Οικογένεια

Νιφάδες Βρώμης για να γίνεις ...ο πρώτος μαθητής!

της Νίκας Κάσδαγλη
23 Νοεμβρίου 2010
14241 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νιφάδες Βρώμης για να γίνεις ...ο πρώτος μαθητής!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, διότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας μετά από πολύωρη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να τροφοδοτείται σωστά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ενός παιδιού, πρέπει να προσλαμβάνει τροφή κάθε 4 ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι το ήπαρ του παιδιού, αντίθετα με τον εγκέφαλο, δεν έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου και το εναποθηκευμένο εκεί γλυκογόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε γλυκόζη μόνο για 4 ώρες.


Διαβάστε επίσης: Το παιδί μου πάει σχολείο. Τι μπορεί να τρώει; [Δωρεάν EBOOK]


Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, τα παιδιά που ξεκινάνε την ημέρα τους με ένα επαρκές πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη νοητική επίδοση, τη μνήμη και τη διάθεση, ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ανησυχία, κόπωση, πονοκέφαλο και τέλος, αποτρέπει τις υπερφαγικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνεται ή συνιστάται η κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού, το οποίο να εξασφαλίζει στα παιδιά την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Εύκολη και γρήγορη λύση, αποτελούν οι νιφάδες βρώμης οι οποίες μπορούν συνδυαστούν με γάλα ή γιαούρτι και να συνοδευτούν με μέλι ή κομματάκια φρούτων και ξηρούς καρπούς. Οι νιφάδες βρώμης ανήκουν στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στον οργανισμό, προλαμβάνοντας έτσι τις συνέπειες από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Επίσης, λόγω του πλούσιου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κατανάλωση νιφάδων βρώμης στην αρχή της ημέρας,  συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση του παιδιού στις απαιτήσεις του σχολείου, μέσω βελτίωσης της μνήμης και της συμμετοχής του στο μάθημα. Ωστόσο, η οργάνωση του σχολείου και του προγράμματος διδασκαλίας αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της απόδοσης του παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είναι ολικής άλεσης βρώμη, ώστε να κερδίσετε και όλα τα οφέλη της!

Νίκα Κάσδαγλη
Νίκα Κάσδαγλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος