Ψυχολογία

Τρόφιμα που μας φτιάχνουν τη διάθεση!

02 Οκτωβρίου 2018
6051 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
infographic trofima gia kali diathesi

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η διάθεσή μας επηρεάζει το είδος του φαγητού που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, με τις άμυνές μας προς τις διατροφικές ατασθαλείες να είναι μειωμένες όταν είμαστε πιεσμένοι ψυχολογικά. Γνωρίζετε όμως ότι η σχέση αυτή λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή τα τρόφιμα που επιλέγουμε μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας; Τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά μπορείτε να βρείτε στο infographic που ακολουθεί.

Επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά τη διάθεσή μας;

Η θεωρία πίσω από το γεγονός αυτό είναι πως φαίνεται ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος, που υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε διάφορα τρόφιμα, μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη διαθεσή μας. Το πιο πολυσυζητημένο μονοπάτι είναι αυτό που σχετίζεται με το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η ουσία αυτή παράγεται στον εγκέφαλο από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον ύπνο, την όρεξη και τη διάθεση. Συνεπώς, τρόφιμα τα οποία ευνοούν την είσοδο της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και άρα την παραγωγή σεροτονίνης, οδηγούν σε βελτίωση της διάθεσης.

Μια δεύτερη θεωρία σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ευεργετικών ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που περιέχονται σε ψυηλότερη συγκέντρωση σε ψάρια και θαλασσινά, τα οποία ενδέχεται να αντιμάχονται τις φλεγμονώδεις καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σε περίπτωση, για παράδειγμα, κατάθλιψης.

Ποια τρόφιμα μας φτιάχνουν τη διάθεση;

 • Θρεπτικά συστατικά που έχουν συσχετιστεί με τη ρύθμιση της διάθεσης είναι το μαγνήσιο, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος
 • Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, τα σέσκουλα, οι κολοκυθόσποροι, η σόγια, το γάλα και τα αμύγδαλα. 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι παρέχει το 49% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο για τις γυναίκες και το 37% των αναγκών για τους άντρες
 • Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. 2 φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές περιέχουν 5mg ψευδαργύρου, δηλαδή καλύπτουν το 63% των αναγκών των γυναικών και το 46% των αντρών.
 • Τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, το λιναρόσπορο και τα καρύδια.
 • Είναι γνωστό ότι όταν δεν έχουμε καλή διάθεση συνήθως επιθυμούμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες. Δεν είναι τυχαίο καθώς τα υδατανθρακούχα τρόφιμα διευκολύνουν την είσοδο της τρυπτοφάνης που κυκλοφορεί στο αίμα μας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή σεροτονίνης, που μας ανεβάζει τη διάθεση.
 • Η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με καλύτερη διάθεση. Σε μελέτη που έγινε σε 280 φοιτητές με διάρκεια 21 ημερών φάνηκε ότι η κατανάλωση 7-8 μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μια μέρα συσχετίστηκε με σημαντικά καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα.
 • Το δημοφιλέστερο τρόφιμο που θεωρείται ότι ανεβάζει τη διάθεση είναι η σοκολάτα. Ανασκόπιση των διαθέσιμων μελετών για την επίδραση της σοκολάτας στη διάθεση έδειξε ότι σε 5 στις 8 μελέτες η κατανάλωση σοκολάτας οδήγησε σε βελτίωση της διάθεσης. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η επίδραση αυτή οφείλεται στην ευχάριστη γεύση της ή στις φαρμακολογικές δράσεις των συστατικών του κακάο.

Συμβουλευτείτε λοιπόν το παρακάτω infographic για να μάθετε πώς μπορείτε να δώσετε μια ώθηση στη διάθεσή σας μέσα από τα τρόφιμα που επιλέγετε!

infographic trofima pou mas ftiaxnoun th diathesi

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

White B.A., Horwath C.C., Conner T.S. Many apples a day keep the blues away – Daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. Br J Health Psychol. 2013;18(4):782-98

Scholey A., Owen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev. 2013;71(10):665-81

Flaskerud J.H. Mood and Food. Issues in Mental Health Nursing Journal. 2015; 36(4):307-310

Carr A.C., Pullar J.M., Vissers M.C. Beating the blues--the association between fruit and vegetable intake and improved mood. N Z Med J. 2013;126(1384):131-2.

 • Αλεξάνδρα Γεωργίου
  Αλεξάνδρα Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. PhD - c

  H Αλεξάνδρα Γεωργίου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή (διατροφική διαχείριση και αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών). Είναι επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιεί το διδακτορικό της στο ίδιο ίδρυμα και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό της γραφείο στον Άλιμο.