Συστάσεις Διατροφής

Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα

Κυριακής Ποντικέρη & της Δήμητρας Μελαδάκη
16 Απριλίου 2017
6816 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ti na proseksete diatrofika thn hmera tou pasxa

 Photo source: www.bigstockphoto.com

Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας.


Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK]


Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα της υπερφαγίας

Το πιο σύνηθες είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές που συχνά συνοδεύουν τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος και ειδικά λιπαρού κρέατος όπως είναι το αρνί και τα εντόσθια. Αυτές μπορούν να αποφευχθούν όταν δεν γίνεται υπερβολή στην κατανάλωση, ενώ η μαγειρίτσα είναι καλή επιλογή για μεταβατικό γεύμα από τη νηστεία στην κρεοφαγία, όταν φυσικά περιοριστούμε σε μία μερίδα. Από την άλλη, για να μην έχουμε τα αντίθετα συμπτώματα, δυσκοιλιότητα δηλαδή, καλό είναι να μην ξεχάσουμε τη σαλάτα και τα φρούτα τις ημέρες αυτές της κρεοφαγίας. Ακόμα, άτομα με προβλήματα πέψης, όπως ευαίσθητο στομάχι ή ΓΟΠΝ, θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής, αλλά και μεγάλης ποσότητας λίπους και αλκοόλ.

Υπάρχουν σημαντικότεροι κίνδυνοι;

Φυσικά, η υπερβολή των ημερών του Πάσχα μπορεί να επιφέρει και σημαντικότερους κινδύνους από τις απλές γαστρεντερικές διαταραχές, ειδικά σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως καρδιαγγειακά, ΣΔ και αυξημένο ουρικό οξύ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται πολύ τις ημέρες αυτές. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες, προσέξτε τη μερίδα σας στο κρέας, την πρόσληψη αλατιού, την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το τσιμπολόγημα εορταστικών γλυκών, όπως κουλούρια και τσουρέκια. Αν το παρακάνατε την περίοδο του Πάσχα, μην σας πιάνει πανικός. 2-3 “κακές” διατροφικά ημέρες δεν αναιρούν τις συνήθειες του υπόλοιπου χρόνου. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει όταν μιλάμε για 2-3 “κακές” διατροφικά εβδομάδες!

Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες

Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες. Η δυσπεψία και η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες την ημέρα του Πάσχα και των επόμενων ημερών.

Επίσης, ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και άφθονου αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ακόμη, υπάρχει επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας λόγω της απότομης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων «κακών» λιπαρών οξέων και λόγω της υπερφαγίας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο και η μετάβαση στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, να είναι σταδιακή.

Συμβουλές για την αποφυγή των δυσάρεστων ενεργειών

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε γρήγορα στις παλιές σας συνήθειες εντάσσοντας τα περισσευούμενα φαγητά και γλυκά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Διατροφικές

Για παράδειγμα, καταναλώστε μία φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια αντί για το συνηθισμένο σας πρωινό, ενώ αποφύγετε να τσιμπολογάτε από αυτά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εκμεταλλευτείτε ότι έχετε έτοιμα βραστά αυγά και αξιοποιήστε τα καταναλώνοντάς τα ως πρωινό ή σε μία σαλάτα για ελαφρύ βραδινό. Ως προς το κρέας, μπορείτε να το χωρίσετε σε μερίδες και να το φάτε ως κυρίως κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Αν σας έχουν μείνει πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκών και φαγητών, προσπαθήστε του χρόνου, ή σε κάποια άλλη γιορτή, να μην υπερβάλετε τόσο στο μαγείρεμα ή στην αγορά γλυκών για να μην σας περισσέψουν και τόσα τρόφιμα.

Άσκησης

Ταυτόχρονα, επιστρέψτε στη Φυσική σας Δραστηριότητα και μην το αφήνετε από Δευτέρα, είτε αυτό είναι γυμναστήριο, είτε περπάτημα, είτε οποιαδήποτε ασχολία σας ευχαριστεί. Θέστε πρώτα από όλα ρεαλιστικούς στόχους

Αν στόχος σας είναι η απώλεια κάποιων κιλών, θέστε πρώτα από όλα ρεαλιστικούς στόχους. Αποφύγετε δίαιτες που υπόσχονται πολύ γρήγορη απώλεια βάρους, περισσότερο από ½-1 κιλό ανά εβδομάδα και διατροφές που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Βρείτε το διατροφικό πλάνο αυτό που εξυπηρετεί τις δικές ανάγκες, ωράρια και τρόπο ζωής μην ξεχνώντας βέβαια την άσκηση.

Κάποια χρήσιμα διατροφικά «μυστικά» για την ημέρα του Πάσχα

  • Το πρωινό την ημέρα του Πάσχα, είναι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να παραλείπετε έτσι ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το μεσημεριανό τραπέζι. Προτιμήστε γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και κάποιο φρούτο, ώστε να σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.
  • Να θυμηθήτε να καταναλώσετε το δεκατιανό σνακ σας, όπου μπορεί να είναι μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι.
  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με  σαλάτα και ψωμί ή ρύζι έτσι ώστε οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές να σας βοηθήσουν πιο γρήγορα στο αίσθημα του κορεσμού και να φάτε τελικά μικρότερες ποσότητες αρνιού ή κατσικιού που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε την πέτσα.
  • Προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε καθώς χάνετε τον έλεγχο και τελικά καταναλώνετε περισσότερο φαγητό. Το μυστικό είναι να βάλετε όλη την ποσότητα του φαγητού εξ αρχής στο πιάτο σας (σε λογικές ποσότητες).
  • Πείτε αλκοόλ με μέτρο και καλύτερα προτιμήστε ένα έως δύο ποτήρια κρασί, έχοντας πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ώστε να πίνετε αυτό για ενυδάτωση και το κρασί για απόλαυση.

Σας εύχομαι να έχετε καλό Πάσχα, ακολουθώντας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές διατροφικές συμβουλές, να απολαύσετε το Πασχαλινό τραπέζι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εγχειρίδιο Διατροφής, Hans Konrad Biesalski, Peter Grimm, εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης
Διατροφή από το σήμερα για το αύριο, Τόμος 1 &2, Τάσος Μόρτογλου, Κατερίνα Μόρτογλου, εκδόσεις Γιαλλέλη

  • Κυριακή Ποντικέρη
    Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κυριακή Ποντικέρη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

  • Δήμητρα Μελαδάκη
    Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δήμητρα Μελαδάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Ιωνία.