Λεξικό Διατροφής

Λιπώδης διήθηση ήπατος

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
22 Απριλίου 2016
16326 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιπώδης διήθηση ήπατος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως λιπώδης διήθηση ορίζεται η εναπόθεση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων μέσα στα κύτταρα του ήπατος. Συχνά μπορεί να την ακούσετε και ως στεάτωση του ήπατος και πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση με διάφορα στάδια εξέλιξης:

  1. Το πρώτο στάδιο είναι η περιορισμένου βαθμού στεάτωση (λιπώδης διήθηση),
  2. Στο δεύτερο στάδιο η στεάτωση είναι σε τέτοιο βαθμό που συνυπάρχει και φλεγμονή ή/και ίνωση (στεατοηπατίτιδα)
  3. Το τελικό στάδιο της νόσου αποτελεί η κίρρωση του ήπατος, όπου τα κύτταρα έχουν φθαρεί και δεν λειτουργούν πλέον.

Σε τι κατηγορίες διακρίνεται;

Διακρίνεται σε δυο επιμέρους κατηγορίες, τη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD) και την αλκοολική ηπατοπάθεια (ALD). Στην NAFLD, σε αντίθεση με την ALD το άτομο δεν καταναλώνει αλκοόλ σε σημαντικές ποσότητες ημερησίως (>20γρ αιθανόλης ημερησίως οι γυναίκες και >40γρ/ημέρα οι άνδρες), εντούτοις αυτή η περίπτωση αποτελεί το πιο συχνό αίτιο ηπατικής νόσου.

Πώς σχετίζεται με την υγεία

Τόσο η NAFLD όσο και η ALD συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου και το αυξημένο βάρος, το οποίο αποτελεί και αιτία εμφάνισης NAFLD, ενώ στην ALD συνήθως υπάρχει υποθρεψία. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα, διατροφική υποστήριξη, ενώ τις περισσότερες φορές απαιτείται και φαρμακευτική υποστήριξη.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.