Λεξικό Διατροφής

Κολλαγόνο

10 Σεπτεμβρίου 2015
8646 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια αδιάλυτη ινώδης πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί κύριο στοιχείο του δέρματος, των ιστών, των τενόντων και των αρθρώσεων. Το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "κόλλα + γεννώ", καθώς αποκτά μια κολλώδη υφή μετά από σχετική θερμική επεξεργασία.

Σύνδεση πολλών μορίων κολλαγόνου δημιουργούν τις ίνες κολλαγόνου, που προσδίδουν στους ιστούς δομική υποστήριξη, συνεκτικότητα και ελαστικότητα (μαζί με μόρια ελαστίνης). Επιπλέον, βοηθά στην αντικατάσταση και ανάπλαση νεκρών δερματικών κυττάρων, ενώ λειτουργεί ως στρώμα προστασίας διαφόρων οργάνων.

Μείωση παραγωγής κολλαγόνου

Η παραγωγή κολλαγόνου φθίνει φυσιολογικά με το γήρας, χάνοντας τη συνεκτικότητα και την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτιδώσεις στο δέρμα και αποδυνάμωση των χόνδρων των αρθρώσεων. Παράγοντες που επιδρούν στα επίπεδα κολλαγόνου είναι:

 • το κάπνισμα
 • η ηλιακή ακτινοβολία
 • τα τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης (AGEs)
 • τα αυτοάνοσα νοσήματα

Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την πρόσληψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου με (σχεδόν) όλα τα παραπάνω, ωστόσο οι μελέτες αυτές είναι είτε μεμονωμένες, είτε παρουσιάζουν συγκεχυμένα αποτελέσματα, είτε έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα ή σε εργαστήρια, είτε έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρίες που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα. Με τις λίγες πληροφορίες που έχουμε, μπορούμε με επιφύλαξη να πούμε τα εξής:

 • Το κολλαγόνο φέρεται ως προστατευτικό απέναντι στους πόνους των αρθρώσεων, ωστόσο επίσημοι οργανισμοί δεν αναγνωρίζουν κάποια τέτοια δράση, ούτε σε περιπτώσεις ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα. 
 • Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το θέμα της αντιγήρανσης, ωστόσο σχεδόν όλες είναι χρηματοδοτούμενες από εταιρίες με συμπληρώματα και μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας σε τέτοιου είδους μελέτες μόνο. 
 • Αν οι αποδείξεις για τα παραπάνω είναι λίγες, οι αποδείξεις για το θέμα της διαχείρισης βάρους είναι πρακτικά ανύπαρκτες. 

Σημεία προσοχής

 • Τα σκευάσματα υγρού πόσιμου κολλαγόνου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σχεδόν πάντα, περιέχουν και ένα σύνολο βιταμινών και άλλων δραστικών συστατικών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν οφείλεται στο κολλαγόνο ή σε κάποιο άλλο συστατικό. 
 • Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες: από κακή γεύση στο στόμα, βάρος στο στομάχι, αίσθημα καύσου στο στέρνο, μέχρι και αλλεργικές αντιδράσεις. Καλό θα ήταν όλα αυτά να ληφθούν υπόψη πριν γίνει χρήση του. 

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι το κολλαγόνο είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση συμπληρώματος, του οποίου όμως το marketing στηρίζεται στην παρουσία ενδείξεων και όχι αποδείξεων. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται λοιπόν σαν πανάκεια πριν μπορούμε να πούμε ο,τιδήποτε πιο συγκεκριμένο. 

 • Ηρώ Γουνιτσιώτη
  Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

 • Λαμπροπούλου Μέμα
  Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

  Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.