Οι γυναίκες συνηθίζουν να έχουν άγχος για το ότι μεγαλώνουν. Αν και η φράση «η ηλικία μας είναι όσο νιώθουμε» είναι αρκετά παρηγορητική, το άγχος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, όταν πλησιάζουν τα 50. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χτυπούν την πόρτα και σε ορισμένες γυναίκες δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική για τον οργανισμό. Συνήθως, εμφανίζεται στην ηλικία των 40 έως 50 ετών και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματική. Τα συνήθη συμπτώματα που αναφέρονται είναι οι εξάψεις, έντονες εφιδρώσεις, εκνευρισμός, συχνοί πονοκέφαλοι και πόνοι, έντονη κούραση και ασταθή κύκλο εμμήνου ρύσεως.
Τι προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων;
Η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης είναι μια διαδικασία που έρχεται σταδιακά (κλημακτήριος) και καταλήγει στην διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών - δηλαδή στη σημαντική μείωση των γυναικείων ορμονών: προγεστερόνη και οιστρογόνα. Η μείωση αυτή των ορμονών έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ή την έμμεση επίδραση στην λειτουργία ζωτικών οργάνων του οργανισμού, αλλά ταυτόχρονα, επηρεάζουν και την ψυχολογία της γυναίκας.
Ποιες αλλαγές έρχονται μαζί με την εμμηνόπαυση;
Η αύξηση του βάρους είναι μία από τις αλλαγές που συνηθίζεται να παραπονούνται οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στην περίοδο αυτή παρατηρείται μια αργή, αλλά εξίσου σημαντική μείωση στη μυϊκή μάζα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες καύσεις ημερησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο μεταβολισμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών αρχίζει να «καίει» λιγότερες θερμίδες σε σχέση με πριν.
Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία ακόμη σημαντική αλλαγή. Οι κίνδυνος αυτός οφείλεται στη διακοπή των οιστρογόνων, τα οποία έχουν προστατευτικές επιδράσεις στα λιπίδια του αίματος και στη λειτουργία των αγγείων. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αυξημένη πίεση, η «κακή» χοληστερόλη (LDL) τους τείνει να αυξάνεται, ενώ η «καλή» χοληστερόλη φαίνεται να μειώνεται ή να παραμένει ίδια.
Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή παρατηρείται στις γυναίκες περίπου 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση
Η απότομη αλλαγή στην παραγωγή των οιστρογόνων επιφέρει, όμως και αλλαγές στην πυκνότητα των οστών. Πιο συγκεκριμένα, επιταχύνει την φυσιολογική μείωση την οστικής πυκνότητας και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.
Κατεβάστε Δωρεάν το EBOOK: Εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να προσέχω
Τα διατροφικά σημεία κλειδιά που πρέπει να φροντίσεις
Αν είσαι κι εσύ μία από τις γυναίκες που οδεύεις προς την εμμηνόπαυση, μη φοβάσαι! Μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου και να μειώσεις τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό, κάνοντας τις παρακάτω υγιεινές μικρο-αλλαγές:
Επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν βοηθούν την καρδιαγγειακή υγεία. Περισσότερα κορεσμένα λιπαρά θα γλιτώσεις αν επιλέγεις από δω και πέρα κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά όταν συνήθως το ποσοστό αυτό ειναι τουλάχιστον πάνω από 30%. Στην αγορά διατίθεται κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά και πλούσια γεύση, που μπορεί να είναι σύμμαχος στην καλή διατροφή σου.
Προτίμηση στα καλά λιπαρά
Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν “καλά” λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, φυτική μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και αφαίρεσε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας.
Ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά
Χρωμάτισε τη διατροφή σου με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ευεργετικά για την υγεία σου.
Αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος
Το ψήσιμο σε γκριλ ή κατσαρόλα και ο βρασμός αποτελούν ποιοτικοί τρόποι μαγειρέματος, έναντι του τηγανίσματος, που μας γεμίζει με τρανς λιπαρά.
Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
Επέλεξε την αγαπημένη σου γυμναστική ή χορό για να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Ακόμα και μία μεγάλη βόλτα (1 ώρα) με το σκύλο σου θα έχει ευεργετικά οφέλη και για τους δύο σας!