Λεξικό Διατροφής

Γαστρίνη

09 Σεπτεμβρίου 2016
19269 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hpar kai gastrini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι εννοούμε με τον όρο γαστρίνη;

Πρόκειται για μία πολυπεπτιδική ορμόνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του στομάχου και σε μικρότερη έκταση από τα κύτταρα του παγκρέατος και αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της έκκρισης του γαστρικού οξέος.

Ποια είναι η δράση της γαστρίνης στον οργανισμό;

Η έκκριση της γαστρίνης ενεργοποιείται αμέσως μετά την πρόσληψη τροφής (κυρίως πρωτεϊνών και αμινοξέων) με σκοπό τη διέγερση της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Εκτός αυτού όμως, η γαστρίνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση και άλλων παραγόντων πέψης όπως: των παγκρεατικών ενζύμων, της πεψίνης, του εγγενούς παράγοντα, της χολής από το ήπαρ ενώ αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος με σκοπό να προωθηθεί η τροφή μέσα στον πεπτικό σωλήνα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της γαστρίνης και ποια τα συμπτώματα όταν αυτές ξεπερνιούνται;

Η παθολογική αύξηση της έκκρισης της γαστρίνης στο αίμα και συνεπακόλουθα του γαστρικού οξέος στο στομάχι προκαλεί αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πεπτικών ελκών, διαβρωτικής οισοφαγίτιδας και διάρροιας και παρατηρείται στην περίπτωση του γαστρινώματος, του συνδρόμου Zollinger-Ellison των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών και της κακοήθους αναιμίας. Η μέτρηση των επιπέδων γαστρίνης στο ορό βοηθά στην διάγνωσή τους. Οι φυσιολογικές τιμές γαστρίνης στο πλάσμα είναι:

  • Ενήλικες < 100pg/mL
  • Νεογνά (1-12 ημερών) 150-420pg/mL
  • Βρέφη (1-22 μηνών) 120-460pg/mL
  • Παιδιά (2-16 ετών) 5-250pg/mL
  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.