Τη σημαντικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εύκολα, αν σκεφτούμε ότι το πρώτο τρόφιμο που καταναλώνουμε στη ζωή μας είναι το γάλα!
Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα γαλακτοκομικά;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, ανάλογα με τη μορφή που βρίσκονται.
Γάλα
Το γάλα θεωρείται μια πλήρης τροφή αφού περιέχει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης και απαράιτητα λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή σκελετική ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη ασβεστίου. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε διάφορα είδη γάλακτος όπως αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο. Το κατσικίσιο γάλα, θρεπτικά φαίνεται να είναι πιο κοντά στο μητρικό γάλα και να μην επηρεάζει στον ίδιο βαθμο με το αγελαδινό γάλα όσους έχουν υπολακτασία.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι κι αυτό μπορεί να είναι είτε αγελαδινό, είτε πρόβειο ή κατσικίσιο, ακόμα και βουβαλίσιο. Φτιάχνεται απο γάλα που υπόκειται ζύμωση απο κάποιους μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλωθεί γιατί είναι αυτοί που προσφέρουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορα έλκη και προβήματα στο πεπτικό. Το γιαούρτι είναι η πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και προάγει τη σκελετική υγεία.
Τυρί
Όσον αφορά το τυρί, θα έλεγα ότι είμαστε τυχεροί μιας και τα Ελληνικά τυριά είναι ποιοτικά άριστα. Αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες παραγωγής τους, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και την εμπειρία των Ελλήνων παραγωγών. Κάποια είδη τυριών που μπορεί να συναντήσουμε είναι η φέτα, διάφορά σκληρά τυριά και το ανθότυρο που είναι ένα μαλακό τυρί με λίγότερα λιπαρά. Όσο πιο σκληρό και όσο πιο κίτρινο είναι ένα τυρί τόσο περισσότερο ασβέστιο περιέχει. Κάποιες ευεργετικές ιδιότητες των τυριών που έχουν παρατηρηθεί είναι:
- η βοηθητική λειτουργία της φέτας στην καλή λειτουργία του στομάχου και
- η συμβολή των τυριών στην πρόληψη της τεριδόνας.
Γαλακτοκομικά για όλους
Δυστυχώς δε μπορούν όλοι να καταναλώνουν άφοβα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν άτομα που έχουν δυσανεξία στο κυρίαρχο σάκχαρο τον γαλακτοκομικών, τη λακτόζη, με αποτέλεσμα να έχουν πεπτικά προβήματα αν την καταναλώσουν. Ακόμα και γι αυτό όμως υπάρχει λύση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη γάλακτος που είναι ελεύθερα λακτόζης. Υπάρχουν ζωικά προϊόντα χωρίς λακτόζη και φυτικά προϊόντα όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού. Το γάλα σόγιας περιέχει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης ασβέστιο και Βιταμίνη D3 παρ' όλα αυτά όμως είναι ελεύθερο λακτόζης!
Για άτομα που χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, όπως αυτά που κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση, υπάρχουν εμπλουτισμένα γάλατα με ασβέστιο και Βιταμίνη D3 που ευνοεί την αξιοποίησή του απο τα οστά. Γαλακτοκομικά όπως το Αριάνι, το Κεφίρ και τα γαλακτοκομικά που περιέχουν προβιοτικά είναι προϊόντα εμπλουτισμένα με ζωντανά μικρόβια που οφελούν την υγεία και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιο μας αλλά με μέτρο.
Ιδανικό είναι να καταναλώνονται 3-4 μερίδες τη μέρα απο τον υγιή πληθυσμό, ενώ η ποσότητα αυτή αυξάνεται για εγκυμονούσες, θηλάζουσες και γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παρουσίαση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έγινε στην 3η Έκθεση Ποτών και Τροφίμων.