Οικογένεια

Το ταξίδι της τροφής στο σώμα

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
20 Νοεμβρίου 2016
35121 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
sxedio me prigkipa prigkipisa kai drako se kastro

Ένας χρόνος είχε περάσει από την ανέγερση του καινούριου παλατιού της Πυραμίδας στο Ανθυγιεινό Πριγκιπάτο. Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά για τους κατοίκους του Πριγκιπάτου. Η υγεία τους είχε βελτιωθεί θεαματικά και η ζωή τους ήταν πιο χαρούμενη και ξένοιαστη από ποτέ. Οι βασιλικές οικογένειες διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις και επισκέπτονταν συχνά η μία την άλλη. Σήμερα μάλιστα ήταν τα γενέθλια της Βασίλισσας Υπνηλίας και ήταν όλοι καλεσμένοι στο Ανθυγιεινό Πριγκιπάτο να γιορτάσουν μαζί!

- Βασιλιά Ενέργεια, Βασίλισσα Υγεία, πόσο χαιρόμαστε που ήρθατε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί! είπε ο Βασιλιάς Φαγανούλης. Α, τι ωραία ήρθαν κ όλα τα κεφάτα παιδιά σας, η Αμυλένια, ο Γαλατούλης, η Φρούτενια και η Λαχανένια! Η Ζαχαρένα και ο Λιπαρούλης, είναι στην αυλή και παίζουν κυνηγητό, θα χαρούν πολύ να σας δουν.

- Τέλεια πηγαίνουμε να τους βρούμε! Φώναξε ο Γαλατούλης και όλα τα παιδιά χίμηξαν στην καταπράσινη αυλή του παλατιού.

Ξάφνου μία σκιά έπεσε πάνω από το παλάτι της Πυραμίδας... Ο Βασιλιάς Φαγανούλης χλώμιασε! «Ω, μα τι μπορεί να είναι αυτό το ξαφνικό σκοτάδι; Μα.. μα αυτός είναι ένας δράκος!!»

- Βασιλιά Φαγανούλη από εδώ να σας συστήσω τον Αρχαίο και Σοφό δράκο.. Δράκων! Ο Δράκοντας είναι το δεξί μου χέρι και καθήκον του είναι να εξασφαλίζει την ευημερία του Βασιλείου. Ήθελε πολύ να σας γνωρίσει κ έτσι αποφάσισε να αφήσει για λίγο τα καθήκοντά του στο Βασίλειο και να μας συνοδέψει.

- Χαίρω πολύ Μεγαλειότατε, σας ευχαριστούμε για την ευγενική σας φιλοξενία!

- Ηηη.. Η χαρά είναι όλη δική μου! Τραύλισε λιγάκι φοβισμένος ακόμη ο Βασιλιάς Φαγανούλης! Περάστε μέσα όμως, μη στέκεστε στην πύλη. Το γλέντι σήμερα θα είναι τρικούβερτο και έχουμε ένα σωρό θρεπτικά πιάτα να μας περιμένουν. Ας περάσουμε στην τραπεζαρία... Κ ας ξεκινήσει η μουσική!

Σε αυτή τη γιορτή λέγεται ότι η ποικιλία ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσες να βρεις τουλάχιστον 100 διαφορετικά είδη φρούτων, λαχανικών και καρπών! Τα πιάτα έρχονταν συνεχώς και οι καλεσμένοι δεν ήξεραν τι να πρωτοδιαλέξουν! Μετά από λίγη ώρα ωστόσο, ο Πρίγκιπας Λιπαρούλης και ο Πρίγκιπας Γαλατούλης άρχισαν να βογκάνε.. «Ωωω, πονάει το στομαχάαακι μου! Λες να μας πείραξε κάτι από αυτά που φάγαμε?» ρώτησε ο Λιπαρούλης. «Μπορεί... Ας ρωτήσουμε τον Σοφό Δράκο μας που γνωρίζει αυτά τα πράγματα.» απάντησε ο Γαλατούλης και τα δύο παιδιά κατευθύνθηκαν προς τον Δράκοντα.

- Καλά μου παιδιά! Μην ανησυχείτε ο πόνος στην κοιλιά σας θα φύγει σύντομα. Ωστόσο κάτι θα πρέπει να έχετε ακούσει για το ταξίδι της τροφής στο σώμα και το ότι δεν πρέπει να τρώμε πολύ γρήγορα γιατί... δημιουργείται συνωστισμός!

- Το ταξίδι της τροφής.. στο σώμα; Τι εννοείς κύριε Δράκοντα; Ρώτησε απορημένος ο Πρίγκιπας Λιπαρούλης.

- Μμ, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Όπως ξέρετε ήδη, το φαγητό μας το αλέθουμε με τα δόντια μας σωστά;

- Ναι κ το ανακατεύουμε με τη γλώσσα μας! Είπε περήφανα ο Πρίγκιπας Λιπαρούλης.

-Πολύ σωστά! Απάντησε ο Δράκοντας. Και όταν έχουμε μασήσει καλά την τροφή μας (με 20 δαγκωματιές μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι έχει γίνει μαλακή) την καταπίνουμε, σωστά; Ξέρετε που πάει μετά η τροφή;

- Εεε.. Στο στομάχι Δράκοντα;

- Είσαι πολύ κοντά Γαλατούλη. Η τροφή περνάει πρώτα από τον οισοφάγο μας που είναι ένας σωλήνας που ενώνει το στόμα με το στομάχι. Και μετά, όπως πολύ σωστά θυμάσαι, η τροφή πηγαίνει στο στομάχι όπου αλέθεται πολύ καλά και διαλύεται. Μετά το στομάχι σειρά έχει το έντερό μας, στο οποίο απορροφούνται όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της τροφής, που μας δίνουν ενέργεια και μας κάνουν δυνατούς. Ότι περισσέψει από την τροφή που δε χρειαζόμαστε ή είναι βλαβερό το αποβάλουμε όταν πηγαίνουμε τουαλέτα. Και έτσι ολοκληρώνεται το ταξίδι της τροφής!

- Άρα Δράκοντα.. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί πονάει το στομαχάκι μου! Είπε ο Λιπαρούλης.

- Το στομάχι σας πονάει γιατί το ταξίδι αυτό θέλει χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όταν τρώμε πολύ, γρήγορα και λαίμαργα, η τροφή στριμώχνεται στο στομάχι και δεν αλέθεται καλά. Αυτό μπορεί να μην κρατάει πολύ, σε λίγη ώρα θα χωνέψετε και θα είστε μία χαρά, όμως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε αργά και ήρεμα αλλά και να μασάτε καλά την τροφή σας. Έτσι θα καταλαβαίνετε πότε έχετε χορτάσει οπότε και θα σταματήσετε να τρώτε. Μην ξεχνάτε ότι όπως το ταξίδι της τροφής θέλει το χρόνο του, έτσι και το μυαλό μας θέλει 20’ ώστε να λάβει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει.

- Χμμμ, άρα μάλλον τώρα έχουν περάσει τα 20’ γιατί νιώθω φουσκωμένος σα μπαλόνι! Αναφώνησε ο Πρίγκιπας Λιπαρούλης.

- Χα χα, σωστά είπε ο Δράκοντας. Επομένως μπορείτε να καθίσετε ήσυχα κ να χωνέψετε για λίγη ώρα ακόμη και μετά τι θα λέγατε να μου κάνατε μία ξενάγηση στην περιοχή... πετώντας;

- Ναιιιιι ναιιι! (Εγώ χώνεψα ήδη! Χα χα χα!)

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.