Παθήσεις Πεπτικού

Κολικός Εντέρου: Τι να φάω;

31 Ιανουαρίου 2024
18267 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kolikos enterou

Photo source: www.canva.com

Κολικός Εντέρου: Τι να φάω;

Οι κολικοί είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι πιθανόν να την έχουμε συνδέσει με τα μωρά. Ωστόσο κολικοί μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και σε ενήλικες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μάθεις για τον κολικό εντέρου αλλά και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις διατροφικά. Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτό απλά συνέχισε την ανάγνωση

Τι είναι ο Κολικός Εντέρου;

Οι κολικοί σε ενήλικες παρατηρούνται όταν ένας οξύς, ξαφνικός πόνος έρχεται σε σπασμούς σαν κύματα και μπορεί να εμφανίζονται επανειλημμένα για μέρες, μήνες ή και χρόνια. Ο πόνος προκαλείται από τη σύσπαση των μυών γύρω από μια μερική ή πλήρη απόφραξη σε ορισμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του λεπτού και του παχέος εντέρου, του ορθού, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών ή και του ουρητήρα.

Ποιά είναι τα αίτια και ποια τα συμπτώματα του Κολικού Εντέρου;

Ο εντερικός κολικός εκδηλώνεται με πόνο που μοιάζει με κράμπα που μπορεί να εμφανιστεί όταν η γαστρεντερική οδός είναι αποκλεισμένη, εμποδίζοντας την τροφή και τα υγρά να περάσουν.

Αυτό μπορεί να προκληθεί απο:

  1. Σχηματισμό ουλώδους ιστού λόγω προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων
  2. Φλεγμονώδεις νοσήματα του εντέρου
  3. Καρκινικοί όγκοι
  4. Προσβεβλημένα κόπρανα

Ωστόσο η εμφάνιση του μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλαγές στην διατροφή, στον τρόπο ζωής και στην ψυχολογία του ατόμου

Συμπτώματα του Κολικού Εντέρου

Τα συμπτώματα του εντερικού κολικού στους ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων
  • Εμετό
  • Απώλεια όρεξης
  • Φούσκωμα

colic in adults

Τι μπορείτε να κάνετε Διατροφικά;

Στο σημείο αυτό εύλογα θα αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις εσύ. Η διατροφή σου λοιπόν θα μπορούσε να είναι σύμμαχος στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους.

Αρχικά να θυμάσαι να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα. Μασώντας καλά την τροφή σου. Στόχευσε λοιπόν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πρόσθεσε στην καθημερινή σου διατροφή τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Αλλά και άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, αυγά και ψάρια. Ενώ είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει επαρκής ενυδάτωση. Φρόντισε να μην ξεχνάς το νερό σου, ή τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά που μπορούν επίσης να σε ενυδατώσουν.

Τι να αποφύγετε;

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφεύγεις την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και σε κορεσμένα λιπαρά. Ενώ συστήνεται και η αποφυγή αλκοολούχων ποτών και καυτερών τροφίμων.

Σε περίπτωση αερίων περιόρισε και τρόφιμα ή ποτά όπως:

Φασόλια, γαλακτοκομικά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι και ανθρακούχα ποτά.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Πέρα από την διατροφή σου ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν επίσης.

  • Τοποθέτησε ένα μπουκάλι ζεστού νερού στην επώδυνη περιοχή για να απαλύνεις την ενόχληση Τρίψε ή κάνε μασάζ απαλά στην πληγείσα περιοχή
  • Αφαίρεσε τα στενά ρούχα που πιθανόν σε πιέζουν
  • Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος
  • Πρόσθεσε κίνηση στην ημέρα σου

Καταλήγοντας

Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους ενήλικες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και εμφανίζονται κυρίως λόγω πάθησης του παχέος εντέρου. Μικρές αλλαγές στην διατροφή αλλά και στην καθημερινότητα σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση τους.

Ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει στον εντοπισμό τους, στην αιτία εμφάνιση τους αλλά και να σου συστήσει τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ή τις κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις, αν αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Causes and treatment for colic in adults Sydney Gut Clinic. Available at: https://sydneygutclinic.com/causes-and-treatment-for-colic-in-adults/#:~:text=Intestinal%20colic%20manifests%20with%20a,Cancerous%20tumours

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.