Οικογένεια

Τι πρέπει να τρώει μια θηλάζουσα;

30 Ιουλίου 2016
15285 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι πρέπει να τρώει μια θηλάζουσα;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στην πρώτη καλοκαιρινή εκπομπή της σεζόν, συζητήσαμε ένα θέμα που απασχολεί πολλές νέες μητέρες σχετικά με το θηλασμό. Τι πρέπει να τρώει μια μητέρα όταν θηλάζει; Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγει; Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής; Όλα αυτά αναλύθηκαν, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες στις θηλάζουσες και να μπορέσουν αναπόσπαστες να απολαύσουν το μαγικό ταξίδι του θηλασμού.

Οι ανάγκες της θηλάζουσας

Αρχικά, μιλήσαμε για τις ανάγκες της θηλάζουσας σε ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα. Έγινε εκτενής αναφορά στην πρόσληψη υγρών, τόσο στην απαιτούμενη ποσότητα όσο και στην ποικιλία πηγών από τα οποία μπορούν να ενυδατωθούν. Ειδική μνεία έγινε στα αφεψήματα και ποια από αυτά είναι ασφαλή και σε τι συχνότητα μπορούν να καταναλώνονται.

Αν υπάρχουν κολικοί, τι να αποφεύγετε;

Επίσης, μιλήσαμε για την ύπαρξη κολικών και κατά πόσο υπάρχουν τρόφιμα που τους προκαλούν σε βρέφη ή τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε. Καλό θα ήταν να μην αποκλείουν προληπτικά τρόφιμα από τη διατροφή τους, ακόμα και σε ιστορικό αλλεργιών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση στο βρέφος. Πριν αφαιρέσουν μια σημαντική τροφή από το διαιτολόγιο τους, θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον διαιτολόγο για υποκατάστατες τροφές, ώστε να μην εμφανίσουν κάποιου είδους έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Πρέπει να συνεχίζεται η λήψη συμπληρωμάτων;

Ακόμη, σχολιάσαμε κατά πόσο πρέπει να συνεχίζεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και στο θηλασμό και από ποιες θηλάζουσες. Επιπλέον, στην παρουσίαση μου αναφέρθηκα στο ποιες είναι οι συστάσεις σχετικά με το αλκοόλ, την καφεΐνη και το κάπνισμα.

Τι ισχύει πια για το θηλασμό;

Τέλος, ασχοληθήκαμε με τους μύθους γύρω από το θηλασμό και το τι ισχύει πλέον, βασισμένο σε σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Εκπομπή: City Break Δημοσιογράφος: Χριστίνα Κανατάκη Κανάλι: TV100

Ειρήνη Κοντοπίδου
Ειρήνη Κοντοπίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.