640
Συστάσεις Διατροφής

Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα... τι πρέπει να προσέξω;

16 Απριλίου 2017
1 λεπτό να διαβαστεί
kokoretsi soyvla pasxa

 

Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας. Με λίγα λόγια είναι μια περίοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας από τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (ζωικές τροφές και γαλακτοκομικά προϊόντα).

Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας.

Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες

Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες. Η δυσπεψία και η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες την ημέρα του Πάσχα και των επόμενων ημερών. Επίσης, ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και άφθονου αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ακόμη, υπάρχει επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας λόγω της απότομης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων «κακών» λιπαρών οξέων και λόγω της υπερφαγίας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο και η μετάβαση στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, να είναι σταδιακή .

Κάποια χρήσιμα διατροφικά «μυστικά» για την ημέρα του Πάσχα

  • Το πρωινό την ημέρα του Πάσχα, είναι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να παραλείπετε έτσι ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μέχρι το μεσημεριανό τραπέζι. Προτιμήστε γάλα με μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο έτσι ώστε να σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το μεσημέρι.
  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα και ψωμί ή ρύζι έτσι ώστε οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές να σας βοηθήσουν πιο γρήγορα στο αίσθημα του κορεσμού και να φάτε τελικά μικρότερες ποσότητες αρνιού ή κατσικιού που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης καλό είναι να μην φάτε την πέτσα.
  • Προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε καθώς χάνετε τον έλεγχο και τελικά καταναλώνετε περισσότερο φαγητό. Το μυστικό είναι να βάλετε όλη την ποσότητα του φαγητού εξ αρχής στο πιάτο σας (σε λογικές ποσότητες).
  • Πείτε αλκοόλ με μέτρο και καλύτερα προτιμήστε ένα έως δύο ποτήρια κρασί, αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Καλό θα ήταν να πίνεται ενδιάμεσα και αρκετό νερό.
  • Τέλος προσοχή με την μαγειρίτσα και τα αυγά να μην καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα καθώς είναι και τα δύο τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη.

Σας εύχομαι να έχετε καλό Πάσχα, ακολουθώντας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές διατροφικές συμβουλές, να απολαύσετε το Πασχαλινό τραπέζι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εγχειρίδιο Διατροφής, Hans Konrad Biesalski, Peter Grimm, εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης
Διατροφή από το σήμερα για το αύριο, Τόμος 1 &2, Τάσος Μόρτογλου, Κατερίνα Μόρτογλου, εκδόσεις Γιαλλέλη

  • Κυριακή Ποντικέρη
    Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κυριακή Ποντικέρη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.