761
Ζυμαρικά

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αφού ετοιμάσουμε τις γαρίδες, κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο στην
    κατσαρόλα μας.
  2. Σβήνουμε με το ποτό και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
  3. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά της και προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
  4. Βάζουμε και λίγο από το ...γαριδόζουμο (2-3 κουταλιές) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τις γαρίδες.
  5. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και κατεβάζουμε από το μάτι τη σάλτσα μας.
  6. Βράζουμε τα μακαρόνια στο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τις γαρίδες αφού συμπληρώσουμε με κατάλληλη ποσότητα νερό μέσα στο οποίο βάζουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι , να μείνουν al dente. 
  7. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με την άλλη κουταλιά του λαδιού.
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή από τη σάλτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε τα μακαρόνια βάζοντας 2-3 κουταλιές από την υπόλοιπη σάλτσα σε κάθε πιάτο και αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο τυρί.
Για 3 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

2 κούπες περίπου καθαρισμένες μικρές γαρίδες

1 ξερό κρεμμύδι

1/3 κούπας ελαιόλαδο

3-4 σκελίδες σκόρδο

2 κανονικές ντομάτες τριμμένες (περίπου 450 ml ήταν στο multi ο
πολτός)

ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

¼ κούπας ούζο ή 1/3 κούπας λευκό κρασί

Λίγο αλάτι και πιπέρι

300 γραμμάρια μακαρόνια λεπτά

Αλάτι

2 κουταλιές
ελαιόλαδο

Mια μερίδα 500g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
976
52%
Λιπαρά
43g
59%
Κορεσμένα λιπαρά
6,3g
32,4%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,73g
30,5%
Φυτικές Ίνες
10,2g
42,7%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τι θα λέγατε για γαριδομακαρονάδα σήμερα; Αναμφίβολα οι γαριδομακαρονάδα αποτελεί αγαπημένο πιάτο τόσο κατά την περίοδο της νηστείας που διανύουμε αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που πλησιάζει. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα εγγυημένο. Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του συγκεκριμένου πιάτου; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δούμε μαζί στη συνέχεια του κειμένου.

Γαρίδες ενάντια στο οξειδωτικό στρες

Θα ξεκινήσουμε τη διατροφική αξιολόγηση της συνταγής με τις γαρίδες. Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου θαλασσινού η αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, οι γαρίδες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και σεληνίου. Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σελήνιο αποτελεί ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως για καλή λειτουργία του εντέρου

Επόμενο συστατικό...τα μακαρόνια. Τα μακαρόνια ως πηγή υδατανθράκων μας εφοδιάζουν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Η συμβουλή του διαιτολόγου εδώ είναι η χρήση ζυμαρικών ολικής αλέσεως. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και αφετέρου προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου εμποδίζοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και εκκολπωμάτωσης. Επιπροσθέτως η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Ελαιόλαδο για την υγεία του καρδιαγγειακού

Επόμενο συστατικό της συνταγής μας είναι το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων και φαινολών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της «LDL» κακής χοληστερόλης στο αίμα σας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, οι φαινόλες παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Λαχανικά για το ανοσοποιητικό κι όχι μόνο

Εξίσου σημαντικά συστατικά της συνταγής είναι τα λαχανικά. Αρχικά το σκόρο χάρις στην ουσία αλλισίνη που περιέχει, φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL «κακή» χοληστερόλη. Επιπροσθέτως, μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στην πρόληψη ενάντια ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνεχίζοντας, το κρεμμύδι εμφανίζει κι αυτό πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Χάρις στην κερκετίνη (quercetin) που περιέχει έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική και αγγειοδιασταλτική δράση.

Τέλος, η τομάτα περιέχει το γνωστό σε όλους μας λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που παρουσιάζει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση 5-7mg λυκοπενίου προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και συμβάλλει στην προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, πώς το συγκεκριμένο πιάτο εκτός από την έντονη ικανοποίηση στους γευστικούς μας κάλυκες προσφέρει κι εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Καλή απόλαυση!

  • Βαγγελιώ Κασσαπάκη Food blogger

    Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.

    Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.

  • Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης είναι μέλος και εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition.

×

×