίου 2023
2025 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
galangkal

Πηγή: www.canva.com

Γκαλανγκάλ

Το Γκαλανγκάλ είναι ένα μπαχαρικό που αποτελεί μια ιδιαίτερη προσθήκη σε πολλά πιάτα. Μοιάζει αρκετά με το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Εκτός απο γεύση πιστεύεται οτι επιδρά και σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία σου. Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτό τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο.

Τί είναι το Γκαλανγκάλ;

Η ρίζα Γκαλανγκάλ καλλιεργείται στην Νότια Ασία. Είναι στενά συνδεδεμένο με το τζίντζερ και τον κουρκουμά και έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβέδα και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.

Και τα τρία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν τα τρόφιμα και μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία.

Υπάρχουν ωστόσο δύο διαφορετικοί τύποι Γκαλανγκάλ. Το μεγαλύτερο Γκαλανγκάλ, βρίσκεται κυρίως στα ταϊλανδέζικα φαγητά και σε άλλες κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας, και το μικρότερο Γκαλανγκάλ, από τη νότια Κίνα που έχει στην πραγματικότητα πιο έντονη γεύση και περισσότερες ιατρικές εφαρμογές.

Ποιά τα οφέλη του Γκαλανγκάλ;

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορεί να προσφέρει στην υγεία σου και να το γνωρίσουμε πιο αναλυτικά

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η ρίζα Γκαλανγκάλ είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, δηλαδή ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και προστατεύουν τα κύτταρα σου από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Για παράδειγμα ισχυρή μνήμη, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και LDL (κακή) χοληστερόλη ενώ προστατεύουν από την ψυχική έκπτωση και τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να παρέχει προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου

Το Γκαλανγκάλ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σου από ορισμένους τύπους καρκίνου. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η δραστική ένωση στη ρίζα Γκαλανγκάλ, γνωστή ως γκαλανγίνη, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να τα εμποδίσει να εξαπλωθούν Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Galangal

Μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρίζα Γκαλανγκάλ μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και τον πόνο

Το Γκαλανγκάλ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες, καθώς περιέχει μια φυσική φυτοχημική ουσία που διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις

Τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τη ρίζα Γκαλανγκάλ μπορεί να καταπολεμήσουν μια σειρά μικροοργανισμών.

Ως εκ τούτου, η ρίζα Γκαλανγκάλ μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων. Επίσης, η προσθήκη φρέσκιας ρίζας στις συνταγές σου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης που προκαλείται από την κατανάλωση μισοψημένων οστρακοειδών.

Πώς να εντάξετε το Γκαλανγκάλ στη διατροφή σας

Το Γκαλανγκάλ μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή μαγειρεμένο και είναι μια δημοφιλής προσθήκη σε πολλά κινέζικα, ινδονησιακά, μαλαισιανά και ταϊλανδέζικα πιάτα. Όπως το τζίντζερ, το Γκαλανγκάλ είναι διαθέσιμο σε φρέσκια μορφή, αλεσμένο, ως μπαχαρικό σε σκόνη αλλά και ως πάστα. Είναι λίγο πιο δύσκολο να το βρεις από το τζίντζερ, αλλά φυσικά πλέον μπορείς να το παραγγείλεις και απο online καταστήματα.

Μπορείς να κόψεις φρέσκο σε φέτες και να το ρίξεις σε πιάτα με κάρυ, σούπες και μαγειρευτά, αλλά επειδή είναι πιο σκληρό από το τζίντζερ, θα πρέπει να το αφαιρέσεις στο τέλος, όπως θα έκανες και με ένα ξυλάκι κανέλας ή ένα φύλλο δάφνης. Μπορείς επίσης να το ψιλοκόψεις, αλλά η καλύτερη μέθοδος για να εξασφαλίσεις μια πιο λεία υφή είναι να το τρίψεις. Χρησιμοποίησε το τριμμένο ή αλεσμένο σε συνταγές με λιγότερο υγρά όπως ψητές πατάτες, θαλασσινά, κρέατα ή ψάρια.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι;

Το Γκαλανγκάλ είναι πιθανώς ασφαλής όταν καταναλώνεται στις ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με μια ασφαλή δοσολογία ή τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως για παράδειγμα αυτές που βρίσκονται στα συμπληρώματα.

Ωστόσο μια μελέτη παρατήρησε ότι δόσεις 2.000 mg ανά κιλό σωματικού βάρους είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες. Όπως πτώση των επιπέδων ενέργειας, μειωμένη όρεξη, υπερβολική ούρηση, διάρροια, κώμα, ακόμη και θάνατο. Αυτές οι παρενέργειες απουσίαζαν σε σημαντικά μικρότερες δόσεις των 300 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Καταλήγοντας

Το Γκαλανγκάλ είναι ένα μπαχαρικό που σχετίζεται στενά με το τζίντζερ και τον κουρκουμά και ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στην Αγιουρβέδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Πρόκειται λοιπόν για ένα συστατικό που μπορεί να προσθέσει γεύση αλλά και μια σειρά από οφέλη για την υγεία σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Basri AM, Taha H, Ahmad N. A Review on the Pharmacological Activities and Phytochemicals of Alpinia officinarum (Galangal) Extracts Derived from Bioassay-Guided Fractionation and Isolation. Pharmacogn Rev. 2017 Jan-Jun;11(21):43-56. doi: 10.4103/phrev.phrev_55_16. PMID: 28503054; PMCID: PMC541445

Kim Y, Keogh JB, Clifton PM. Polyphenols and Glycemic Control. Nutrients. 2016 Jan 5;8(1):17. doi: 10.3390/nu8010017. PMID: 26742071; PMCID: PMC4728631.

Ha TK, et al. Galangin induces human colon cancer cell death via the mitochondrial dysfunction and caspase-dependent pathway. Exp Biol Med (Maywood). 2013 Sep;238(9):1047-54. doi: 10.1177/1535370213497882. Epub 2013 Aug 7. PMID: 23925650.

Fedder MD, Jakobsen HB, Giversen I, Christensen LP, Parner ET, Fedder J. An extract of pomegranate fruit and galangal rhizome increases the numbers of motile sperm: a prospective, randomised, controlled, double-blinded trial. PLoS One. 2014 Oct 2;9(9):e108532. doi: 10.1371/journal.pone.0108532. PMID: 25275520; PMCID: PMC4190413.

Yadav PN, Liu Z, Rafi MM. A diarylheptanoid from lesser galangal (Alpinia officinarum) inhibits proinflammatory mediators via inhibition of mitogen-activated protein kinase, p44/42, and transcription factor nuclear factor-kappa B. J Pharmacol Exp Ther. 2003 Jun;305(3):925-31. doi: 10.1124/jpet.103.049171. Epub 2003 Mar 6. PMID: 12626645.

Al-Adhroey AH, et al. Median lethal dose, antimalarial activity, phytochemical screening and radical scavenging of methanolic Languas galanga rhizome extract. Molecules. 2010 Nov 16;15(11):8366-76. doi: 10.3390/molecules15118366. PMID: 21081857; PMCID: PMC6259107.

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.