Η εξέλιξη στη ζωή μας επέρχεται με την πάροδο του χρόνου σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε αλλαγής είναι η διαφορετικότητα του καινούριου, όπου κάποιες φορές βελτιώνει μία κατάσταση, ενώ άλλες μπορεί και να την επιδεινώσει. Στην ανθρώπινη διατροφή, είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να παρατηρούμε διαφορές ανάλογα με την εποχή και σύμφωνα με την εξέλιξη του ανθρώπου πάνω στην Γη. Από τον άνθρωπο των σπηλαίων μέχρι σήμερα, οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν πολύ ανά τους αιώνες και εξακολουθούν να αλλάζουν.
Μέσω της διαδικασίας της διατροφής, ο άνθρωπος επιβιώνει, κοινωνικοποιείται, διατηρεί μία καλή υγεία, εκφράζεται ψυχολογικά, βρίσκει έναν τρόπο έκφρασης και νιώθει ποικίλα συναισθήματα με ψυχολογικές και σωματικές επιρροές. Η επιστήμη της διατροφής έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια και αναμφισβήτητα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ποιότητα και ο τρόπος της καθημερινής μας διατροφής επηρεάζει άμεσα την υγεία μας.
Η μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς, των διαθέσιμων τροφίμων, των θρεπτικών αναγκών και των διατροφικών συνηθειών πραγματικά είναι ανεξάντλητη. Παρατηρείται ταχεία εξέλιξη και μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, ακόμη και σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα.
Παλαιότερα, λίγο πριν τη Βιομηχανική επανάσταση, η διατροφή των Ελλήνων περιελάμβανε λιγότερο επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Οι ρυθμοί ζωής ήταν διαφορετικοί και το μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι αποτελούσε τον κανόνα, και μάλιστα με την ακολουθία της της μεσημεριανής σιέστας. Αυτές οι συνήθειες, όμως σήμερα δεν υφίστανται με τη συχνότητα εκείνης της εποχής. Λίγοι απολαμβάνουν το μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι τους και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που ξεκουράζονται στη μέση της ημέρας.
Είναι αναμενόμενοι οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μας να επηρεάζουν και τον τρόπο που τρώμε. Ακόμη και η οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει την χώρα μας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη διατροφική μας συμπεριφορά. Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά παράλληλα κατέχει πρωτιές σε ό,τι αφορά τα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες, μάλλον έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε πραγματικά στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε κρίση σαν μια κατάσταση που η λύση της μπορεί τελικά να βελτιώσει τη ζωή μας.
Γνωρίζουμε την τεράστια ευεργετική αξία της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μέσα από πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών. Είναι χαρακτηριστική η διαιτητική θεραπεία που πρότεινε ο Ιπποκράτης, ο οποίος έλεγε: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” . Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η διατροφή μας είναι θεμέλιος λίθος για την υγεία μας και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και δωρεάν στη φύση.
Σήμερα, μετά από αναρίθμητες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου επηρεάζουν την ανάπτυξη σωματική και πνευματική, το σωματικό του βάρος και φυσικά την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, αλλά και τη θεραπεία τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί συμφωνούσαν για την αναγκαιότητα ιδιαίτερης διατροφής για τους αρρώστους, αν και οι απόψεις τους για το ποια τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνει δεν συμφωνούσαν πάντα. Μπορεί να μην υπήρχαν στη ζωή τους τα συμπληρώματα διατροφής και τα ιδιαίτερα φυτικά σκευάσματα, αλλά μέσω απλών τροφών θεράπευαν τα νοσήματα που τους ταλαιπωρούσαν.
Μπορεί λοιπόν οι Αρχαίοι Έλληνες να μην είχαν τα σημερινά μπαρ ή τις καφετέριες, τον espresso ή τα burgers, αλλά έβρισκαν τον τρόπο και τον τόπο να διασκεδάζουν. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι τυχαίο πως σε κάτι τέτοια ‘αρχαία’ πάρτυ ειπώθηκαν κάποια από τα πιο σημαντικά ψήγματα σοφίας του Δυτικού Πολιτισμού. Οι αρχαίοι στα ανάκλιντρα συζητούσαν επί παντός επιστητού, τραγουδούσαν κι απολάμβαναν τη μουσική και το χορό, παράλληλα με τα επιλεγμένα εδέσματα. Ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν οι ασκήσεις του πνεύματος και ειδικά τα αινίγματα. Εκείνος που δεν ήξερε να απαντήσει τιμωρούνταν να πιει ένα κύπελλο κρασί κι έτσι ασφαλώς συμπεραίνουμε πως οι πιο αδαείς μεθούσαν μέχρι το τέλος της βραδιάς. Οι Αρχαίοι πρόγονοι έσφυζαν από υγεία, καλή φυσική κατάσταση αλλά και καλοπέραση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους.
Κάπως έτσι, λοιπόν θα μπορούσαμε να … φιλοσοφήσουμε λίγο καλύτερα το καθημερινό μας φαγητό και πιθανώς να ανακαλύψουμε πλεονεκτήματα μέσα από την υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών ή την τροποποίηση των ήδη υπάρχοντων…. Σωστή διατροφή και καλή σωματική και ψυχική υγεία.