Άλλες Παθήσεις

3 σύμμαχοι υγείας για όσους νίκησαν τον καρκίνο

30 Αυγούστου 2016
19518 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
3 σύμμαχοι υγείας για όσους νίκησαν τον καρκίνο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χάρη στη σταθερή πρόοδο που σημειώνεται στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, υπάρχουν πλέον περισσότεροι επιζώντες από ποτέ – πάνω από 32 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Πηγή: www.quickanddirtytips.com

Αρκετοί από εσάς, είμαι σίγουρη, γνωρίζετε κάποιον που έχει νοσήσει από καρκίνο και η καλή περίπτωση είναι ότι έχει επιβιώσει. Ή μπορεί να είστε και ο ίδιος επηζών αυτού του δύσκολου αγώνα. Είναι μία διαδικασία που ταλαιπωρεί πολύ το άτομο, ψυχικά και σωματικά, όμως χάρη στη σταθερή πρόοδο που σημειώνεται στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, υπάρχουν πλέον περισσότεροι επιζώντες από ποτέ! Πάνω από 32 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάλεψαν και βγήκαν νικητές και μάλιστα ακόμα και το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών των ατόμων είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Πολύ σημαντικά και θετικά αυτά τα νέα, όμως υπάρχει πάντα το άγχος εάν θα εμφανιστεί ξανά ο καρκίνος. Από τη μία, γιατί είναι κάτι που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό, καθώς δεν εξαρτάται μόνο από τροποποιήσιμους παράγοντες. Αλλά το καλό με τους τροποποιήσιμους παράγοντες, είναι ότι σε αυτούς μπορείτε να παρέμβετε και να τους κάνετε συμμάχους σας! Και αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής: τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τη ψυχολογία, το σωματικό βάρος, τις συνήθειες κ.ά.

Ποιοι είναι οι 3 σύμμαχοί για να νικήσετε τον καρκίνο;

1. Η καλή διατροφή

Τι περιλαμβάνει η καλή διατροφή; Τα ευεργετικά συστατικά που αναφέρουμε συνεχώς στη Μεσογειακή Διατροφή! Δηλαδή η κατανάλωση ποικιλίας και πολυχρωμίας φρούτων και λαχανικών, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φυτικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ολικής άλεσης δημητριακών, ψαριών και μειωμένης ποσότητας κόκκινου κρέατος. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και επεξεργασμένων δημητριακών (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά) που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αραιότερη.

Για να σας φέρω και ένα παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι αυτή η διατροφή, στο άρθρο αναφέρεται ότι σε έρευνα στην οποία μετείχαν επιζώντες καρκίνου του παχέως εντέρου, αυτοί που ακολουθούσαν αυτό το μοτίβο διατροφής είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν καρκίνο στα επόμενα 5 έτη, σε σχέση με όσους ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή!

2. Η τακτική φυσική δραστηριότητα

Δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσετε κάποιο άθλημα ή να κάνετε κάποια υπερβολή. Ακόμα και 30 λεπτά την ημέρα κάνουν τη διαφορά. Βέβαια εάν μπορείτε να ασκηθείτε περισσότερο από αυτό, κάνοντας μάλιστα και κάτι που σας ευχαριστεί, ακόμα καλύτερα!

3. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Είναι σύνηθες τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία να χάσουν κάποια κιλά, ακόμα και λόγω ψυχολογικής κατάπτωσης. Όμως είναι πολύ σημαντικό να επαναφέρετε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, μέσω της διατροφής. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που το βάρος σας είναι αυξημένο. Ούτως ή άλλως το αυξημένο βάρος αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου. Όμως αυξάνει και τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

Για να υπολογίσετε το εύρος του φυσιολογικού σωματικό σας βάρους υπάρχει ένας απλός τρόπος, που λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτός είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος, δηλαδή θα διαιρέσετε τα κιλά σας, με το τετράγωνο του ύψους σας (σε m). Το αποτέλεσμα θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές 18,5 και 25.

Έχοντας στην καθημερινότητά σας αυτούς τους 3 συμμάχους, θα μειώσετε όχι μόνο τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων! Η ποιότητα της ζωής σας θα βελτιωθεί και θα ζήσετε μία υγιέστερη και μακροβιότερη ζωή!

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.