Παχυσαρκία

Πρόγραμμα αντιμετώπισης ασθενών παχυσαρκίας από τον πλαστικό χειρουργό

του Στρατή Γαβριήλ
25 Νοεμβρίου 2009
11640 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaikia koilia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένας παχύσαρκος ασθενής αφού εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες για την απώλεια των κιλών του ακολουθώντας τις συμβουλές των διαιτολόγων και των ενδοκρινολόγων γιατρών, συχνά είναι αναγκασμένος να καταφεύγει στη βοήθεια των χειρουργικών μεθόδων. Η πρώτη επαφή του με την ομάδα χειρουργικής παχυσαρκίας είναι με το χειρουργό παχυσαρκίας. Εκείνος με βάσει το ιστορικό του, τις διατροφικές του συνήθειες, την ηλικία του, το βάρος και το ύψος του, αλλά και τις δραστηριότητές του θα του προτείνει τέσσαρες εναλλακτικές λύσεις:

  • Ο ασθενής έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να χάσει τα παραπάνω κιλά του βάρους του με γαστρικό δακτύλιο.
  • Ο ασθενής δεν φαίνεται λόγω των διατροφικών συνηθειών του και των δραστηριοτήτων του να ανταποκριθεί στη πειθαρχία ενός γαστρικού δακτυλίου και του συνιστάται ένα γαστρικό μανίκι (Sleeve gastrectomy)
  • Ο ασθενής έχει κάποιες πιθανότητες να χάσει τα παραπάνω κιλά του βάρους του με ένα δακτύλιο παχυσαρκίας ή ένα γαστρικό μανίκι (Sleeve gastrectomy) πλην όμως υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών στους οποίους η συμπλήρωση της εντερικής παράκαμψης (γαστρικό by pass) θα κριθεί τελικά απαραίτητη.
  • Ο ασθενής με βάση το ιστορικό του και τα άλλα συνωδά στοιχεία κρίνεται ότι πρέπει να υποστεί εντερική παράκαμψη σε συνδυασμό με κάποια περιοριστική μέθοδο στο στομάχι.

Το 90% των παχυσάρκων ασθενών παρουσιάζει αισθητικά προβλήματα, τα οποία έχουν ανάγκη αποκατάστασης.

Πιο συχνά τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Η κρεμάμενη κοιλία, παραδείγματος χάριν, δημιουργεί προβλήματα καθαριότητας και παρατριμμάτων, ενώ καταπονεί τη σπονδυλική στήλη λόγω βάρους. Η γιγαντομαστία δημιουργεί αυλάκια στους ώμους, πόνους στη πλάτη, παρατρίμματα και γενικότερες δυσκολίες στη κίνηση και το ντύσιμο.

Η εμπειρία τόσων χρόνων με την ενασχόληση τέτοιων περιστατικών, μας οδήγησε σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης τους, που όταν ακολουθείται προσφέρει άριστα αποτελέσματα.

Φυσικά κάθε ασθενής έχει ανάγκη από εξατομίκευση και το πρόγραμμά του τροποποιείται μετά από συζήτηση με το χειρουργό παχυσαρκίας και απόφαση του είδους αντιμετώπισης καθώς και εκτίμηση από το πλαστικό χειρουργό για το πρόβλημα και το σωματότυπο του ασθενούς.

Στρατής Γαβριήλ
Στρατής Γαβριήλ Πλαστικός Χειρουργός