Σούπες

Βελουτέ Σούπα με Πράσο & Πατάτα

Ευτυχία Μαυραντζά
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  3. Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου.
  5. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολοτποιείστε με ένα ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε δόσεις στο blender.
  6. Μεταφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση, και είναι έτοιμη.
  7. Σερβίρεται ζεστή με ωμό ελαιόλαδο, κρουτόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο.
servings
4
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες (περίπου 300 γρ.)
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένη μαραθόριζα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες πατάτες)
  • 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 4 κούπες νερό)
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
Mια μερίδα 400g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
230
11,5%
Λιπαρά
8g
11,4%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
6,3%
Σάκχαρα
2g
1,7%
Νάτριο
0,64g
26,5%
Φυτικές Ίνες
6g
25,6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν, αν μάλιστα αυτά είναι λαχανικά, τότε το διατροφικό όφελος μας, είναι πολλαπλάσιο!

Σύμμαχος στη δίαιτα και στη χορτοφαγία

Αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετικά ισορροπημένη επιλογή για να την εντάξετε σε ένα πλάνο διαχείρισης βάρους. Και αυτό επειδή:

  • Είναι light, μόλις 230 θερμίδες
  • Περιέχει 6gr φυτικές ίνες ανά μερίδα, που αυξάνει την πληρότητα στο στομάχι, άρα προκαλεί και κορεσμό
  • Οι ζεστές σούπες καταστέλουν την όρεξη
  • Ακόμα κι αν είστε χορτοφάγος ή και αυστηρός χορτοφάγος (vegan) η σούπα αυτή αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, η οποία θα σας χορτάσει και θα σας γεμίσει θρεπτικά συστατικά!

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά;

Τα μάτια σας 14

Η βασική πρώτη ύλη της συνταγής, το πράσον περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α! Ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή μας όραση τη νύχτα αλλά και για την υγεία των βλεννογόνων, όπως για παράδειγμα το στόμα μας. Παρόμοια δράση για την υγεία των ματιών φέρουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει, και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Καρδιά μου εσύ

Η αλισίνη που περιέχεται στο πράσο αλλά και στο σκόρδο της συνταγής, είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, τα κάνει δηλαδή πιο ελαστικά, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος και τελικά στην καλύτερη υγεία της καρδιάς!

Αν είσαι αθλητής τότε σε ενδιαφέρει!

Το κάλιο της συνταγής (κυρίως από την πατάτα) είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, χρήσιμο στους αθλητές, καθώς βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επιπρόσθετα, θα βρείτε στη συνταγή σημαντική περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων (κυρίως από το μάραθο) που επίσης φαίνεται ότι βελτιώνουν τις αθλητικές σας επιδόσεις.

  • Ευτυχία Μαυραντζά
    Ευτυχία Μαυραντζά Food blogger

    Η Ευτυχία είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δασκάλα γιόγκα (RYT 200h). Είναι χορτοφάγος από το 2012. Ακολουθεί μια vegan-friendly διατροφή αποφεύγοντας προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασμένες τροφές, κατεψυγμένα, καφέ, αλκοόλ και συσκευασμένες τροφές δίνοντας έμφαση στις ζωντανές εποχιακές φυσικές/φυτικές τροφές. Διατηρεί την ιστοσελίδα sweetbynature.gr μέσα από την οποία μοιράζεται τις συνταγές της με όλους όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν απλό και φυσικό τρόπο ζωής & διατροφής.

  • Μαρία Ζερβού
    Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.