Δίαιτα

Είναι αρκετά αλκαλική η δίαιτά σου;

της Μέμας Λαμπροπούλου
17 Φεβρουαρίου 2015
16287 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diafora laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο λόγος για την διάσημη πλέον «Αλκαλική δίαιτα»! Αν και έχει εφαρμοστεί κατά καιρούς με διάφορες παραλλαγές, η Αλκαλική δίαιτα έγινε πολύ της μόδας το 2013 όταν η Βικτόρια Μπέκαμ ανακοίνωσε ότι είναι το νέο διατροφικό της χόμπι. Αφού το λέει η «ειδικός» Βικτόρια Μπέκαμ πρέπει να δουλεύει… σωστά;

Τι ισχυρίζεται:

Ακολουθώντας, λέει, την Αλκαλική δίαιτα θα καταφέρεις να ρυθμίσεις το pH στο αίμα σου, ώστε τελικά να προλάβεις ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Α ναι, εννοείται ότι θα χάσεις και βάρος. Γιατί όμως να χρειάζεται ρύθμιση το pH του αίματος; Γιατί, λέει, κάποια τρόφιμα όπως τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα κάνουν το αίμα όξινο, σε αντίθεση με κάποια άλλα τρόφιμα («αλκαλικά»), που εξουδετερώνουν το όξινο pH επαναφέροντας την ισορροπία του- σε αυτά περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Μπερδευτήκατε ε;

Και εμείς! Κι αυτό γιατί αυτή η θεωρία ξεχνάει να αναφέρει ότι ο οργανισμός μας φροντίζει για την ισορροπία του pH του αίματος από μόνος του και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ισορροπία αυτή. Όπως επίσης γιατί οι αποδείξεις για την συσχέτιση με την πρόληψη των παραπάνω ασθενειών είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ισχνές (και στην χειρότερη απλά ανύπαρκτες).

Δουλεύει; Θα χάσω βάρος αν την ακολουθήσω;

Η ερώτηση αυτή μπορεί άνετα να παραφραστεί ως εξής: πόσο πιθανό είναι να χάσετε βάρος αποφεύγοντας τα 2/3 των καθημερινών σας τροφίμων και τρώγοντας βασικά φρούτα και λαχανικά; Πολύ! Αλλά όχι για τους παραπάνω λόγους!

Γι’ αυτό λοιπόν, αφήστε την αλκαλική δίαιτα για τους celebrities και κρατήστε για τον εαυτό σας την τόσο μα τόσο… μπανάλ, αλλά πάντα επίκαιρη, ισορροπία στην διατροφή!

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN