Συστάσεις Διατροφής

Το σώμα σου και εσύ: διατροφή για ενέργεια όλη μέρα!

της Εβίτας Σιατίτσα
23 Νοεμβρίου 2016
33093 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xaroumenh gynaika se xwrafi me staxia

Photo source: www.pexels.com

Το να θρέφεις το σώμα σου δεν είναι μόνο θέμα βάρους αλλά περισσότερο φροντίδας, προμηθεύοντάς το με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την λειτουργία του. Με μικρές λεπτομέρειες στο καθημερινό διατροφικό προγραμματισμό σου, θα νιώσεις πιο ανάλαφρος και αποτελεσματικός, υγιής, γεμάτος αυτοπεποίθηση και ευεξία.

Υπάρχει κάποιο μαγικό τρόφιμο που μας απογειώνει; Ένα μυστικό συστατικό που θα μας χαρίσει ζωντάνια ή μήπως μπορούμε να υιοθετήσουμε μία συνήθεια που θα μας κάνει πιο υγιείς; Ας ανακαλύψουμε που κρύβεται η αλήθεια μέσα από διατροφικά tips... όλο ζωντάνια!

Διατροφικές συνήθειες για να υιοθετήσεις

  • Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα πρωινό πλήρες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα. Έτσι, φορτίζεις τις μπαταρίες και δίνεις ενέργεια στον εγκέφαλο και το σώμα σου για τις βασικές λειτουργίες.
  • Φρόντισε να «ανεφοδιάζεις» τακτικά μέσα στη μέρα το στομάχι σου με καύσιμα – είτε πρόκειται για γεύμα ή σνακ όπως οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης! Οι φυτικές τους ίνες θα ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού και έτσι θα αποφύγετε τις περιόδους πείνας που δημιουργούν ένταση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Χρειάζεται τουλάχιστον τα μισά αμυλούχα προϊόντα μέσα στην ημέρα σου, να είναι ολικής αλέσεως.

  • Απόφυγε τα «βαριά» γεύματα το βράδυ. Με ελαφρύ στομάχι θα απολαύσεις ποιοτικότερο ύπνο και θα ξυπνήσεις νιώθοντας ξεκούραστος και έτοιμος να τα βγάλεις πέρα σε μια απαιτητική ημέρα.
  • Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος. Κυριότερη παρέμβασή σας για αυτό θα είναι ο έλεγχος της μερίδα σου!

Τρόφιμα για να προμηθευτείς

  • Νερό για ενυδάτωση. Η αφυδάτωση οδηγεί σε κόπωση, ευερεθιστότητα ακόμη και πονοκέφαλο. Η σωστή ενυδάτωση ενισχύει το αίσθημα της ευεξίας και συμβάλει στη μείωση του άγχους.
  • Τις δύσκολες ώρες της ημέρας, τόνωσε τον οργανισμό σου με μία «ένεση» βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αναμιγνύοντας πολύχρωμα φρούτα και ξηρούς καρπούς σε δροσιστικά smoothies.
  • Πρόσθεσε λαχανικά σε κάθε σου γεύμα. Όχι μόνο έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά θα σας χορτάσουν και θα σας δώσουν βιταμίνες, νερό και ιχνοστοιχεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων (400γρ) φρούτων και λαχανικών ημερησίως!

Θρεπτικά συστατικά για να γνωρίζεις

  • Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, και φρούτα και λαχανικά, θα βοηθήσουν το έντερό σου να λειτουργήσει σωστά. Οι γαστρεντερικές διαταραχές δημιουργούν εκνευρισμό και δυσφορία.
  • Ω3 λιπαρά οξέα για μνήμη ξυράφι. Προνόησε στο εβδομαδιαίο μενού σου λιπαρά ψάρια όπως σολομό, τσιπούρα και σαρδέλα.
  • Βιταμίνη Ε: η αντιοξειδωτική βιταμίνη που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και χαρίζει υγεία και τόνωση στον οργανισμό. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια αποτελούν τις καλύτερες πηγές της.
  • Η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Διατροφικές πηγές της, τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, το κόκκινο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D (γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως

Άφησε να σε δει λίγο ο ήλιος για να συνθέσει το δέρμα σου επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

  • Γνώριζες ότι η σεροτονίνη είναι η ουσία που ηρεμεί το σώμα; Για να παράγει το σώμα σου αυτή την ουσία της ευεξίας, απαιτείται το αμινοξύ τρυπτοφάνη που θα βρεις στο γάλα, το κοτόπουλο, τη μπανάνα, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  • Κάλυψε τις ανάγκες σου σε σελήνιο, τον φυσικό διεγέρτη της διάθεσης αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδανική πηγή τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τον βρίσκεις ωστόσο και στο κρέας, τα θαλασσινά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fardet A.: New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev. Jun;23(1):65-134, 2010

Miller Harold, Rigelhof Fred, Marquart Leonard, Prakash Aruna, Kanter Mitch: Antioxidant Content of Whole Grain Breakfast Cereals, Fruits and Vegetables. Journal of the American College of Nutrition 19: 312S-319S, 2000

Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, Hydration and Health. Nutrition reviews. 2010;68(8):439-458.

Tinggi U. Selenium: its role as antioxidant in human health. Environmental Health and Preventive Medicine. 2008;13(2):102-108.

United States Food and Drug Administration (September 8, 2004). "FDA announces qualified health claims for omega-3 fatty acids". Press release. http://www.fda.gov/SiteIndex/ucm108351.htm. Retrieved 2006-07-10.

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.