Τι θα λέγατε για γαριδομακαρονάδα σήμερα; Αναμφίβολα οι γαριδομακαρονάδα αποτελεί αγαπημένο πιάτο τόσο κατά την περίοδο της νηστείας που διανύουμε αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που πλησιάζει. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα εγγυημένο.
Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του συγκεκριμένου πιάτου; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δούμε μαζί στη συνέχεια του κειμένου.
Θα ξεκινήσουμε τη διατροφική αξιολόγηση της συνταγής με τις γαρίδες. Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου θαλασσινού η αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, οι γαρίδες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και σεληνίου.
Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σελήνιο αποτελεί ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Επόμενο συστατικό...τα μακαρόνια. Τα μακαρόνια ως πηγή υδατανθράκων μας εφοδιάζουν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Η συμβουλή του διαιτολόγου εδώ είναι η χρήση ζυμαρικών ολικής αλέσεως.
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και αφετέρου προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου εμποδίζοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και εκκολπωμάτωσης. Επιπροσθέτως, η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Επόμενο συστατικό της συνταγής μας είναι το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων και φαινολών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της «LDL» κακής χοληστερόλης στο αίμα σας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, οι φαινόλες παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Εξίσου σημαντικά συστατικά της συνταγής είναι τα λαχανικά. Αρχικά το σκόρδο χάρις στην ουσία αλλισίνη που περιέχει, φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL «κακή» χοληστερόλη. Επιπροσθέτως, μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στην πρόληψη ενάντια ορισμένων μορφών καρκίνου.
Συνεχίζοντας, το κρεμμύδι εμφανίζει κι αυτό πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Χάρις στην κερκετίνη (quercetin) που περιέχει έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική και αγγειοδιασταλτική δράση.
Τέλος, η τομάτα περιέχει το γνωστό σε όλους μας λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που παρουσιάζει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση 5-7mg λυκοπενίου προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και συμβάλλει στην προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, πώς το συγκεκριμένο πιάτο εκτός από την έντονη ικανοποίηση στους γευστικούς μας κάλυκες προσφέρει κι εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Καλή απόλαυση!
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.
Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.
Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.