Λεξικό Διατροφής

Βαλεριάνα

03 Αυγούστου 2017
659 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
valeriana

Η Βαλεριάνα είναι ένα από τα πλέον γνωστά φαρμακευτικά βότανα, με πολλαπλές ιδιότητες όπως να μειώνει το άγχος, να ηρεμεί τον οργανισμό και να βοηθά στην αϋπνία., για αυτό άλλωστε την αποκαλούν «ηρεμιστικό της φύσης». Ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές από την Ευρώπη ως την Ασία και είναι αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών. Το απόσταγματης και το αποξηραμένο φυτό διαθέτουν συστατικά με κατασταλτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, ενώ χρήσιμα μέρη είναι το ρίζωμα και οι ρίζες, από φυτά ηλικίας τουλάχιστον 2 ετών (γνωστά στο σύνολο με το όνομα radix valerianae).

Το φρέσκο φυτό έχει πιο ισχυρή ηρεμιστική δράση!

Ποιες είναι οι ιδιότητές της;

Ηρεμιστική

Βοηθά στην νευρική υπερένταση και στο άγχος. Ευεργετική κατά της νευρασθένειας, της υστερίας και των εξάψεων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την αϋπνία. Ρυθμίζει την εγκεφαλική λειτουργία ώστε να κοιμόμαστε ευκολότερα το βράδυ και να παραμένουμε με καλύτερη νοητική συγκέντρωση και διαύγεια την ημέρα. Θεωρείται πιο ασφαλές ηρεμιστικό από τις Βενζοδιαζεπίνες (Valium) επειδή δεν είναι εθιστική και δεν αυξάνεται ανεξέλεγκτα η ηρεμιστική της δράση με κατανάλωση οινοπνεύματος και βαρβιτουρικών.

Σπασμολυτική

Δρα κατά της νευρικής δυσπεψίας, της κράμπας του στομάχου και του εντέρου, των σπασμών της έμμηνου ρύσεως.

Αποχρεμπτική

Ωφελεί σε κρίσεις βήχα και άσθματος.

Υποτασική

Σημαντική δράση κατά της υπέρτασης και της ταχυκαρδίας. Προκαλεί διαστολή της στεφανιαίας αρτηρίας και φαίνεται να έχει αντιαρρυθμική δράση.

Ήπια αναλγητική

Ευεργετική για πονοκεφάλους, νευραλγίες, δυσμηνόρροια.

Αντιεπιληπτική

Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το βρωμιούχο κάλιο. Το βότανο έχει μόνιμη θέση στα αντι-επιληπτικά φάρμακα.

Υπάρχουν παρενέργειες;

 • Δεν ενδείκνυται η χρήση της κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αφορούν την χρήση της στην παιδική ηλικία, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση από παιδιά.
 • Όταν γίνεται χρήση βαλεριάνας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για 1 εβδομάδα και στη συνέχεια να διακόπτεται για 2-3 εβδομάδες.
 • Σε κάποια άτομα οι μεγάλες δόσεις προκαλούν πονοκέφαλο ή κακή διάθεση, γι' αυτό συστήνεται γενικά το ξεκίνημα να γίνεται πάντα με μικρές δόσεις.
 • Ενισχύει την δράση των υπνωτικών, γι' αυτό δεν πρέπει να συνδυάζεται με τέτοιες αγωγές. Επίσης, καλό είναι να μην συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ.
 • Aποφυγή δραστηριοτήτων όπως οδήγηση και χειρισμός μηχανών, έως και 2h μετά τη λήψη της.
 • Δεν ενδείκνυται για ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία.
 • Για βελτίωση της μυρωδιάς και της γεύσης του εμβρέγματος, μπορεί να συνδυαστεί με μαντζουράνα.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή;

 • Ως αφέψημα της ρίζας
 • Ως έμβρεγμα της ρίζας
 • Ως αιθέριο έλαιο
 • Ως τσάι βαλεριάνας
 • Ως κρασί βαλεριάνας
 • Λίγα ιστορικά στοιχεία

Λίγα ιστορικά στοιχεία...

Γνωστή από την αρχαιότητα, αναφερόμενη σε συγγράμματα εκτενώς από τον Πλίνιο και τον Διοσκουρίδη. Έλληνες και Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ευρέως για ιατρικούς λόγους και από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, έχει καθιερωθεί ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Στην Ayurveda χρησιμοποιείται επίσης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Την ίδια σημασία στην βαλεριάνα δίνει και η Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.

Κοινές Ονομασίες: Αλεναία, νάρδος, αγριοζαμπούκος, ασπρόφυλλος, μυριστική, βιρτισκεία, ασπρόφυλλος, κέντρανθος, ανάλατος, διοσκουρίδειος, μοσχολιός, ερπίνη
Επίσημη Ελληνική Ονομασία: Βαλεριάνα
Επιστημονική Ονομασία: Valeriana Offinalis 
Αγγλική Ονομασία: Valerian
 • Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
  Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

  Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα την στήριξη και καθοδήγηση οποιουδήποτε περιστατικού χρήζει παρακολούθησης και διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών. Η παροχή υπηρεσιών διατροφής συνίσταται αποκλειστικά σε εξατομικευμένα και ευέλικτα διαιτολόγια, προσαρμοσμένα πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις του καθενός. Ειδικευμένη σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, με γνώση, ευθύνη, στήριξη & ενθάρρυνση για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.