Λεξικό Διατροφής

Διαβητική κετοξέωση

09 Μαρτίου 2016
9438 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διαβητική κετοξέωση

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ) αποτελεί μια οξεία μεταβολική διαταραχή του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) τύπου Ι και ΙΙ. Οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη ινσουλίνης και παράλληλα υπερέκκριση των ανταγωνιστικών ως προς τη δράση της ινσουλίνης ορμονών (κορτιζόλη, γλυκαγόνη, κατεχολαμίνες και αυξητική ορμόνη). Οι αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά την ΔΚΟ μπορούν να οδηγήσουν έως και την εμφάνιση διαβητικού κώματος, καθιστώντας τη μια δυνητικά θανατηφόρο κλινική κατάσταση. Είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία (γλυκόζη αίματος πάνω από 250mg/dl), παρουσία κετονών στο αίμα και στα ούρα καθώς και από μεταβολική οξέωση και συγκεκριμένα ph αίματος κάτω από 7,3.

Η ΔΚΟ είναι πιο συνήθης στα άτομα με ΣΔ τύπου Ι, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ενδογενής έκκριση ινσουλίνης, σε αντίθεση με τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ που διατηρούν μια έστω υπολειμματική έκκριση ινσουλίνης. Παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνισή της είναι συνήθως τα λάθη στη λήψη ινσουλίνης, οι λοιμώξεις και οι στρεσογόνες κλινικές καταστάσεις. Λόγω της σοβαρότητας και της υψηλής θνητότητας που μπορεί να προκύψει εξαιτίας της ΔΚΟ απαιτείται εκπαίδευση όλων των ατόμων με ΣΔ, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματά της και να εξασφαλίζεται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Η θεραπεία της ΔΚΟ απαιτεί εντατική παρακολούθηση και συνήθως αποτελείται από 4 βασικούς άξονες αντιμετώπισης: ενυδάτωση, αποκατάσταση ηλεκτρολυτικών διαταραχών, χορήγηση ινσουλίνης και θεραπεία του εκλυτικού παράγοντα που προκάλεσε την κετοξέωση.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.