Λεξικό Διατροφής

Χρώμιο

22 Σεπτεμβρίου 2016
7437 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Χρώμιο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το χρώμιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία του σώματος και θα το αναγνωρίσετε και με το σύμβολο Cr. Ανευρίσκεται σε όλα τα φυσικά στοιχεία (χώμα, αέρας) ενώ στα τρόφιμα εντοπίζεται κυρίως στα ψάρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, σε ξηρούς καρπούς, στο κρέας καθώς και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που στη φύση υπάρχουν διάφορες μορφές χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίζεται με την τρισθενή του μορφή (Cr3+). Η απορρόφηση του χρωμίου από το γαστρεντερικό σωλήνα είναι αρκετά χαμηλή ωστόσο η ύπαρξη βιταμίνης C και νιασίνης (βιταμίνη Β6) φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά την απορρόφησή του.

Ποιες είναι οι δράσεις του

Συμμετέχει στο βιοχημικά μονοπάτια μεταβολισμού όλων των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος). Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει η συμμετοχή του στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους μέσω ενός συμπλόκου GTF (Glucose Tolerant Factor), ο οποίος αποτελεί ένα σύμπλκο κυστεΐνης, γλυκίνης και χρωμίου και διαδραματίζει σημαντικά ρόλο στη δράση πολλών ενζύμων.

Πώς σχετίζεται το χρώμιο με το Σακχαρώδη Διαβήτη;

Από μελέτες αναδεικνύεται πως η εξωγενής λήψη χρωμίου βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα μέσω καλύτερης δράσης και σύνδεσης της ινσουλίνης σε αυτά. Η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου οδηγεί σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ωστόσο η λήψη τους φαίνεται να ωφελεί άτομα που έχουν είτε ινσουλινοαντίσταση ή διαβήτη τύπου ΙΙ. Λόγω αύξησης της δράσης της ινσουλίνης και μείωση των αναγκών σε εξωγενή λήψη αυτής, άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή για το σάκχαρο και επιθυμούν να λάβουν συμπληρώματα χρωμίου, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν πρώτα τον ιατρό τους, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Συνιστώμενη λήψη χρωμίου

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη χρωμίου ανέρχεται στα 25μg για τις γυναίκες και στα 35μg για του άνδρες, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού η ανάγκες αυξάνονται.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.