Παχυσαρκία

Παχυσαρκία στα παιδιά

της Νεκταρίας Καρακώστα
03 Μαρτίου 2009
7134 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Παχυσαρκία στα παιδιά

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία βρίσκεται η χώρα μας. Στην προσχολική ηλικία (0-6 ετών) τα ποσοστά φτάνουν το 19,1% στα αγόρια και το 23,6% στα κορίτσια, ενώ στις ηλικίες 12-18 τα αγόρια της Ελλάδας είναι οι... θλιβεροί πρωταθλητές, με συνέπειες όμοιες με εκείνες που εμφανίζονται και στην παχυσαρκία των ενηλίκων, δηλαδή διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικό σύνδρομο.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από τη συστηματική ανασκόπηση μελετών της παιδικής παχυσαρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η λέκτορας του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Βασιλική Κωσταρέλλη -στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και υποσιτισμός»- τόνισε ότι «στις μεσογειακές χώρες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν αλματωδώς και η Ελλάδα συναγωνίζεται πλέον χώρες με παραδοσιακά λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. Όπως ανέφερε, «μεγάλη σημασία αποκτά τα τελευταία χρόνια, πλην των καμπυλών ανάπτυξης, η μέτρηση της περιφέρειας της κοιλιάς στα παιδιά, καθώς αυτά που εμφανίζουν κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ινσουλινοαντίσταση και να αναπτύξουν διαβήτη.
Ο ρόλος των παιδιάτρων

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, από την Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve, υπεύθυνοι για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων είναι οι παιδίατροι, που συχνά αποτυγχάνουν να διαγνώσουν εγκαίρως το πρόβλημα του αυξημένου βάρους στην παιδική ηλικία, είτε γιατί δεν χρησιμοποιούν τα σωστά εργαλεία, είτε γιατί «παιδί είναι, θα ψηλώσει»...

Βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τα αρχεία 60.711 ασθενών που εξετάστηκαν στην πολιτεία του Οχάιο το διάστημα 1999-2007, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις 10% των υπέρβαρων παιδιών διαγιγνώσκονται εγκαίρως και ότι οι παιδίατροι κατορθώνουν να διαγνώσουν το πρόβλημα βάρους όταν πια αυτό είναι εμφανές. «Οι γιατροί τις περισσότερες φορές χάνουν την ευκαιρία να παρέμβουν όταν είναι ακόμη νωρίς, πριν δηλαδή το παιδί γίνει από υπέρβαρο, παχύσαρκο», τονίζουν οι επιστήμονες που υπογράφουν την μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Pediatrics».

«Οι σύγχρονες καμπύλες ανάπτυξης προκύπτουν από δείγματα παιδιών που αναπόφευκτα συμπεριλαμβάνουν και παχύσαρκα παιδιά, μιλάμε δηλαδή για τις καμπύλες των παιδιών της υπερκατανάλωσης. Έτσι, ενώ οι καμπύλες της περασμένης 20ετίας θα έδιναν ως φυσιολογικό βάρος για ένα παιδί των 5 ετών τα 14 κιλά, τώρα δίνουν τα 18. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής οι γιατροί έχουν ξαναγυρίσει στις καμπύλες της προηγούμενης 20ετίας. Πρέπει να χαμηλώσουμε τις καμπύλες, να πάμε πάλι σ' εκείνες των προηγούμενων δεκαετιών. Αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτό το θέμα, θα καταλήξουμε να έχουμε μια παχύσαρκη κοινωνία που θα πληρώσουμε ακριβά», τονίζει ο παιδίατρος, υπεύθυνος του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας (ΚΠΜ), κ. Μάριος Ανδρέου.

Τα αίτια

Ως αίτια για τα αυξημένα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η κ. Κωσταρέλλη ανέφερε τα εξής;

 • τη μικρή διάρκεια θηλασμού
 • τη λανθασμένη αντίληψη της μητέρας για το βάρος του παιδιού της
 • η αντίληψη των γονέων για το βαθμό της όρεξης του παιδιού.
 • Η εσφαλμένη αντίληψη του γονιού για το πότε έχει χορτάσει το παιδί, είτε πιέζοντάς το να φάει, είτε περιορίζοντάς το, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
 • την παχυσαρκία των γονέων
 • το μεγάλο κόστος της σωστής – υγιεινής διατροφής
 • τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα και την παρακολούθηση τηλεόρασης
 • το βαθμό υιοθέτησης της παραδοσιακής διατροφής, που φαίνεται να φθίνει στα άτομα μέσης και μικρής ηλικίας
 • τα γονίδια και το περιβάλλον
 • την κατανάλωση γευμάτων fast food

Υπολογίζοντας τον παιδικό ΔΜΣ

Χρησιμοποιώντας τις καμπύλες του Cole, με τις οποίες έχουν τεθεί διεθνώς τα όρια της παχυσαρκίας και τα όρια κάτω από τα οποία ένα παιδί είναι ελλιποβαρές, οι διαιτολόγοι Κωνσταντίνος Κούτσικας και Παρασκευάς Παπαχρήστος ανέπτυξαν ένα ιντερνετικό εργαλείο για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος των Παιδιών. «Στους ενήλικες, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι βάρος διά ύψος στο τετράγωνο, όπου το ύψος είναι σταθερό, ενώ στα παιδιά και στους εφήβους αυτή η τιμή κάθε έξι μήνες αλλάζει. Στον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος των παιδιών μπαίνει επίσης η παράμετρος φύλο και η παράμετρος ηλικία και τα όρια που βγαίνουν ανά περίπτωση είναι πολύ συγκεκριμένα. To εργαλείο αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάθε γονιός και πολύ εύκολα να δει βάζοντας το ύψος και το βάρος του παιδιού του στα ειδικά πεδία αν βρίσκεται εντός ορίων. Μάλιστα ο γονιός είναι σκόπιμο να το κάνει, αν σκεφθεί κανείς ότι το πρόβλημα της υποδιάγνωσης της παχυσαρκίας ξεκινά πρώτα από τις μητέρες», σημειώνει ο κ. Κούτσικας.

 • Νεκταρία Καρακώστα
  Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.

  H Νεκταρία Καρακώστα είναι Δημοσιογράφος, και ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με θέματα υγείας, επιστήμης και διατροφής. Είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού Life Positive (κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο) και ήταν αρχισυντάκτρια του portal διατροφής medNutrition μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.