Λεξικό Διατροφής

Πιπέρι Καγιέν

12 Ιουνίου 2019
200241 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
piperi-kagien

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το πιπέρι καγιέν θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο που οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Πιπέρι καγιέν: τι είναι;

Το πιπέρι καγιέν (cayenne pepper) είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο , κυρίως σε αλμυρές συνταγές, αλλά και σε γλυκές. Είναι επίσης γνωστό και ως:  μπαχαρικό Γουινέας (Guinea spice), πιπεριά αγελαδοκέρατο (cow-horn pepper), κόκκινο καυτερό πιπέρι τσίλι (red hot chili pepper), αλέβα (aleva), πιπέρι πουλιού (bird pepper) ή σε μορφή σκόνης, κόκκινο πιπέρι (red pepper).

Το πιπέρι καγιέν είναι μια ποικιλία του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) που σχετίζεται με τις γλυκές πιπεριές, τις καυτερές πιπεριές χαλαπένιο (jalapeños), και την πάπρικα. Το γένος Καψικόν (Capsicum) είναι μέλος της οικογένειας των Σολανίδων (Solanaceae).

Η ονομασία του δόθηκε προς τιμήν της πόλης Καγιέν (Cayenne), στη Γαλλική Γουιάνα (French Guiana).  Οι καρποί αποξηραίνονται και αλέθονται ή πολτοποιούνται και ψήνονται σε κέικ, τα οποία στη συνέχεια αλέθονται και κοσκινίζονται, για να γίνουν η σκόνη μπαχαρικού με την ίδια ονομασία.

Πιπέρι καγιέν και διατροφική αξία

Οι συγκεκριμένες πιπεριές διαθέτουν ένα εντυπωσιακό προφίλ διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

1 κουτ.γλ (5g) Πιπέρι Καγιέν
Θερμίδες 17 kcal
Λιπαρά  1g
Υδατάνθρακες 3g
Φυτκές ίνες 1.4g
Πρωτεϊνη 0.6g
Vitamin A
2185 IU
Vitamin E
1.6
mg
Vitamin B6
0.1 mg
Vitamin K
4.2 mcg
Μαγγάνιο
0.1 mg
Κάλιο
106 mg
Ριβοφλαβίνη
0.0 mg

Πιπέρι καγιέν: ποια τα οφέλη του στην υγεία;

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν και υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Δίνει την καυτερή γεύση και μάλιστα όσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει, τόσο περισσότερο καυτερό είναι.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, δεδομένης της πολύ μικρής ποσότητας που συνήθως καταναλώνεται σε μια μερίδα πιπεριού καγιέν, κάνει αμελητέα τη συμβολή του στη συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Υψηλές ποσότητες καψαϊκίνης

Η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν διαστέλλει τα αγγεία του αίματος και επιταχύνει το μεταβολισμό, λόγω των υψηλών ποσοτήτων καψαϊκίνης. Η κατανάλωση πιπεριού καγιέν επιδρά στην ποσότητα της θερμότητας που εκλύεται από το ανθρώπινο σώμα.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες;

Σε μελέτες σε ζώα, η καψαϊκίνη έχει την ικανότητα να ενισχύσει το μεταβολισμό και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλα τα σημαντικά όργανα, διευκολύνοντας την οξυγόνωση και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Το πιπέρι καγιέν επίσης θεωρείται αφροδισιακό, λόγω της καψαϊκίνης. Βοηθάει στην οξείδωση του λιπώδους ιστού, ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος, προωθεί την υγιή λειτουργία του ήπατος και των παραγωγικών ιστών, συμβάλλει στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και την προώθηση της υγιούς παραγωγής βλέννας στους βλεννογόνους.

Τι μελέτες έγιναν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Έρευνας Διατροφικής Εξέτασης (NHANES) χρησιμοποίησε τα δεδομένα από 16.000 Αμερικανούς οι οποίοι παρακολουθούνταν για 23 χρόνια και οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων σύμφωνα με τις κόκκινες καυτερές τσίλι πιπεριές που είχαν καταναλώσει.

Ποια τα αποτελέσματα των μελετών; 

Βρήκαν ότι οι καταναλωτές της κόκκινης καυτερής τσίλι πιπεριάς που ήταν «νεότεροι άντρες, λευκοί του Μεξικού και της Αμερικής, παντρεμένοι, καπνιστές, καταναλωτές αλκοόλ, με χαμηλότερο εισόδημα, και λιγότερη εκπαίδευση, και καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και κρέατα... είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL-χοληστερόλης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν κόκκινες τσίλι πιπεριές.

Επίσης, εξέτασαν τα δεδομένα από μια μέση περίοδο παρακολούθησης των 18,9 χρόνων και παρατήρησαν τον αριθμό των θανάτων και στη συνέχεια ανέλυσαν τις συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός με τον οποίο οι πιπεριές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την θνησιμότητα δεν είναι καθόλου βέβαιος,  οι κύριοι υποδοχείς της καψαϊκίνης (το κύριο συστατικό σε πιπεριές τσίλι), μπορεί εν μέρει να είναι υπεύθυνη για αυτή την συσχέτιση" γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Καψαϊκίνη και αδυνάτισμα

Η ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού  αποτελεί σήμερα είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την ενίσχυση της ενεργειακής δαπάνης  μέσω της παραγωγής θερμότητας. Πιο πρόσφατα, το "browning" του λευκού λιπώδους ιστού  έχει αποκτήσει αυξημένη προσοχή στον τομέα της έρευνας ως εναλλακτική μέθοδος για την τόνωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η καψαικίνη φαίνεται να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία και επομένως θεωρείται ένα ωραίο βοήθημα στο αδυνάτισμα για όσους αγαπούν  τα καυτερά.

Καψαϊκίνη και αύξηση μεταβολισμού

Η καψαϊκίνη τονώνει τον μεταβολισμό. Αυτό συμβαίνει αφού βοηθάει στην αύξηση της ποσότητας θερμότητας που παράγει το σώμα σας, προκαλώντας μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, η οποία προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έφαγαν ένα πρωινό που περιείχε καψαϊκίνη και μεσαία αλυσίδα τριγλυκεριδίων έκαψαν 51% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν αυτές τις ουσίες για πρωινό.

Αλλά, ενώ η καψαϊκίνη βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού, το συνολικό αποτέλεσμα είναι μικρό. Σε μια άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που έφαγαν 1 γραμμάριο κόκκινου πιπεριού καγιέν έκαψαν μόνο 10 επιπλέον θερμίδες σε διάστημα τεσσάρων ωρών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν πιπέρι καγιέν. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά πιπεριές καγιέν δεν συνεχίζουν να αποκομίζουν τα ίδια οφέλη από αυτά με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα σώματά τους προσαρμόζονται στις επιπτώσεις .

Καψαϊκίνη και αίσθημα κορεσμού

Το πιπέρι καγιέν μπορεί και να ελαττώσει την  πείνα, γεγονός που βοηθάει σε προγράμματα αδυνατίσματος. Δεν είναι κατανοητός ο πλήρης μηχανισμός  αλλά μια μελέτη έδειξε ότι μειώνει την παραγωγή της ορμόνης της πείνας την γρελίνη.

Καψαϊκίνη και πεπτική υγεία

Τα μπαχαρικά με τα ενεργά συστατικά τους μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα το πιπέρι καγιέν ενισχύει την άμυνα του στομαχιού από λοιμώξεις, αυξάνει την παραγωγή του πεπτικών υγρών και την  παροχή ενζύμων στο στομάχι, βοηθώντας την πέψη.  Γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι τα καυτερά δεν είναι καλά για το στομάχι, αλλά μία έρευνα ανασκόπησης έδειξε ότι η καψαϊκίνη του πιπεριού καγιέν μπορεί πράγματι να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου έλκους στομάχου.

Καψαϊκίνη και αναλγητικές ιδιότητες

Η καψαϊκίνη έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σε μορφή κρέμας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ουσίας Ρ, ενός νευροπεπτιδίου που παράγεται από το σώμα που ταξιδεύει στον εγκέφαλο για να σηματοδοτήσει πόνο. Όταν παράγεται λιγότερη ουσία Ρ, τα σήματα πόνου δεν μπορούν πλέον να φτάσουν στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα της πτώσης του πόνου.

Πότε συνίσταται η κρέμα καψαϊκίνης;

Η καψαϊκίνη είναι διαθέσιμη ως κρέμα για το δέρμα και συνιστάται συχνά για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς,
  • Κάτω οσφυαλγία,
  • Πόνος μετά τη χειρουργική επέμβαση,
  • Πόνος από νευρικές συνθήκες όπως έρπητα ζωστήρα. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κρέμα καψαϊκίνης δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτό τραύμα ή σπασμένο δέρμα.

Καψαϊκίνη και αντενδείξεις

Γενικά το πιπέρι καγιέν είναι ασφαλή στην κατανάλωσή του σε φυσιολογικές ποσότητες. Ωστόσο, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα απότομα σε ένα γεύμα, τότε μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

Υπέρταση

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε  το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε την κρέμα καψαϊκίνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Αραιωτικό αίματος

Επίσης, εάν παίρνετε ένα αραιωτικό αίματος όπως η βαρφαρίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε πιπέρι καγιέν, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. 

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, πολλά από τα αγαθά της φύσης έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να τηρείται το επιτρεπτό μέτρο ανά περίπτωση. Το πιπέρι καγιέν , συμβάλλει στην υγεια του ανθρώπου και στην τόνωση του μεταβολισμού, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές στην ποσότητα και τηρώντας πάντα και τις ιατρικές συστάσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Varghese S, et al, Chili pepper as a body weight-loss food, Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29.

Zheng J, et al, Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017 May 11;37(3). pii: BSR20170286. doi: 10.1042/BSR20170286. Print 2017 Jun 30.

Sun F, et al,. Dietary Capsaicin Protects Cardiometabolic Organs from Dysfunction, Nutrients. 2016 Apr 25;8(5). pii: E174. doi: 10.3390/nu8050174.

Fernandes E  et  al, Capsaicin and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;929:91-125.

El Hadi et al, Food Ingredients Involved in White-to-Brown Adipose Tissue Conversion and in Calorie Burning. Front Physiol. 2019 Jan 11;9:1954. doi: 10.3389/fphys.2018.01954. eCollection 2018.

Therapeutic Research Faculty (2009). «Capiscum». Natural Medicines Comprehensive Consumer Version). WebMD. Ανακτήθηκε στις 13 July 2011.

«Nutrition Facts: Spices, pepper, red or cayenne». Nutrition Data. Condé Nast Digital. 2011. Ανακτήθηκε στις 13 July 2011.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής