Συστάσεις Διατροφής

Έξυπνες επιλογές στο εστιατόριο

της Κωνσταντίνας Μούλιου
26 Ιανουαρίου 2016
17166 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Έξυπνες επιλογές στο εστιατόριο

Το φαγητό και η ευχαρίστηση που διέπει την κατανάλωσή του, συνοδεύει τον άνθρωπο από τη γέννησή του, ως η πρώτη εμπειρία και βίωμα της ζωής και ταυτίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης. Ωστόσο, και οι σημαντικότερες στιγμές και εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής είναι άμεσα συνυφασμένες με το στοιχείο του γεύματος και της θαλπωρής γύρω από τα οικογενειακά τραπέζια και των φιλικών εξόδων.

Τα τελευταία χρόνια, οι συνήθεις έξοδοι διασκέδασης σχετίζονται άμεσα, είτε με τη διαδικασία του τρώγειν, είτε με την κατανάλωση ποτού, και πλέον όλο και περισσότερα μαγαζιά κάνουν την εμφάνισή τους, παρέχοντας στους καταναλωτές ένα ευρύ φάσμα γεύσεων.

Τι παρατηρείται με το φαινόμενο αυτό; 

Παράλληλα με το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται αύξηση στο σωματικό βάρος και έξαρση της παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα μια έντονη ανησυχία για την αντιμετώπισή της.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος προβληματίζεται ως προς τις επιλογές που μπορεί να κάνει σε κάποια έξοδο, εξασφαλίζοντας την υγιεινή επιλογή χωρίς τη στέρηση της γεύσης ή την απομόνωση από την παρέα.


Διαβάστε επίσης: Φαγητό στο εστιατόριο: έξυπνοι τρόποι, να φάτε υγιεινά! [Δωρεάν EBOOK]


Φυσικά, πέρα από το θερμιδικό ισοζύγιο που παίζει ρόλο στην διατήρηση ή μη του σωματικού βάρους, η θρεπτική αξία και η ποιότητα της διατροφής είναι κάτι που πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει στις τελικές επιλογές που θα κάνει.

Ποια είναι η λύση;

Ρεαλιστικά, η λύση δεν είναι ούτε η απομόνωση, αλλά ούτε και η αποφυγή των εξόδων. Αν μέχρι πρότινος, τα γεύματα που καταναλώνονταν εκτός σπιτιού ήταν συνήθως επιβαρυμένα σε θερμίδες ή υποβαθμισμένης ποιότητας, πλέον είναι διαθέσιμες στα εστιατόρια πιο ελαφριές και έξυπνες επιλογές. Εσείς ξέρετε τι επιλογές έχετε;

estiatorio infographic

Τις τελευταίες δεκαετίες η έντονη αστικοποίηση, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες μόδες, την μείωση του ελεύθερου χρόνου και τις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις, έχουν εντείνει την ολοένα και αυξανόμενη στροφή στην κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού.

Το 1994 το 56% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών έτρωγε κάποιο γεύμα εκτός σπιτιού τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα.

Περισσότερο από το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των εφήβων προέρχεται από το φαγητό.

Τα γεύματα εκτός σπιτιού συμβάλλουν στην πανδημία της παχυσαρκίας λόγω 

  • της υψηλής ενεργειακής τους πυκνότητας
  • της χαμηλότερης  διατροφικής τους ποιότητας
  • των μεγάλων μερίδων που συνήθως σερβίρονται

Η σημαντικότερη αύξηση κατανάλωση τροφής παρατηρείται στα ταχυφαγεία σε σχέση με τα εστιατόρια

134 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, προσθέτει κάθε επιπρόσθετο γεύμα ή σνακ που καταναλώνεται μακριά από το σπίτι, σε σύγκριση με τα ίδια γεύματα ή σνακ που προετοιμάζονται στο σπίτι

Στα παχύσαρκα άτομα κάθε επιπλέον γεύμα εκτός σπιτιού συνεπάγεται 239 θερμίδες παραπάνω.

Υπάρχει υγιεινό φαγητό στα εστιατόρια;

Μόλις το 18% όσω γευματίζουν στα εστiατόρια είναι ευχαριστημένοι με τις υγιεινές επιλογές που παρέχονται

Το 43% θα πρότεινε αλλαγές για βελτίωση του μενού, με τρόπο τέτοιο που να μην χάνεται η γεύση και το αίσθημα της πληρότητας.

