Λεξικό Διατροφής

Λάχνες

30 Σεπτεμβρίου 2016
24459 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λάχνες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι λάχνες είναι μικροσκοπικές προεκβολές στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου. Ουσιαστικά αποτελούν αναδιπλώσεις (πτυχώσεις) του εντέρου που κύριο στόχο έχουν να αυξήσουν τη λειτουργική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Έχουν διάφορα σχήματα ανάλογα το σημείο εντοπισμού τους στο έντερο.

Ποιος είναι ο ρόλος τους;

Οι λάχννες αποτελούνται από αγγεία και επιθηλιακά κύτταρα που κύρια λειτουργία τους είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών κατά τη διέλευση της τροφής από τον εντερικό σωλήνα. Είναι εύκαμπτες και κινούνται κυρίως παρουσία τροφής για την καλύτερη απορρόφηση ουσιών. Η απορρόφηση των ουσιών γίνεται χάρη στα πεπτικά ένζυμα που εντοπίζονται στην επιφάνεια των λαχνών, τα οποία διασπούν τα συστατικά της τροφής και στη συνέχεια σταδιακά απορροφώνται από το έντερο.

Παθολογικές καταστάσεις

Παθήσεις που οδηγούν σε καταστροφή (επιπέδωση) των εντερικών των λαχνών οδηγούν σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς συνοδεύονται και από καταστροφή ενζύμων που συμμετέχουν στην πέψη και αφομοίωση ουσιών. Η πιο χαρακτηριστική κλινική κατάσταση είναι η κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, όπου χαρακτηρίζεται από επιπέδωση των εντερικών λαχνών μετά από κατανάλωση γλουτένης που δεν είναι ανεκτή από τον οργανισμό.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία και κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

     

    Δραστηριοποιείται στην Αθήνα στο Medtronic Diabetes Shop ως σύμβουλος θεραπείας στο διαβήτη και στις νέες τεχνολογίες. Αποτελεί μέλος της ομάδας Street Workout Athens αναλαμβάνοντας τη διατροφική παρακολούθηση αθλητών και αθλούμενων.