741
Οικογένεια

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της πυραμίδας… στο μέρος με τα γλυκά και τα λιπαρά

03 Μαρτίου 2015

Το διατροφικό μας ταξίδι φτάνει στο τέλος του, κατακτώντας την κορυφή της πυραμίδας και συναντώντας τις ομάδες των γλυκών και των λιπαρών τροφίμων, που συνήθως είναι πλούσιες σε θερμίδες και έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Στην ομάδα των γλυκών βρίσκουμε τα παρασκευάσματα με ζάχαρη, τις καραμέλες, τις σοκολάτες και τα ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, τα οποία ναι μεν μας προσφέρουν ευχαρίστηση, αλλά μας δίνουν αρκετή ενέργεια και μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών (οι γνωστές «κενές» θερμίδες). Προτείνεται η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης των ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη και των γλυκισμάτων που περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται εύκολα και εισέρχονται γρήγορα στη κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας άμεση έκκριση ινσουλίνης, που προωθεί την αποθήκευση τόσο των λιπών, όσο και των υδατανθράκων. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν πως η κατανάλωση τροφίμων αυτής της ομάδας 1-2 φορές την εβδομάδα αρκεί και παροτρύνετέ τα να επιλέγουν γλυκά χαμηλά σε θερμίδες και όσο γίνεται πιο θρεπτικά, όπως π.χ. παστέλι ή μπάρες δημητριακών ή αποξηραμένα φρούτα ή ψωμί με φυτική μαργαρίνη και μέλι ή ψητές φέτες μήλου ή τηγανίτες ολικής αλέσεως με μέλι ή κέικ φρούτων ή μηλόπιτα.

Στην ομάδα με τα λιπαρά τρόφιμα ανήκουν τα ντρεσσινγκς για σαλάτες, τα αλμυρά παρασκευάσματα με σφολιάτες, τα πατατάκια, τα γαριδάκια κ.ά. Και αυτές οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται από τα παιδιά σας σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι πολύ συχνά. Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη αγελαδινού/πρόβειου βουτύρου - αντικαταστήστε το με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και με μαλακή φυτική μαργαρίνη , η οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Να θυμάστε ότι και τα καλά λιπαρά χρειάζονται μέτρο.

  • Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Βότση Eιρήνη - Χρυσοβαλάντου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αυτή την περίοδο ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στην Κλινική διατροφή. Εργάζεται στο διαιτολογικό γραφείο που διατηρεί στη Λήμνο απ’ το 2009.

×
×