Οικογένεια

Διατροφή και Ποιοτικός Χρόνος με τον Σύντροφο

02 Ιουνίου 2023
7557 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
partner nutrition

Photo source: www.canva.com

Διατροφή, καθημερινότητα, ελάχιστος προσωπικός και ποιοτικός χρόνος με τον σύντροφο σου. Αν αυτές οι λέξεις, περιγράφουν την ζωή σου, τότε αυτό το άρθρο έρχεται να βελτιώσει την σχέση και την διατροφή σου !

Ποιος Είναι Ο Ποιοτικός Χρόνος Με Τον Σύντροφο ;

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε τον ιδανικό ποιοτικό χρόνο, θα ήταν σίγουρα μακριά από οθόνες, κινητά, συγγενείς και φίλους. Είναι η ώρα που είσαι προσηλωμένος ή προσηλωμένη στον σύντροφο σου, με απόλυτο στόχο να είστε οι δυο σας ! Στην καθημερινότητα μας, δυστυχώς, δεν είναι αρκετά εφικτό, δεδομένου του γρήγορου τρόπου ζωής ή της ύπαρξης παιδιών/υποχρεώσεων. Όμως, η ανάγκη για ποιοτικό χρόνο είναι πάντα επιτακτική, ειδικά αν δεν βρίσκεστε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα !
Γι αυτό, λοιπόν, προσπάθησε να οργανωθείς και να σκεφτείς ποια είναι αυτή η ιδανική ώρα για τους 2 σας μέσα στην εβδομάδα !

Πως Σχετίζεται Η Διατροφή Με Τον Ποιοτικό Χρόνο ;

Τα γεύματα από κοινού είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων ζευγαριών, είτε βρίσκεστε στους πρώτους μήνες της σχέσης, είτε είστε χρόνια παντρεμένοι. Μάλιστα, το γεύμα με τον/την σύντροφο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνει ουσιαστικά την σχέση. Αν βρίσκεστε στο πρώτο διάστημα της σχέσης, ίσως παραγγέλνετε delivery συχνά μαζί με μια ταινία ή χρησιμοποιείτε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή με καταστήματα (πχ e-food) ή βγαίνετε έξω για φαγητό. Στην περίπτωση που συγκατοικείτε, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς η καθημερινότητα 'καταπίνει' τον ποιοτικό χρόνο και την ποιότητα της διατροφής.

Σε όλες τις φάσεις της σχέσης, η αύξηση του βάρους και η ανάγκη για σωστή διατροφή γίνεται αρκετά συχνή και στα 2 φύλα ! 

Αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει ζευγάρια που συγκατοικούν και αποδεικνύουν την αύξηση του βάρους ή την αλλαγή των προσωπικών διατροιφκών συνηθειών και στους δύο συντρόφους ! Η προσωπική μου εμπειρία έρχεται να υποστηρίξει αυτές τις έρευνες (!) καθώς και εγώ παρατήρησα αύξηση του βάρους μου από την στιγμή που συγκατοίκησα! (Ναι, και οι διαιτολόγοι είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να παρεκτραπούμε !). Ειδικά σε περιπτώσεις που ο σύντροφος είναι γλυκατζής ή τρώει μεγάλες μερίδες φαγητού, η σύντροφος ακολουθεί πιστά τα βήματα του ! Μέχρι που η ανάγκη για σωστή διατροφή, σωματική υγεία και ευεξία έρχονται στο προσκήνιο και μπορούν να βελτιώσουν την σχέση και τον ποιοτικό σας χρόνο !

Διαβάστε επίσης: Γάμος: Πώς θα γεφυρώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες;

Μαγειρεύοντας Μαζί Με Τον Σύντροφο

Γυρνώντας σπίτι μετά την δουλειά, μπορείς να αφιερώσεις 1 ώρα για να μαγειρέψεις το δείπνο μαζί με τον/την σύντροφο σου. Αυτή η ώρα θα είναι η δική σας προσωπική στιγμή, κοινή και για τους 2, όπου θα μπορείτε να περιποιηθείτε ο ένας τον άλλον και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει χαλαρωτική συνήθεια, ειδικά αν έχετε βρει μια συνταγή που να αρέσει και στους δύο !

Τι πρέπει να έχει το γεύμα σας για να είναι πλήρες και για τους 2 ; Θα πρέπει να φροντίσετε να έχει τρόφιμα από τις 3 βασικές ομάδες τροφίμων :

1 τουλάχιστον πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το μπιφτέκι κοτόπουλου ή γαλοπούλας, κάποιο είδος θαλασσινού ή το αβγό
Συνδύασε το με 1 πηγή υδατάνθρακα, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, ή ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά
Ολοκλήρωσε με το διαφορετικά χρώματα από λαχανικά, πχ πράσινα φυλλώδη με ντοματίνια και πολύχρωμες πιπεριές !

