Λεξικό Διατροφής

Γαστρίνη

της Δέσποινας Γκακνή
09 Σεπτεμβρίου 2016
67791 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hpar kai gastrini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γαστρίνη είναι μία πολυπεπτιδική ορμόνη, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του στομάχου και σε μικρότερη έκταση από τα κύτταρα του παγκρέατος και αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της έκκρισης του γαστρικού οξέος.

Ποια είναι η δράση της γαστρίνης;

Η έκκριση της γαστρίνης ενεργοποιείται αμέσως μετά την πρόσληψη τροφής (κυρίως πρωτεϊνών και αμινοξέων) με σκοπό τη διέγερση της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Εκτός αυτού όμως, η γαστρίνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση και άλλων παραγόντων πέψης όπως: των παγκρεατικών ενζύμων, της πεψίνης, του εγγενούς παράγοντα, της χολής από το ήπαρ ενώ αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος με σκοπό να προωθηθεί η τροφή μέσα στον πεπτικό σωλήνα.

Ποιες οι Φυσιολογικές Τιμές της;

Ηλικία Φυσιολογικές Τιμές
Ενήλικες < 100pg/mL
Νεογνά (1-12 ημερών) 150-420pg/mL
Βρέφη ( 1-22 μηνών) 120-460pg/mL
Παιδιά (2-16 ετών) 5-250pg/mL

Ποια τα συμπτώματα αύξησης της γαστρίνης;

Η παθολογική αύξηση της έκκρισης της γαστρίνης στο αίμα και συνεπακόλουθα του γαστρικού οξέος στο στομάχι προκαλεί αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πεπτικών ελκών, διαβρωτικής οισοφαγίτιδας και διάρροιας και παρατηρείται στην περίπτωση του γαστρινώματος, του συνδρόμου Zollinger-Ellison των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών και της κακοήθους αναιμίας. Η μέτρηση των επιπέδων γαστρίνης στο ορό βοηθά στην διάγνωσή τους. Οι φυσιολογικές τιμές γαστρίνης στο πλάσμα είναι:

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.