769
Λεξικό Διατροφής

Λιναρόσπορος

20 Ιανουαρίου 2016
Λιναρόσπορος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο λιναρόσπορος αποτελεί το καρπό του φυτού Linum, φυτό από το οποίο προέρχεται το λινέλαιο και οι κλωστικές ίνες των λινών ρούχων. Εμπορικά διατίθεται με τη μορφή σπόρων σε καστανό/ξανθό χρώμα, κοπανιστός καθώς και θρυμματισμένος σε άλευρα.

Έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, λιγνανών και φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων). Λόγω της περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολενικό οξύ (ALA), θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι λιγνάνες που περιέχει, αποτελούν πηγή φυτοοιστρογόνων και αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει φανεί ότι συμβάλλουν θετικά στον γλυκαιμικό έλεγχο. Η θρεπτική αξία του λιναρόσπορου υπερτερεί του λινελαίου.

Ο λιναρόσπορος δεν μπορεί να υποστεί ολική πέψη από το γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά του συστατικά να μην απορροφώνται επαρκώς. Γι' αυτόν τον λόγο συστήνεται να θρυματίζονται οι σπόροι πριν τη λήψη του, όπου τα θρεπτικά του στοιχεία γίνονται περισσότερο προσβάσιμα από την πεπτική διαδικασία της . Η κύρια χρήση του παραδοσιακά είναι για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και γαστρεντερικών διαταραχών, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

×

×