Καρδιαγγειακά

Τρόφιμα – «ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά

του Απόστολου Ευθυμιάδη
29 Σεπτεμβρίου 2012
13197 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τρόφιμα – «ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά

Photo source: www.bigstock.com

Είναι αναμφισβήτητο ότι η σωματική μας υγεία και ευεξία αντικατοπτρίζουν τον τρόπο  ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι πλήθος νοσημάτων, μεταξύ αυτών και του καρδιαγγειακού, συνδέονται άμεσα με τη σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή και την παχυσαρκία.

Η Μεσογειακή διατροφή, με την σχετικά αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, τροφών με κυτταρίνη, άσπρου κρέατος, ελαιολάδου και κόκκινου κρασιού, σε μέτρια χρήση, με τον  αντίστοιχο περιορισμό κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους, βρέθηκε από πολλές μελέτες, ότι συμβάλλει στη μείωση της αθηροσκλήρωσης και των επιπλοκών της από το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ  βοηθάει στη λειτουργικότητα του στομάχου, του εντέρου και στην καλύτερη πέψη των τροφών.

Ελαιόλαδο και οι ιδιότητές του

Σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο, οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες από πολλούς Έλληνες φιλοσόφους και πατέρες της Ιατρικής. Οι ιδιότητες αυτές επιβεβαιώθηκαν με έρευνες και από τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη, όπως π.χ τη Μελέτη των Επτά Χωρών. 

Το ελαιόλαδο είναι ο μόνος ελαιώδης χυμός που προέρχεται από τον καρπό της ελιάς και δεν υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία, με αποτέλεσμα να διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση, τα αρώματα και τις ωφέλιμες ιδιότητες της ελιάς. Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία, δεν αλλοιώνει τη χημική σύνθεση, τη σύσταση και τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.

Διατροφική αξία

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως σε ελαϊκό οξύ καθώς επίσης και σε πολυφαινόλες, ουσίες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα συστατικά αυτά επιδρούν θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της καλής - HDL χοληστερόλης και αποτρέπουν την οξείδωση της κακής – LDL  χοληστερόλης, γεγονός που επιβραδύνει την προαγωγή της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο επηρεάζει ευνοϊκά την ινωδολυτική διεργασία συντελώντας έτσι στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων στα αγγεία. 

Ποιες νόσους προλαμβάνει;

Συμπερασματικά, η κατανάλωση του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου της αθηροσκλήρωσης της, συντείνει στην πρόληψη:

  • της στεφανιαίας νόσου
  • του εμφράγματος μυοκαρδίου
  • του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
  • της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Πώς μπορούν να συμβάλλουν θετικά οι εταιρείες τροφίμων;

Οι εταιρείες τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν θετικά, αφού αποτελούν τον πρώτο κρίκο της διατροφικής αλυσίδας, μέσω της παραγωγής των τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, τόσο σε ότι αφορά στην επεξεργασία των υλικών, όσο και στην εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και τη σωστή διατήρησή τους, αλλά και η μεγαλύτερη, αν όχι αποκλειστική, παραγωγή τροφίμων με ωφέλιμες ιδιότητες, αποτελούν σπουδαίο εφόδιο στην προάσπιση της υγείας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία και πραγματοποιήθηκε η μέγιστη δυνατή υποκατάσταση του ζωικού λίπους με εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο. Τα αλλαντικά αυτά  κέρδισαν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού και την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας.

Τα αλλαντικά με ελαιόλαδο αποτελούν καινοτομία στο χώρο της διατροφής, καθώς συνδυάζουν τη γευστικότητα των αλλαντικών, με τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου στην υγεία μας. Με τον τρόπο αυτό, απενοχοποιείται η κατανάλωση των αλλαντικών, αφού υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωσή τους από την ελληνική οικογένεια, συμβάλλει στη δημιουργία στερεών βάσεων και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά, με αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της υγείας του νεανικού πληθυσμού.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως τα αλλαντικά με ελαιόλαδο ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αντικατάσταση στη διατροφή μας των περισσοτέρων κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Απόστολος Ευθυμιάδης
Απόστολος Ευθυμιάδης Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος