Συστάσεις Διατροφής

Νοσοκομεία ή...ταχυφαγεία;

25 Οκτωβρίου 2012
12069 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νοσοκομεία ή...ταχυφαγεία;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τον τελευταίο καιρό η εξάπλωση των μηχανημάτων με έτοιμο φαγητό, όπως πατατάκια και αναψυκτικά είναι τεράστια. Ακόμη και μέσα σε νοσοκομεία μπορεί κανείς να βρει έτοιμο και γρήγορο φαγητό από ένα μηχάνημα.

Πόσο υγιεινό είναι όμως κάτι τέτοιο;

Το έτοιμο και γρήγορο φαγητό συνήθως είναι:

  • Χαμηλό σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά 
  • Υψηλής θερμιδικής αξίας
  • Πλούσιο σε κορεσμένο λίπος  
  • Υψηλό σε αλάτι και ζάχαρη 
  • Αυξημένης γευστικότητας 

Συνήθως αυτού του τύπου το φαγητό δεν προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα κανείς να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χωρίς να νιώθει χορτάτος. Η υπερκατανάλωση τέτοιων φαγητών οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και συνακόλουθα αύξηση του σωματικού βάρους. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, ενώ το κορεσμένο λίπος σε υπερχοληστερολαιμία. Επίσης, οι τροφές αυτές αντικαθιστούν άλλες πιο θρεπτικές επιλογές, όπως τοστ, γαλακτοκομικά, χυμούς.

Πέρα από το πόσο ανθυγιεινές είναι αυτές οι τροφές, η παρουσία τους και μόνο στα νοσοκομεία αποτελεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία αποτελούν χώρους θεραπείας και αποκατάστασης προβλημάτων υγείας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να ξεπεράσουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα και η διατροφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ύπαρξη τροφών που δεν προάγουν την υγεία στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτη.

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια, οι ασθένειες αυτές αποτελούν τα πιο διαδεδομένα νοσήματα παγκοσμίως και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά.

Τα νοσοκομεία, και γενικά όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, πρέπει να προσφέρουν σωστές επιλογές φαγητού και να αποτελούν σωστό παράδειγμα προς τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πιο υγιεινές επιλογές. Και οι επιλογές αυτές δεν θα πρέπει να κοστίζουν περισσότερο από τα ανθυγιεινά τρόφιμα των μηχανημάτων γρήγορου φαγητού. Τα νοσοκομεία πρέπει να εκπαιδεύουν τους πολίτες σε σωστές επιλογές τροφίμων για την υγεία τους και να μην αποτελούν «ταχυφαγεία».

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προσφέρουν:

  • τροφές με λιγότερο κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι 
  • φρέσκα φρούτα και χυμούς 
  • σαλάτες και φρέσκα λαχανικά 
  • υγιεινά σνακ, όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών
  • τοστ και σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως, ζαμπόν και τυρί χαμηλά σε λιπαρά 
  • φρέσκο γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά 

Τα νοσοκομεία αποτελούν χώρους ιατρικής φροντίδας και θεραπείας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί καθημερινά, θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν υγιεινές τροφές που να συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας τους. Επίσης, θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις πιο υγιεινές επιλογές, ώστε να τους υιοθετούν στη ζωή τους. Τα μηχανήματα για πατατάκια και αναψυκτικά δεν ανήκουν σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, αλλά και γενικότερα στους δημόσιους οργανισμούς και τα σχολεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».