Συστάσεις Διατροφής

Το ήξερες ότι τα αλμυρα φαγητά μπορεί να αυξήσουν την πείνα;

της Κατερίνας Φαντούση
25 Ιανουαρίου 2018
12771 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
almyra faghta kai aukshsh ths peinas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι έρευνες στον τομέα της διατροφής τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό και τα συμπεράσματα πολλές φορές φαίνονται απίθανα και αντικρουόμενα. Όμως πρόκειται για μια πολύ νεαρή επιστήμη και μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα μαθηματικά στον αιώνα του Πυθαγόρα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε οτι η πρόσληψη αλατιού προκαλεί αίσθημα δίψας με σκοπό την αύξηση πρόσληψης υγρών και την απομάκρυνση της περίσσειας του νατρίου από τα νεφρά μέσω τον ούρων. Επίσης, καλά εδραιωμένη γνώση είναι οτι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και είναι καλό να αποφεύγεται από ασθενείς με υπέρταση. Τέλος, οδηγία για το γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι η πρόσληψη αλατιού εως 5 γρ ημερησίως που αντιστοιχει σε 2000 mg νατρίου.

Σκεφτείτε να τρώτε αλμυρά σνακ. Πράγματι δεν μπορείτε να σταματήσετε! Το σλόγκαν δεν μπορείς να φας μόνο ένα επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ανοίγεται το σακουλάκι - κουτάκι με τα αλμυρά.

Ένα πείραμα θα σας πείσει για να καταλάβετε τη διαφορά

Καταναλώστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς και δοκιμάστε να φάτε ανάλατους. Δείτε πότε θα σταματήσετε και στις δύο περιπτώσεις. Ενώ οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι επίσης ευχάριστοι, το αίσθημα κορεμού θα σας έρθει πιο σύντομα από οτι στην περρίπτωση των αλατισμένων. Σίγουρα και σε αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται μια μελλοντική μελέτη που θα το εξηγήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς.

Τελευταίες μελέτες έδειξαν οτι το αλάτι δεν προκαλεί αύξηση της πρόσληψης υγρών όπως αναμενόταν και επίσης αύξανει το αίσθημα πείνας

Εδραιωμένη αντίληψη είναι οτι η πρόσληψη άλατος σας κάνει να διψάτε, να πίνετε περισσοτερο νερό και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η περίσσεια νατρίου από το σώμα. Αυτήν την εδραιωμένη γνώση έρχονται οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης να αμφισβητήσουν, λέγοντας οτι στα πειράματά τους όσο αυξανόταν την πρόσληψη νατρίου, η πρόσληψη υγρών μειωνόταν ενώ ταυτόρονα αυξανόταν και η αποβολή ούρων.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το αναπάντεχο αποτέλεσμα

Δηλαδή, όσο αυξανόταν η πρόσληψη άλατος από 6 γρ σε 9 γρ και τέλος σε 12 γρ παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και αυξημένη συγκέντρωση γλυκοκορτικοειδών στα ούρα. Τα γλυκοκορτικοειδή προκαλούν καταβολισμό πρωτεινών και λίπους, διεργασίες που παράγουν νερό απότε και εξηγείται η αυξημένη διούρηση χωρίς πρόσληψη υγρών αλλά και καταναλώνουν ενέργεια οπότε και εξηγείται το αίσθημα πείνας.

Ο παραπάνω μηχανισμός μπορεί να συνδέσει την πρόσληψη νατρίου και με αυξημένο κίνδυνο για άλλες χρόνιες παθήσεις, εκτός της υπέρτασης, όπως η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές Νόσοι.

Με απλά λόγια

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε οτι το αλάτι πρέπει να αποφεύγετε από υπερτασικούς ασθενείς αλλά και ο υγιής πληθυσμός πρέπει να καταναλώνει ως 5 γρ ημερησίως. Τρώγοντας αλμυρά δεν είναι σίγουρο οτι θα προσλάβετε παραπάνω υγρά οπότε ίσως πρέπει να είστε προσεχτικοί με την πρόσληψη υγρών και περισσότερο του νερού. Είναι καλό να πίνετε με στρατηγική περίπου 2 λίτρα την ημέρα και να μην επαναπάυεστε στο αίσθημα δίψας. Σύμφωνα με τα τελευατία δεδομένα το αλάτι μπορεί να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο οπότε σίγουρα δεν βοηθάει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και τέλος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και για άλλα χρόνια νοσήματα.

Λίγες συμβουλές για μείωση της πρόσληψης νατρίου      

  • Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Προσθέστε διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά βότανα (π.χ ρίγανη,δεντρολίβανο ) στο φαγητό αντί αλάτι
  • Ξεπλύνετε τις αλατισμένες ελιές
  • Φτιάξτε δικό σας ψωμί χωρίς αλάτι
  • Προσοχή στις έτοιμες σάλτσες και τα στιγμιαία προιοντα
  • Ενημερωθείτε από τις ετικέτες τροφίμων των προιοντων για τη σύστασή τους σε αλάτι ή Νάτριο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

High salt intake reprioritizes osmolyte and energy metabolism for body fluid conservation, Kento Kitada et al J Clin Invest. 2017;127(5):1944-1959.

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος