Διατροφή

Καραμελόχρωμα, όχι τόσο «γλυκό» όσο ακούγεται!

της Όλγας Δέδε
20 Ιουλίου 2016
14508 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Καραμελόχρωμα, όχι τόσο «γλυκό» όσο ακούγεται!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το καραμελόχρωμα είναι μια χρωστική που ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιείται δίνει μια κίτρινη έως και σκούρα καφέ απόχρωση στα τρόφιμα. Οι χρωστικές γενικά είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα τρόφιμα ή τα ποτά ένα συγκεκριμένο επιθυμητό χρώμα! Το καραμελόχρωμα συνήθως έχει πικρή γεύση και φτιάχνεται από θέρμανση κάποιων σακχάρων και ανακάτεμα με αμωνία ή θειούχες ενώσεις.

Η συγκεκριμένη χρωστική έχει απασχολήσει πολλές φορές την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το ενδεχόμενο καρκινογένεσης γι' αυτό έχει και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον. Κάποιες έρευνες έχουν βρει το καραμελόχρωμα αθώο και κάποιες άλλες ένοχο. Η τελευταία έρευνα που έγινε στην Καλιφόρνια αφορούσε την ποσότητα της χρωστικής που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και αν οι εταιρίες λαμβάνουν υπ'όψιν τις ποσότητες αυτές.

Η ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση είναι 29 μg καραμελοχρώματος τη μέρα, υπάρχει όμως αυτή η μέριμνα από τις εταιρίες; Ερευνήθηκαν 110 δείγματα καφεϊνούχων αναψυκτικών απο την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη για την περιεκτικότητα τους σε καραμελόχρωμα και τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό καθώς βρέθηκαν αναψυκτικά που είχαν έως και 30-35 φορές υψηλότερο ποσό της συγκεκριμένης χρωστικής ενώ δεν υπήρχε κάποιο αναψυκτικό που να βρίσκεται μέσα στα ασφαλή όρια! Το αποτέλεσμα αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποια αναψυκτικά μπορεί να έχουν προκαλέσει έως και δύο χιλιάδες νέες καρκινογενέσεις! 

Τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται σε καφεϊνούχα αναψυκτικά δείχνουν ότι εκτός από την πιθανότητα καρκίνου υπάρχει και η πιθανότητα σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας ή ακόμα και χρόνιας νεφρικής νόσου. Το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε ξεφεύγει λοιπόν, από το τρώμε λιγότερο και γυμναζόμαστε περισσότερο και καταλήγει στο τρώμε σωστά επιλέγοντας θρεπτικές τροφές!

Ενώ στην Καλιφόρνια ζητήθηκε ειδική σήμανση στα προϊόντα που έχουν καραμελόχρωμα και αλλαγή στον τρόπο παραγωγής του, στην Ευρώπη θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και δεν κρίνουν απαραίτητη κάποια αλλαγή στη σήμανση των προϊόντων. 

Πηγή: nutritionfacts.org

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος