Άλλες Παθήσεις

Ελληνικός καφές: απόλαυση και οφέλη για την υγεία

07 Νοεμβρίου 2017
22482 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ofelh tou ellhnikoy kafe sthn ygeia

Ξυπνάς κι εσύ αναζητώντας το αγαπημένο σου φλιτζάνι ελληνικού καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου; Σίγουρα ο ελληνικός καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια η οποία, εκτός από την απόλαυση και εγρήγορση που προσφέρει, έχει συνδεθεί με τη συντροφικότητα, την καλή διάθεση αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε κάποιες χώρες ο καφές συμπεριλαμβάνεται ήδη στις εθνικές συστάσεις για μία ισορροπημένη διατροφή!

Που οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες;

Το ήξερες ότι μεγάλο ποσό των αντιοξειδωτικών στη διατροφή σου το λαμβάνεις από τον καφέ;

Για όσους λοιπόν, η κατανάλωση καφέ είναι καθημερινή συνήθεια αποτελεί και τη βασική πηγή αυτών των ωφέλιμων συστατικών! Εκτός από τη γνωστή σε όλους καφεΐνη, η οποία δίνει τόνωση στο σώμα, ο καφές περιέχει μία πληθώρα φυτικών συστατικών –τα αντιοξειδωτικά- τα οποία συμμαχούν στην καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, ενώ προστατεύουν τα κύτταρα από φυσικές διαδικασίες φθοράς, όπου εκτός από τη γήρανση παρατηρούνται και σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος Alzheimer.

Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες;

Υγεία της καρδιάς

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν ελληνικό καφέ σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία -σημαντικός δείκτης για την υγεία της καρδιάς- συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν άλλα είδη καφέ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και άτομα με υπέρταση, όπου η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν φάνηκε να διαφοροποιεί την αρτηριακή τους πίεση.

Διαβήτης Τύπου ΙΙ

Μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 2 περίπου φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ , συγκριτικά με άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Η προστατευτική δράση αυτή, επιβεβαιώνεται και από παγκόσμιες έρευνες, με τα δεδομένα να υποδηλώνουν ότι πιθανότατα οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του συνόλου των φυτικών συστατικών που περιέχει.

Alzheimer και Parkinson

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωση καφέ με 32%-65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των νόσων Alzheimer και Parkinson, συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καφέ. Πρόκειται για δύο νόσους του νευρικού συστήματος με διαφορετική συμπτωματολογία, η εξέλιξη των οποίων επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που βρίσκονται σε συνεχή μελέτη. Η πιθανή δράση του καφέ στις συγκεκριμένες παθήσεις δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί, φαίνεται όμως τα αντιοξειδωτικά συστατικά του αποτελούν συμμάχους του οργανισμού και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κατάθλιψη

Έρευνα που εξέτασε την κατανάλωση καφεΐνης σε σχέση με την εμφάνιση κατάθλιψης σε 50.000 γυναίκες περίπου, έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης μειώθηκε κατά 20% στις γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Νούμερο ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία 10 χρόνια περίπου υπήρξε αύξηση κατά 80% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πόσο καφέ μπορώ να πιω;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μπορείς να καταναλώσεις έως και 400mg καφεΐνης την ημέρα

Τι σημαίνει αυτό;

Για τους λάτρεις του ελληνικού καφέ, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 6-7 φλιτζάνια μονού ελληνικού καφέ! Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο, καθώς ο καφές δεν είναι η μόνη πηγή καφεΐνης, είναι καλό επομένως να συνυπολογίζεις και εναλλακτικά τρόφιμα-πηγές που πιθανό να καταναλώσεις, όπως είναι η σοκολάτα, το τσάι ή ανθρακούχα ροφήματα.

Κι αν είσαι σε «ενδιαφέρουσα»;

Ακόμα και στην εγκυμοσύνη δεν υπάρχει λόγος να διακόψεις την αγαπημένη σου συνήθεια. Το όριο ασφαλούς κατανάλωσης σε αυτή την περίπτωση είναι τα 200mg καφεΐνης την ημέρα. Κι αν θέλεις να απολαύσεις ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ παραπάνω μπορείς να πιεις τη ντεκαφεινέ του μορφή, όπου διατηρεί όλα τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη του κανονικού καφέ με μόλις 0-3mg καφεΐνης.

Στην υγειά σου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wierzejska, R. 2017. Can coffee consumption lower the risk of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease? A literature review. Archives of medical science: AMS, 13(3), 507

Koloverou, E., Panagiotakos, D.B., Pitsavos, C., Chrysohoou, C., Georgousopoulou, E.N., Laskaris, A. and Stefanadis, C., 2015. The evaluation of inflammatory and oxidative stress biomarkers on coffee–diabetes association: results from the 10-year follow-up of the ATTICA Study (2002–2012). European journal of clinical nutrition, 69(11), pp.1220-1225

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C., 2013. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine, 18(2) 55-62

Lucas, M., Mirzaei, F., Pan, A., Okereke, O.I., Willett, W.C., O’Reilly, É.J., Koenen, K. and Ascherio, A., 2011. Coffee, caffeine, and risk of depression among women. Archives of internal medicine, 171(17), pp.1571-1578

Svilaas Α, Sakhi ΑΚ, Andersen LF, Svilaas T, Strom EC, Jacobs DR, Ose L, Blomhoff R. Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans. J. Nutr. 2004, 134: 562–567.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on the safety of caffeine, published 2015, https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150115.pdf, Accessed 21th of October

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.