Διατροφή

Χορταστικά και υγιεινά σνακ για όλες τις ώρες

10 Ιουλίου 2018
42153 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xortastika kai ygieina snak infographic

Είστε στο γραφείο και θέλετε να κάνετε ένα ελαφρύ, υγιεινό και ταυτόχρονα χορταστικό διάλειμμα; Ετοιμάζεστε για ταξίδι και αναζητάτε ένα εύκολο σνακ για να βάλετε στην τσάντα σας; Γυρίζετε το βράδυ στο σπίτι και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι γρήγορα; Τα σνακ καλό είναι να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς:

  • Διακόπτουν μεγάλα διαστήματα νηστείας μεταξύ των βασικών μας γευμάτων, πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό
  • Αποτελούν πηγές ενέργειας για τον οργανισμό αλλά και για τον εγκέφαλο ώστε να «εργαστεί» πιο συγκεντρωμένα
  • Συμβάλλουν σε μεγαλύτερο κορεσμό μέσα στην ημέρα και βοηθούν να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα και τις απογευματινές λιγούρες

Γλυκό ή Αλμυρό;

Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές για να καλύψουν όλα τα γούστα!

Κρημ κράκερς με τυρί και τοματίνια

Συνδέστε την τραγανή υφή των κρημ κράκερ με ζουμερά τοματίνια και ένα μαλακό τυρί! Μπορείτε να διαλέξετε δύο κρημ κράκερς που σας ταιριάζουν, για παράδειγμα σίτου, σίκαλη ολικής άλεσης ή και χωρίς ζάχαρη, για την ενέργεια που θα προσφέρουν οι υδατάνθρακές τους και να τα καταναλώσετε με τυρί, πηγή πρωτεΐνης για κορεσμό και τοματίνια για ένα δροσερό και παράλληλα θρεπτικό συνδυασμό. Απολαύστε τα και ως σνακ, αλλά και ως ελαφρύ βραδινό!

Αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα

Συνδυάστε τη γλυκιά γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων με τα καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες των ξηρών καρπών, σε ένα σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας. Βάλτε σε ένα σακουλάκι μία χούφτα ανάλατα αμύγδαλα και 2-3 αποξηραμένα βερίκοκα ή 1-2 κουταλιές της σούπας σταφίδες και καταναλώστε τα στο δεκατιανό ή το απογευματινό σας.

Κρημ κράκερς με μαρμελάδα ή μέλι

Επιλέξτε και πάλι τα κρημ κράκερς που προτιμάτε και αυτή τη φορά συνδυάστε τα με λίγη μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι για ένα «γλυκό» απογευματινό σνακ!

Γιαούρτι με φρούτα

Ταιριάξτε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας του γιαουρτιού με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τα φρούτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα μπορείτε να κόψετε και να προσθέσετε στο γιαούρτι σας φράουλες, ροδάκινα, κεράσια… ό,τι λαχταράτε πιο πολύ.

Κι αν ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι και αναζητάτε κάτι χορταστικό και υγιεινό πάρτε μαζί σας τα κρημ κράκερς σας.

infographis-xortastika-snack

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bourre JM. The role of nutritional factors on the structure and function of the brain: an update on dietary requirements. Rev Neurol (Paris). 2004 Sep;160(8-9):767-92.

Slavin J.: Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc. 62(1): 129-34, 2003

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.