Οικογένεια

Πώς θα επιλέξω τα δημητριακά για το παιδί μου;

24 Ιανουαρίου 2010
15366 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς θα επιλέξω τα δημητριακά για το παιδί μου;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο άνθρωπος καλλιεργεί τα δημητριακά σαν βασικό μέρος της διατροφής του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανική επανάσταση έφερε τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στην παραγωγή προϊόντων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων και των δημητριακών πρωινού. Στην αναζήτηση της βελτίωσης της διατροφής, αναπτύχθηκαν διάφορες παραδοσιακές μορφές δημητριακών πρωινού, όπως οι νιφάδες και το μούσλι, τα οποία σήμερα έχουν διαδοθεί μαζικά και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Τι είναι τα θρεπτικά συστατικά;

Τα δημητριακά θεωρούνται από τις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά χωρίζονται συνήθως σε πέντε κατηγορίες: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες. Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά, ενώ οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, μικροθρεπτικά. Σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι, τα δημητριακά πρωινού είναι μια άριστη πηγή όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, καθώς και φυτικών ινών.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα δημητριακά πρωινού;

Χαρακτηριστικά που έχουν/πρέπει να έχουν τα δημητριακά πρωινού:

  • Να είναι χαμηλά σε λιπαρά
  • Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό
  • Έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από εναλλακτικές τροφές για πρωινό
  • Μπορούν να αποτελέσουν ιδανική πηγή ασβεστίου, όταν συνοδεύονται με γάλα
  • Ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα.

Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

Όλες τις παραπάνω ιδιότητες καλό είναι να μάθουμε να τις διαβάζουμε στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να επιλέξουμε το «καλύτερο» για εμάς ή το παιδί μας. Εάν οι γευστικές μας προτιμήσεις μας οδηγούν ωστόσο σε ένα προϊόν δημητριακών με π.χ. σοκολάτα, τότε η ανάμειξη δύο διαφορετικών προϊόντων είναι η «χρυσή τομή».

Τα δημητριακά στο πρωινό είναι μια τροφή που την απολαμβάνουν εξίσου τα παιδιά και οι ενήλικες. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα, ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά στο πλαίσιο ενός χορταστικού πρωινού που εξασφαλίζει ποικιλία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανες ουσίες και φυτικές ίνες, σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν δημητριακά.

Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, τα δημητριακά καταναλώνονται σε μόνιμη σχεδόν βάση, ειδικά από τα παιδιά. Σε αυτές τις χώρες, οι καταναλωτές τρώνε καθημερινά μια μερίδα δημητριακών των 30 γραμμαρίων στο πρωινό τους.

Πόσο σημαντικά είναι τα δημητριακά στο πρωινό;

Τα δημητριακά στο πρωινό είναι μια σημαντική προσθήκη στη διατροφή μας – τα στοιχεία δείχνουν ότι συνιστούν την κυριότερη πηγή σιδήρου (όταν μιλάμε για δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο). Αποτελούν επίσης, μια βασική πηγή βιταμινών Β (σε ποσοστό περίπου 20%) και παρέχουν το ένα δέκατο των αναγκαίων φυτικών ινών στη διατροφή των νέων ανθρώπων.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.