Άλλες Παθήσεις

Το σκόρδο στο μικροσκόπιο: ποια η σχέση του με την υγεία μας;

25 Μαρτίου 2017
8595 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
skordo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάθε κουζίνα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά αρώματα και γεύσεις που την κάνουν αναγνωρίσιμη και οικεία. Τζατζίκι, σκορδαλιά και λοιπά σκορδάτα εδέσματα – θεμελιώδεις και καθηλωτικές νότες της ελληνικής κουζίνας- έχουν πολλούς υπέρμαχους, αλλά και πολλούς πολέμιους! Αν ανήκεις στους πρώτους δεν χρειάζεται να σε πείσω για τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία σου. Πιθανώς το έχεις ψάξει και τα ξέρεις ήδη.

Αν ωστόσο είσαι από εκείνους που κρατούν τις... αποστάσεις τους, στη συνέχεια θα σου πω, πώς αυτός ο βολβός ενισχύει τον οργανισμό σου σε ένα κρυολόγημα, σε βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης και προστατεύει την υγεία της καρδιάς, των αγγείων και του πεπτικού, αλλά και άλλους λόγους για να το αποφεύγεις λιγότερο.

Ποια είναι η δραστική ουσία του σκόρδου;

Το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιον μαζί με το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Περιέχει μια θειώδη ουσία, την αλλισίνη, στην οποία αποδίδονται οι περισσότερες επιδράσεις στην υγεία που έχουν αναγνωριστεί στον βολβό αυτό. Εκεί, φυσικά, οφείλεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά του. Για να έχεις τα οφέλη της αλλισίνης, θα πρέπει να το καταναλώσεις ωμό και μάλιστα καλύτερα τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, λιωμένο ή να το μασήσεις. Με το μαγείρεμα, η αλλισίνη καταστρέφεται και χάνει τις ιδιότητές της.

Ποιες είναι οι επιδράσεις του στην υγεία;

Το σκόρδο στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης. Η αντιική του δράση σχετιζόταν με τι άλλο; Την αλλισίνη. Ωστόσο πρόσφατες επιστημονικές αναφορές, μας λένε ότι τα δεδομένα είναι λίγα και ελλιπή. Αν μπορεί, όμως, ένα ζεστό αφέψημα σκόρδου να σε ανακουφίσει παροδικά από τα συμπτώματα, γιατί να πεις όχι;

Προστατεύει το σκόρδο την καρδιά μας;

Μπορεί να έχεις επίσης ακούσει ότι το σκόρδο βοηθά στην πίεση. Εδώ οι ερευνητές συμφωνούν με την διαδεδομένη πεποίθηση: οι θειώδεις ενώσεις που περιέχει το σκόρδο (η αλλισίνη είναι μία από αυτές) έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα.

Η υπέρταση, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα, στεφανιαία νόσο κ.ά.), και γι’ αυτό η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία όλων μας. Όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς, ίσως το σκόρδο σου κάνει διπλό καλό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα -αν και δεν είναι ισχυρά- ότι εκτός από την υπέρταση μπορεί να σε προστατεύει και από την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης, χωρίς όμως να επηρεάζει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Η δράση του ενάντια στον καρκίνο

Αν το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει με κάποιον άλλο τρόπο τον οργανισμό σου, εκτός από την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, είναι στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου στον ανώτερο πεπτικό και αναπνευστικό σωλήνα (δηλαδή στο στόμα, το φάρυγγα και το λάρυγγα) και του στομάχου. Να σου τονίσω, όμως, ότι δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά για ένα τρόφιμο που μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου γιατί έχει τη δυνατότητα να σε κάνει να νοσήσεις δυσκολότερα.

Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι πως το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει το σώμα σου από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων. Αυτό μας γίνεται γνωστό από πρόσφατη μελέτη, που αναφέρει πως το σκόρδο δρα προστατευτικά στη δηλητηρίαση από μόλυβδο, όπως παρατηρήθηκε σε εργαζόμενους εργοστασίου μπαταριών αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήταν το ίδιο αποδοτική η θεραπεία με συμπλήρωμα σκόρδου όσο και με φαρμακευτικό σκεύασμα.

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, που νομίζω ότι είναι, έχε υπόψη σου ότι το σκόρδο είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, εξαιρετική πηγή μαγγανίου, βιταμινών Β6 και C, αλλά παρέχει πλήθος άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ οι θερμίδες του μόλις 45 kcal στα 30 γρ.

Δεν τρως σκόρδο για τη γεύση του; Τουλάχιστον σκέψου τι μπορεί να προσφέρει στην υγεία σου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Block E. The chemistry of garlic and onions. Sci Am. 1985;252(3):114–9.

Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 18(4):189–93.

Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. In: Lissiman E, editor. Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2012.

Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. American Society for Nutrition; 2016 Feb 1;146(2):389S–396S.

Guercio V, Turati F, La Vecchia C, Galeone C, Tavani A. Allium vegetables and upper aerodigestive tract cancers: a meta-analysis of observational studies. Mol Nutr Food Res. 2016 Jan;60(1):212–22.

Turati F, Pelucchi C, Guercio V, Vecchia C La, Galeone C. Allium vegetable intake and gastric cancer: A case-control study and meta-analysis. Mol Nutr Food Res. 2015 Jan;59(1):171–9.

Kianoush S, Balali-Mood M, Mousavi SR, Moradi V, Sadeghi M, Dadpour B, et al. Comparison of Therapeutic Effects of Garlic and d-Penicillamine in Patients with Chronic Occupational Lead Poisoning. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2012 May;110(5):476–81.

United States Department of Agriculture. Full Report (All Nutrients): 11215, Garlic, raw [Internet]. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. 2016. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2968?fgcd=&manu=&lfacet=&format=Full&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=11215&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

  • Μαίρη Μιχελή
    Μαίρη Μιχελή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

    Η Μαίρη Μιχελή είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στη Δημόσια Υγεία, ακολουθώντας την κατεύθυνση των Χρόνιων Νοσημάτων και Συμπεριφορών Υγείας. Επιπλέον, έχει καταρτιστεί στην κλινική διαιτολογία, σε δημόσια νοσοκομεία του νομού Αττικής (Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς, Σωτηρία, ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», Τζάνειο).