Η μερίδα κατανάλωσης του γεύματος, προφανώς, είναι διαφορετική για τους άντρες και τις γυναίκες. Ωστόσο, πολύ συχνά η γυναίκα παρατηρείται ότι τρώει μεγαλύτερες μερίδες από ότι συνήθιζε, πιθανόν βασιζόμενη στην μερίδα του συντρόφου της.

Μερικά παραδείγματα εύκολων και βασικών γευμάτων για όλους τους ουρανίσκους θα μπορούσε να είναι :

  • Φιλέτο κοτόπουλο με μέλι/μουστάρδα/γιαούρτι/μπαχαρικά με ψευτο-τηγανητές πατάτες με πολύχρωμη σαλάτα (extra μερίδα κοτόπουλου για εκείνον)
  • Noodles ή πένες ολικής αλέσεως με φιλέτο κοτόπουλο, πολύχρωμα λαχανικά και dressing με γιαούρτι/ελαιόλαδο
  • Σπιτικά burger με μπιφτέκι κοτόπουλου, 1 φέτα τυρί light + πολύχρωμη σαλάτα (extra μερίδα με 1 αυγό στο δικό του burger)
  • Σαλάτα με όσπρια και διάφορα πολύχρωμα λαχανικά με καλαμπόκι + αβγά
  • Σπιτικό club sandwich με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί light, αβγό ή κοτόπουλο + 2 κγ μαγιονέζα με φρέσκια σαλάτα εποχής

Βάλτε την μουσική που σας αρέσει και μυήστε τον/την στα μυστικά της κουζίνας και της υγιεινής διατροφής σας !

Woman Preparing Food

 Δραστηριότητες Διατροφής και Ποιοτικού Χρόνου

Το μαγείρεμα δεν είναι η μόνη δραστηριότητα διατροφής που μπορείτε να δοκιμάσετε ως ζευγάρι. Αν ο/η σύντροφος σου είναι δύσκολος σε διάφορα τρόφιμα, μπορείτε να οργανώσετε ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας με τρόφιμα που δεν έχετε δοκιμάσει ή με διεθνείς συνταγές !
Αν περνάτε λίγες ώρες την ημέρα μαζί, μπορείτε να περιποιείστε ο ένας τον άλλον 1-2 φορές την εβδομάδα, προσφέροντας του ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα που θα του/της αρέσει, κάνοντας τον να νιώθει περισσότερο σημαντικός !
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε, φυσικά, στο παιχνίδι μεταξύ γεύματος και ερωτικής διάθεσης, όπου σίγουρα θα περάσετε υπέροχα !

 Διατροφή Και Ποιοτικός Χρόνος : πως να τα συνδυάσω ;

Εκτός από όσα αναφέραμε πιο πάνω, ο συνδυασμός διατροφής και ποιοτικού χρόνου δεν τελειώνει εδώ. Θα μπορούσες να το δεις ακόμα ως μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στον/στην σύντροφο και μέσα από δραστηριότητες. Η σωματική δραστηριότητα θα σε βοηθήσει σε αυτό !


Η άσκηση με την διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη και συνδυάζοντας τα θα δεις ολοκληρωμένη αλλαγή σε εσένα και στην σχέση σου!

Μπορείς, λοιπόν, να τον/την χρησιμοποιήσεις ως partener σε ασκήσεις γυμναστικής ή στο τρέξιμο, και μετά να συνεχίσετε με το υγιεινό βραδινό σας !
Στην περίπτωση που συγκατοικείτε, η οργανωμένη διατροφή θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα δημιουργώντας το λεγόμενο 'εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής'. Φτιάξτε έναν πίνακα με το μενού της εβδομάδας, κάντε το χατίρι στον σύντροφο 1-2 φορές την εβδομάδα για μια πιο 'λιπαρή' και ανθυγιεινή συνταγή..και όλα θα πάνε καλά !

Ως συμπέρασμα από όλα αυτά, θα ήθελα να κρατήσεις πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας τρόπος να βελτιωθείς εσύ, η σχέση σου και η συνολική ποιότητα ζωής σας! Είναι ένας τρόπος να έρθετε πιο κοντά ως ζευγάρι και να ανανεωθείτε με τις πιο υγιεινές εκδοχές του εαυτού σας για το τώρα και για το κοινό σας μέλλον !

Μαριλένα Πετράκου
Μαριλένα Πετράκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μαριλένα Πετράκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιμορφωτική εκπαίδευση στην εξατομικευμένη και στην κλινική διατροφή. Είναι ανεξάρτητος συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι