Συστάσεις Διατροφής

Μία μικρή μερίδα σνακ αρκεί

της Δήμητρας Σκλαβενίτη
23 Απριλίου 2013
13512 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μία μικρή μερίδα σνακ αρκεί

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και παιδιών. Οι αιτίες για αυτό φαίνεται να είναι πολλές και ποικίλες και περιλαμβάνουν τον καθιστικό τρόπο ζωής, την μείωση τις φυσικής δραστηριότητας, την αύξηση κατανάλωσης φαγητού από fastfood, την αύξηση της ενασχόλησης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τηλεόραση. Ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται ότι ευθύνεται για το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας είναι η κατανάλωση σνακ. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλιότερα;

Γιατί η κατανάλωση σνακ οδηγεί στην αύξηση του βάρους; 

Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα κατανάλωσης σνακ και η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας έχει αυξηθεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ξεπερνά την προτεινόμενη ποσότητα, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του φαγητού, έχει δηλαδή αυξηθεί η περιεκτικότητα αυτών σε ενέργεια. Και ο δεύτερος είναι ότι έχει αλλάξει το μέγεθος της μερίδας. Γίνεται κατανοητό ότι, όταν αυξηθεί η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε ενέργεια, εύκολα προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με πριν.

Γιατί όμως να συμβαίνει το ίδιο, όταν απλά αυξάνεται το μέγεθος ενός σνακ;

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στη συνήθεια κάποιων ανθρώπων να αδειάζουν το πιάτο τους, αλλά και στην ηδονική πείνα, που οδηγείται από τη διαθεσιμότητα για φαγητό και όχι από την ποσότητα του φαγητού που έχει ήδη φαγωθεί και το πότε αυτό συνέβη. Σε πείραμα στο οποίο μελετήθηκε το κατά πόσο μια αυξημένη μερίδα σνακ οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων βρέθηκε ότι, όταν μεγαλώνει το μέγεθος του σνακ, συνήθως αυξάνεται και η πρόσληψη θερμίδων. Στο συγκεκριμένο πείραμα, φάνηκε ότι η πείνα και η λιγούρα ήταν ίδια και στις δύο περιπτώσεις, πριν και μετά το τεστ, και μικρότερη 15 λεπτά μετά το τεστ. Αυτό λοιπόν που οδήγησε στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού φαίνεται ότι ήταν η αυξημένη διαθεσιμότητα φαγητού.

Τι έδειξε το πείραμα;

Σε ένα άλλο πείραμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένας ορισμένος αριθμός από καραμέλες. Στη μία περίπτωση δόθηκαν ολόκληρες, και στη δεύτερη περίπτωση κομμένες στη μέση. Το συμπέρασμα από αυτό το πείραμα ήταν ότι οι διαγωνιζόμενοι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της καραμέλας, κατανάλωσαν τον ίδιο αριθμό και στις 2 περιπτώσεις, δηλαδή κάποιος που κατανάλωσε 5 ολόκληρες καραμέλες κατανάλωσε και 5 μισές, χωρίς να επηρεάζεται από το μέγεθος της καραμέλας. Φαίνεται λοιπόν ότι για κάποια φαγώσιμα αυτό που κάποιος κοιτάει είναι ο αριθμός των τεμαχίων που θα καταναλώσει, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το μέγεθός τους.

Συμπεραίνουμε..

Ότι το μέγεθος μετράει, αφού μια μικρή μερίδα σνακ είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την πείνα και την λιγούρα μας, χωρίς να μας γεμίζει με παραπάνω θερμίδες, που σιγά σιγά οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Ξανασκεφτείτε λοιπόν το μέγεθος του σνακ που θα καταναλώσετε την επόμενη φορά, αφού μια μικρή μερίδα θα σας χορτάσει και είναι ένας εύκολος τρόπος για διατήρηση του βάρους ή απώλεια, όπου αυτό είναι επιθυμητό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ellen van Kleef, Mitsuru Shimizu, Brian Wansink. Just a bite: Considerably smaller snack portions satisfy delayed hunger and craving. Food Qality and Preference. 2013;27:96–100

.David Marchiori, Laurent Waroquier, Olivier Klein. Smaller Food Item Sizes of Snack FoodsInfluence Reduced Portions and Caloric Intake in Young Adults. J Am Diet Assoc. 2011;111:727-731.

Barbara J. Rolls, Liane S. Roe, Jennifer S. Meengs, Denise E. Wall. Increasing the Portion Size of a Sandwich Increases Energy Intake. J Am Diet Assoc. 2004;104:367-372.

Kiyah J. Duffey, Barry M. Popkin. Energy Density, Portion Size, and Eating Occasions: Contributions to Increased Energy Intake in the United States, 1977–2006. PLoS Med. 2011;8(6): e1001050.

Δήμητρα Σκλαβενίτη
Δήμητρα Σκλαβενίτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος