Λεξικό Διατροφής

Β-καροτένιο

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
01 Φεβρουαρίου 2017
47448 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou krata karota

Αποτελεί τον κυριότερο αντιπροσώπο μιας μεγάλης ομάδας χρωστικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή. Είναι φυτικής προέλευσης και το μόριο του είναι λιπόφιλο. Χάρη στις χρωστικές που περιέχει είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα που έχουν τα καρότα ενώ σε σημαντικές συγκεντρώσεις ανευρίσεται στο μπρόκολο, στα νεκταρίνια, στην παπάγια, στα βερίκοκα και στα γκρέιπφρουτ.

Όπως και μια σειρά από άλλα καροτενοειδή, έτσι και το β-καροτένιο διαθέτει ιδιότητες προβιταμίνης Α (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α). Ως λιποδιαλυτή ουσία, απορροφάται από το λεπτό έντερο μαζί με άλλα λιπίδια, όπου και διασπάται στη συνέχεια στο βλεννογόνου του εντέρου σε ρετινάλη (βιταμίνη Α). Παρόλο που το β-καροτένιο αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό και σε μικρότερο βαθμό στο ήπαρ, δεν έχει τις τοξικές και τερατογόνες δράσεις της βιταμίνης Α.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Τα β-καροτένια αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών. Ο ρόλος τους στα φυτά είναι η προστασία των φυτικών ιστών από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), ενώ φαίνεται πως αντίστοιχη δράση έχουν και στον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη β-καροτενίων βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, στην πρόληψη εμφάνισης εγκαύματος ενώ επίσης βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι σε θέση να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες β-καροτενίων. Συγκεκριμένα η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδώσει έως και 6-8mg. Ωστόσο άτομα με υψηλό οξειδωτικό stress (π.χ. καπνιστές) έχουν αυξημένες ανάγκες χωρίς όμως να πρέπει ξεπερνάνε τα 10mg/ημέρα

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.