Με μικρές αλλαγές στα πιο δημοφιλή πιάτα και χρήση υγιεινότερων συστατικών, θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη διαφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Ποια είναι η λύση στο τρίπτυχο πρόβλημα φαγητό εξόδου-υγεία-γεύση;

Σίγουρα, η αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος και η χρήση υγιεινότερων υλικών στα εστιατόρια είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη σε κάποια μαγαζιά, αλλά δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία τους.

Ακόμα και η ιδέα της διατροφικής ετικέτας στα γεύματα των εστιατορίων, η οποία θα μπορούσε να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με την διατροφική ποιότητα του τροφίμου που καταναλώνουν, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση, το οποίο ακόμη συναντά εμπόδια στην εφαρμογή του.

Ωστόσο, μπορείτε εσείς να ρυθμίσετε το γεύμα σας και να κάνετε έξυπνες επιλογές, με μικρές παραλλαγές στην παραγγελία σας, απολαμβάνοντας το φαγητό και προσέχοντας παράλληλα το βάρος και την υγεία σας.

Αντί για… Επιλέξτε…
Τηγανητά ψάρια ή κρέας Την πιο ανάλαφρη εκδοχή τους στα κάρβουνα ή στον φούρνο
Μπριζόλα χοιρινή με πατάτες τηγανητές Χοιρινό φιλέτο ή κοτόπουλο με ρύζι
Σαλάτα του σεφ Σαλάτα με ρόκα, τυρί και κρέμα μπαλσάμικου ξυδιού (με το λάδι να προστίθεται ξεχωριστά)
Σαλάτα ceasar’ s Σαλάτα ceasar’s χωρίς κρουτόν και με την σως προστιθέμενη ξεχωριστά
Μπέργκερ με μπιφτέκι μοσχαρίσιο, σως και μπέικον Μπιφτέκι ψητό με σαλάτα ή μπέργκερ με μπιφτέκι, μανιτάρια και κέτσαπ-μουστάρδα
Πατάτες τηγανητές Ρύζι ή ψητές πατάτες φούρνου ή συνοδευτική σαλάτα
Αναψυκτικά Νερό ή αναψυκτικά light
Τηγανητά ορεκτικά Ψητά μανιτάρια πλευρώτους και ψητά λαχανικά
Καρμπονάρα Ζυμαρικά ναπολιτάνα ή μπολονέζ
Κρεμμώδεις σως, συνοδευτικές ή μαγειρεμένες με το κύριο γεύμα Κέτσαπ/ μουστάρδα ή σως γιαουρτιού
Ψωμί (θα το καταναλώσετε ασυναίσθητα πριν το κυρίως πιάτο σας) Ζητήστε να μην σας φέρουν ψωμί στο τραπέζι εξαρχής
Σιροπιαστά γλυκά ή γλυκά με κρέμα γάλακτος Παγωτό σορμπέ ή φρούτα
Κοκτέιλ Κόκκινο/λευκό κρασί  ή μπύρα

Η στάση σας στο πρόβλημα… παίζει ρόλο!

  • Αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, ζητήσετε τη μισή μερίδα από την κλασική
  • Αποφύγετε να φάτε περισσότερο εάν έχετε χορτάσει - ζητήστε να σας τυλίξουν το υπόλοιπο για το σπίτι
  • Ξεκινήστε πίνοντας νερό και αρχίστε το γεύμα με την σαλάτα
  • Αφιερώστε χρόνο στην διαδικασία του φαγητού. Μασήστε αργά και απολαύστε το φαγητό σας μπουκιά προς μπουκιά.
  • Μασήστε τσίχλα αφού καταναλώσετε το γεύμα σας, ώστε να αλλάξει η γεύση σας.

Το φαγητό είναι απόλαυση και οι έξοδοι με επιλογή υγιεινού φαγητού δεν πρέπει να στερούνται γεύσης, όψης και φαντασίας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nago S.E., et al., Association of Out-of-Home Eating with Anthropometric Changes: A Systematic Review of Prospective Studies, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 54Issue 9, 2014

C., et al., Eating out of home and its association with dietary intake: a systematic review of the evidence, Obes Rev. 2012 Apr;13(4):329-46.

Newson R.S., et al., International consumer insights into the desires and barriers of diners in choosing healthy restaurant meals, Food Quality and Preference, Volume 43, July 2015, Pages 63–70

Wei Wei, Effects of calorie information disclosure on consumers’ food choices at restaurants, International Journal of Hospitality Management, Volume 33, June 2013, Pages 106–117

  • Κωνσταντίνα Μούλιου
    Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κωνσταντίνα Μούλιου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.