743
Συστάσεις Διατροφής

Μήπως το περιβάλλον του εστιατορίου σας κάνει να τρώτε περισσότερο;

04 Οκτωβρίου 2016
Μήπως το περιβάλλον του εστιατορίου σας κάνει να τρώτε περισσότερο;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει περισσότερο σε μία έξοδο σε εστιατόριο/ταβέρνα/ ταχυφαγείο; Είναι κοινό χαρακτηριστικό να συνδυάζουμε μία τέτοια έξοδο με αυξημένη κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι παράγοντες που επηρεάζουν μια τέτοια συμπεριφορά είναι πολλοί: οι αυξημένες μερίδες του εστιατορίου, η καλή παρέα ή η ιδιαίτερη περίσταση της εξόδου. Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που μπορεί να μη σας έχει περάσει από το μυαλό. Αυτή περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον του εστιατορίου και επηρεάζουν την ψυχολογία μας, όπως η διακόσμηση, η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η παρουσία μουσικής και οσμών στο χώρο. Πόσο τυχαίο είναι, για παράδειγμα, το χρώμα στους τοίχους, τα επίπεδα φωτισμού ή η απαλή κλασική μουσική;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bell R, Meiselman HL, Pierson BJ, Reeve WG. Effects of adding an Italian theme to a restaurant on the perceived ethnicity, acceptability, and selection of foods. Appetite 1994;22:11.

Stroebele Ν and de Castro JΜ. Effect of Ambience on Food Intake and Food Choice. Nutrition 2004;20:821–838

Stroebele N and de Castro JM. Listening to music while eating is related to increases in people's food intake and meal duration. Appetite 2006 Nov;47(3):285-289.

Wansink B. Environmental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowing consumers. Annu. Rev. Nutr. 2004;24:455–79

Wansink B and van Ittersum K. Fast food restaurant lighting and music can reduce calorie intake and increase satisfaction. Psychological Reports: Human Resources & Marketing 2012;111(1):228-232

  • Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD-c, ANutr

    Ο Γιώργος Σαλταούρας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Oxford Brookes στον τομέα της Διατροφής και Αγωγής Υγείας και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Διατροφολόγων. Διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το medNutrition από το 2013.α

×
×