Συστάσεις Διατροφής

Τι μας κάνει να χάνουμε το μέτρο στη διατροφή;

07 Οκτωβρίου 2013
20325 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι μας κάνει να χάνουμε το μέτρο στη διατροφή;

Οι διατροφικές διαταραχές στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, είναι ένα πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι επιστήμονες υγείας έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις παθήσεις, καθώς φαίνονται να σχετίζονται ισχυρά με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ η θεραπεία τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Απλώς, ο σύγχρονος, στρεσογόνος τρόπος ζωής έχει ενισχύσει τα ποσοστά εμφάνισής τους, γι αυτό και η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της προς τα εκεί.

Η ψυχαναγκαστική υπερφαγία είναι μια πολυσύνθετη διατροφική διαταραχή, με αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογική και σωματική κατάσταση του ατόμου.

Μετά από ένα σχετικό μου άρθρο σε εφημερίδα, μου ζητήθηκε από την εκπομπή της κας Τσουκαλά να αναπτύξουμε το θέμα και πιο συγκεκριμένα να πούμε υπό ποιες προϋποθέσεις μπροούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο πάσχει από υπερφαγία. Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, ποιες είναι οι πιθανές θεραπείες;

Από την αρχή της εκπομπής, ήταν σημαντικό για εμένα να ξεκαθαρίσω στην παρουσιάστρια καθώς και στους τηλεθεατές ότι η ψυχαναγκαστική υπερφαγία, καθώς και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές, αποτελούν ψυχιατρικές παθήσεις, οι οποίες έχουν συνέπειες στην διατροφή του ατόμου και εκφράζονται μέσα από την υπερκατανάλωση τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα -και συνήθως όταν τα άτομα είναι μόνα τους.

Συνεπώς, είναι περιστατικά τα οποία πρωτίστως χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και σε δεύτερη φάση ή παράλληλα πρέπει να παρακολουθούνται διατροφικά από έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Στη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής μπόρεσα να αναπτύξω μεγάλο μέρος των χαρακτηριστικών των ατόμων που συνήθως πάσχουν από τη διαταραχή, καθώς και τον τρόπο έκφρασής τους στην καθημερινή τους ζωής.

Επίσης, μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε η κυρία Τσουκαλά για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες όπως οι έφηβες ή ομάδες γυναικών με εύθραυστη ψυχολογία, τόνισα τις διαφορές μεταξύ των υπερφαγικών ατόμων και των ατόμων που απλά μπορεί να βιώνουν μια δύσκολη περίοδο. Ειδική αναφορά έγινε τέλος, στα λανθασμένα πρότυπα που δίνονται στα νέα παιδιά, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών.

Εκπομπή: Έχει γούστο Δημοσιογράφος: Τσουκαλά Μπήλιω Κανάλι: ΝΕΤ

Φωτεινή Ρέβη
Φωτεινή Ρέβη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Δατηρεί από το 2021 αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.