Άλλες Παθήσεις

Τριχόπτωση: Εποχιακή ή όχι;

της Αμαλίας Τσιατούρα
09 Σεπτεμβρίου 2014
14697 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou krataei vourtsa

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το στρες, η κακή διατροφή αλλά και τα γονίδια είναι συχνά οι αιτίες πίσω από την αραίωση μαλλιών. Τι λύσεις υπάρχουν; Η τριχόπτωση που εμφανίζουμε πολλοί αυτή την εποχή συνήθως είναι εποχιακή και επομένως προσωρινή. Η αναγενής φάση της τρίχας που είναι το διάστημα που αυτή αναπτύσσεται, μικραίνει και η μετάβαση γίνεται πιο γρήγορα στη δεύτερη φάση, όπου η ανάπτυξη σταματά (τελογενής) και η τρίχα πέφτει. Ωστόσο, η εποχή δεν είναι πάντα η αιτία της τριχόπτωσης. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά εξετάζοντας την κλινική της εικόνα και το ιστορικό κάθε ασθενούς.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες

Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο γυναίκες με αραίωση στα… φρύδια. Το πρόβλημα ίσως να είναι καθαρά ορμονικό και τους συστήνω να κάνουν εξετάσεις για τον θυρεοειδή, καθώς οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ένας από τους ενόχους της τριχόπτωσης. Άλλοτε, μπορεί να κρύβεται έλλειψη σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β-βοηθούν στην οξυγόνωση και αιμάτωση του τριχωτού-, βιταμίνης C-ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου που στηρίζει τους ιστούς-πρωτεϊνών και ψευδαργύρου-προάγει την παραγωγή κυττάρων-, οπότε είναι σημαντικό κάποιος να εμπλουτίσει τη διατροφή του με τροφές που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά: κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, λαχανικά, ντομάτες, πορτοκάλια κ.ά. Τέλος, στις γυναίκες η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, που είναι διάχυτη στο κεφάλι και όχι εντοπισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Η τριχόπτωση στους άντρες

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η αιτία της τριχόπτωσης σε ποσοστό 95% των αντρών που εμφανίζουν το πρόβλημα. Στoυς άντρες, η αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην κορυφή του κεφαλιού, στους κροτάφους και στα γένια και επομένως δεν είναι γενικευμένη. Έπειτα από κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού και πιθανά κάποιες εξετάσεις (τριχοριζόγραμμα, ορμονολογικός έλεγχος), επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας.

Οι θεραπείες

Στην ήπια τριχόπτωση, συστήνουμε ενδυνάμωση του τριχωτού με εξειδικευμένα προϊόντα και τη θεραπεία PRP, ένα είδος μεσοθεραπείας που περιέχει πλάσμα από το αίμα του ασθενή. Τα αιμοπετάλια του αίματος διεγείρουν το τριχωτό, του δίνουν τροφή και ενισχύουν την αιμάτωση τοπικά. Αν το πρόβλημα είναι ορμονολογικό, η θεραπεία βασίζεται στην αποκατάστασή τους (π.χ. αγωγή για τον θυρεοειδή). Όταν υπάρχει αραίωση, μια λύση είναι η χρήση της μινοξιδίλης, μιας φαρμακευτικής ουσίας που μπορεί να αναστρέψει την πορεία της τριχόπτωσης. Εναλλακτικά, το λέιζερ ειδικού μήκους κύματος εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια συμπληρωματικά στην αραίωση (Low Level Laser Therapy). Τέλος, η αραίωση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Η πιο σύγχρονη μέθοδος λέγεται Advanced FUE, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν αφήνει ουλές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dermatologic Clinics, Finner AM., 2013 Jan;31(1):167-72

Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, Mubki T., 2014 Aug 1;18(0):1-8.

Αμαλία Τσιατούρα
Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος