Λεξικό Διατροφής

Ιπποφαές

16 Σεπτεμβρίου 2015
7134 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι ο καρπός ενός φυλλοβόλου θάμνου, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα συνθετικά "ίππος" (άλογο) και "φαές" (λάμψη). Χαρακτηριστική είναι η όξινη γεύση του, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης οξέων που περιέχει- στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, καροτενοειδών, ζεαξανθίνης, λουτεΐνης, φυτοστερολών (κυρίως β-σιτοστερόλη) και ιχνοστοιχείων. Λόγω των αντιοξειδωτικών του στοιχείων, θεωρείται ότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μεταξύ άλλων, μελέτες αναφέρουν πιθανή επίδρασή του στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Στο εμπόριο διατίθεται με τη μορφή καρπού, χυμού ή εκχυλίσματος, ενώ χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως συστατικό για τον εμπλουτισμό τροφίμων.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.