Fitness

Το ταξίδι του Στιγμιαίου Καφέ στο Σώμα σου

10 Σεπτεμβρίου 2025
792 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
to taksidi tou stigmiaiou kafe sto soma sou

Photo Source: www.canva.com

Ο καφές είναι από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Κάθε φλιτζάνι καφέ, πέρα από τη μοναδική γεύση και το άρωμά του, αποτελεί έναν φυσικό «σύμμαχο» ενέργειας και εγρήγορσης. Ειδικά ο στιγμιαίος καφές, αν και συχνά παρεξηγημένος, είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο από καβουρδισμένους κόκκους, χωρίς πρόσθετες ουσίες. Μάλιστα, η διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει φιλτράρισμα έως και 7 φορές και φυσική αφαίρεση του νερού με ήπια θέρμανση.

Ας δούμε βήμα-βήμα τι συμβαίνει στο σώμα σου μόλις πιεις τον καφέ σου!

Τα πρώτα λεπτά – Η απορρόφηση της καφεΐνης

Μέσα σε 10-15 λεπτά από την κατανάλωση, η καφεΐνη αρχίζει να περνά στο αίμα σου και να επιδρά στον εγκέφαλο. Ο στιγμιαίος καφές σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις εύκολα την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνεις, καθώς 1 γραμμάριο καφέ περιέχει περίπου 40 mg καφεΐνης. Έτσι μπορείς να ελέγξεις την ένταση του ροφήματος σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Πνευματική Διαύγεια και Εγρήγορση

Η καφεΐνη μπλοκάρει τη δράση της αδενοσίνης, της ουσίας που σε κάνει να νιώθεις υπνηλία και κόπωση. Αυτό οδηγεί σε βελτίωση της εγρήγορσης, των αντανακλαστικών και της συγκέντρωσης. Ειδικά αν έχεις μια απαιτητική ημέρα ή χρειάζεσαι ένα «boost» πριν από μια σημαντική δραστηριότητα, ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Αντιοξειδωτική Προστασία

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ενώ οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Η φυσική προέλευσή του και η ειδική μέθοδος φιλτραρίσματος διατηρούν αυτά τα πολύτιμα συστατικά, κάνοντάς τον ένα υγιεινό ρόφημα όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ο Μύθος της «βαρύτητας» του στιγμιαίου

Πολλοί πιστεύουν πως ο στιγμιαίος καφές είναι «βαρύς» ή πιο δυνατός από άλλους καφέδες, κάτι που δεν ισχύει. Η καφεΐνη που περιέχει είναι παρόμοια ή και χαμηλότερη από άλλες ποικιλίες καφέ, ενώ η δυνατότητα να προσαρμόσεις τη δόση σου (ανά γραμμάριο) σου επιτρέπει να έχεις πλήρη έλεγχο.

Ένας, ακόμη, συνηθισμένους μύθους είναι ότι ο στιγμιαίος καφές είναι επιβαρυντικός για την καρδιά. Η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η κατανάλωση καφεΐνης σε λογικές ποσότητες (έως 400 mg την ημέρα, περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ) είναι ασφαλής και δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ δεν επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση και την αγγειακή λειτουργία και έχει δυνητικά ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή λειτουργία, καθυστερώντας την αγγειακή γήρανση.

Ακόμη, πολλοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη δρα σαν ισχυρό διουρητικό και οδηγεί σε αφυδάτωση. Η αλήθεια είναι πως η μέτρια κατανάλωση καφέ συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη υγρών της ημέρας, όπως και κάθε άλλο ρόφημα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ποσότητα καφεΐνης που υπάρχει σε ένα-δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ δεν επηρεάζει σημαντικά την ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Σύμμαχος στη Διαχείριση του Βάρους

Ο στιγμιαίος καφές έχει αμελητέο θερμιδικό περιεχόμενο, όταν καταναλώνεται σκέτος χωρίς ζάχαρη ή γάλα, και μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει μια μικρή τόνωση του μεταβολισμού και να σε βοηθήσει να νιώθεις περισσότερη ενέργεια για φυσική δραστηριότητα.

Στιγμιαίος Καφές και Αθλητική Απόδοση

Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, αυξάνοντας την αντοχή και μειώνοντας την αντίληψη της κόπωσης. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ πριν από την προπόνηση είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να δώσεις «ώθηση» στον εαυτό σου.

Πόση Καφεΐνη είναι αρκετή;

Η ιδανική ποσότητα καφεΐνης εξαρτάται από τον οργανισμό, την ευαισθησία και τις συνήθειες κάθε ατόμου. Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώσουν έως 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως (400 mg καφεΐνης) χωρίς πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις πηγές καφεΐνης και να ρυθμίζουμε την ποσότητα ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της χωρίς υπερβολές.

Τι να κρατήσεις

Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι «χημικός», ούτε επιβαρύνει το στομάχι ή την καρδιά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Είναι ένα φυσικό ρόφημα, πλούσιο σε γεύση, αντιοξειδωτικά και ενέργεια. Την επόμενη φορά που θα απολαύσεις ένα φλιτζάνι, θυμήσου το ταξίδι του στο σώμα σου – και κάνε το κομμάτι μιας ισορροπημένης καθημερινότητας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15:26. 

Tsirimiagkou C, Basdeki ED, Kyriazopoulou Korovesi AA, Chairistanidou C, Ouamer DS, Argyris A, Sfikakis PP, Karatzi K, Protogerou AD. Habitual consumption of instant coffee is favorably associated with arterial stiffness but not with atheromatosis. Clin Nutr ESPEN. 2021 Oct;45:363-368. 

Kobylińska Z, Biesiadecki M, Kuna E, Galiniak S, Mołoń M. Coffee as a Source of Antioxidants and an Elixir of Youth. Antioxidants (Basel). 2025 Feb 27;14(3):285.

Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024.

Smith A. Effects of caffeine on human behavior. Food Chem Toxicol. 2002 Sep;40(9):1243-55.

McLellan TM, Caldwell JA, Lieberman HR. A review of caffeine's effects on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev. 2016 Dec;71:294-312.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.