Διατροφή

Περιέχει ο πουρές γλουτένη;

της Διονυσίας Βουτσά
03 Οκτωβρίου 2016
29310 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Περιέχει ο πουρές γλουτένη;

Η διατροφή ενός ασθενή με κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση μιας και ακόμη και ίχνη γλουτένης μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Πολύτιμος σύμμαχος στην κατάρτιση του εβδομαδιαίου μενού μπορεί να είναι ο πουρές αφού φυσιολογικά, δεν περιέχει γλουτένη!

Ελεύθερο γλουτένης ...υπό προϋποθέσεις

Η πατάτα ως φυσική πηγή δεν περιέχει γλουτένη. Εφόσον και τα υπόλοιπα υλικά στη παρασκευή του πουρέ είναι ελεύθερα γλουτένης (νερό, γάλα, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη), τότε και ο πουρές μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια. Αρκεί βέβαια στη διαδικασία παρασκευής του να μην έρθει σε επαφή με κάποιο «ένοχο» τρόφιμο, όπως το αλεύρι. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να προσέξετε πού ακουμπάτε τα σκεύη και τα υλικά σας – δηλαδή μακριά από κάθε είδους σιτηρού κυρίως. Αυτό ισχύει και κατά την παρασκευή του έτοιμου πουρέ σε νιφάδες- θα πρέπει το εργοστάσιο να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση του συσκευασμένου πουρέ με πηγή γλουτένης: από τη στιγμή συλλογής και αποθήκευσης της πατάτας, κατά τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής και έως και την συσκευασία του!


Διαβάστε επίσης: Κοιλιοκάκη - Συνδυάστε γεύση και ποικιλία χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα [Δωρεάν EBOOK]


Πώς να αναγνωρίσετε τον συσκευασμένο πουρέ χωρίς γλουτένη;

Θα πρέπει να ανατρέξετε στη συσκευασία του. Από το 2008, βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας Codex standard όλα τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη φέρουν την ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης» (Gluten Free) ή ένα ειδικό σήμα (το οποίο είναι το διεθνές σήμα αναγνώρισης τροφών ελεύθερων γλουτένης). Από την άλλη, όλες οι συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, είναι υποχρεωμένοι να το αναγράφουν είτε σαν ξεχωριστή αναφορά κάτω από τα συστατικά τους ως «περιέχει ίχνη γλουτένης» είτε στην περιοχή των συστατικών τονίζοντας με έντονα γράμματα το «ένοχο» συστατικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον πουρέ στην δίαιτα χωρίς γλουτένη

Αν δεν το είχατε σκεφτεί ήδη, θα εκπλαγείτε σε πόσες συνταγές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον έτοιμο πουρέ αντικαθιστώντας το αλεύρι σε κλασικά πιάτα:

  • Πλέον μπορείτε να απολαύσετε το παναρισμένο σνίτσελ χρησιμοποιοώντας τις νιφάδες πουρέ αντί για φρυγανιά.
  • Εκείνη η μπεσαμέλ που ζηλεύετε πάνω από τα “παπουτσάκια” μπορεί να φτιαχτεί με πουρέ για να μην την στερηθείτε και εσείς.
  • Οι σούπες λαχανικών σας μπορεί πλέον να είναι πιο παχύρρευστες προσθέτοντας κάποιες νιφάδες πουρέ, το ίδιος και οι σάλτσες.

Για περισσότερες ιδέες και την θρεπτική αξία του πουρέ, δείτε αυτό το infogrpahic.

Να θυμάστε λοιπόν, ότι η γλουτένη μπορεί να είναι κρυμμένη σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Άλλωστε ποιος θα φανταζόταν ότι η τσίχλα που θέλετε να φάτε μπορεί να περιέχει γλουτένη; Διαλέγοντας το πουρέ σας ελέγξτε τη σήμανση και απολαύστε τον ως μία φυσική πηγή πατάτας με φαντασία για απολαυστικές συνταγές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FAO, WHO, CONDEX ALIMENTARIUS, Standard for foods for special dietary use for persons intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979 Adopted in 1979. Amendment: 1983 and 2015. Revision: 2008.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος