Λεξικό Διατροφής

Αργινίνη

31 Μαρτίου 2016
7977 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αργινίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών. Μπορεί να προσληφθεί από τρόφιμα, αλλά και να παραχθεί ενδογενώς από το ανθρώπινο σώμα, γι' αυτό και η έλλειψή της είναι σχετικά σπάνια. Η αργινίνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ. Σε ορισμένες καταστάσεις μεγάλων απαιτήσεων η ενδογενής σύνθεση αργινίνης δεν επαρκεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει λήψη της από εξωτερικές πηγές. Η αργινίνη υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία ζωικών και φυτικών προϊόντων.

Ποιος ο ρόλος της αργινίνης;

Συμμετέχει επίσης, στη σύνθεση ουρίας καθώς και οξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Λόγω της τελευταίας, θεωρείται ότι βοηθά στην αγγειοχάλαση (χαλάρωση των αγγείων) και κατ' επέκταση στην καρδιαγγειακή νόσο, στη στυτική δυσλειτουργία, στους πονοκεφάλους κ.ά. Ορισμένες μελέτες έδειξαν συμμετοχή της αργινίνης στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο τα δεδομένα ακόμη είναι ελλιπή. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση αργινίνης εξατομικεύεται ανάλογα την πάθηση, ωστόσο προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, αντιδιαβητικά δισκία ή διατρέχουν κίνδυνο υπερκαλιαιμίας.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.